Grace Brown soleert naar zege in De Panne, sprinters laten zich ringeloren

Brugge-De Panne (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 159 km
location 12:55: Brugge - 17:05: De Panne
trophy Grace Brown
einde
startfinish
020406080100120140159

  Een topdag voor Team BikeExchange: enkele minuten na de overwinning van Esteban Chaves in de Ronde van Catalonië kon ook het vrouwenteam juichen. Grace Brown schreef de Oxyclean Classic Brugge-De Panne op haar naam. Ze reed in de finale weg uit een elitegroepje, waar de snelle vrouwen te veel pokerden. Jolien D'hoore werd 3e, Lotte Kopecky 4e.

  Bekijk het verslag:

  De Moeren zorgen voor het beloofde spektakel

  Brugge - De Panne Women Classic stond vooraf in het teken van De Moeren, waar de wind in de open vlaktes van de Polders vrij spel heeft. Iedereen was op zijn hoede voor eventuele waaiers en dat vertolkte zich in traag wedstrijdbegin.

   

  Het eerste deel van de wedstrijd was een ongezouten stoofpotje. Niemand durfde in de aanval te gaan en een vlucht van de dag kwam er nooit. Er werd 3 keer geprobeerd om weg te rijden, maar evenveel keer werd een eenzame aanvalspoging in de kiem gesmoord.

   

  Het was wachten tot de eerste passage in De Moeren vooraleer de koers echt losbarstte. De wind scheurde het peloton een eerste keer in stukken, maar al snel kwam alles weer bij elkaar.

   

  De 2e passage in De Moeren moest dus voor vuurwerk zorgen en dat deed het ook. Er werd nu een versnelling hoger geschakeld en de beste vrouwen in koers vormden een elitegroep met onder meer Jolien D'hoore, Chloe Hosking en Kirsten Wild. 

   

  Lotte Kopecky liet zich verrassen en belandde in een 2e groepje achter de koplopers. Maar met een indrukwekkend nummertje stormde de Belgische kampioene in 1 ruk naar de kopgroep. 

   

  De 13 koplopers hadden na de passage in De Moeren een voorsprong van een halve minuut op een achtervolgende groep met onder anderen Lorena Wiebes en Marta Bastianelli, die de boot hadden gemist.

  Straf! Kopecky wordt eruit gewaaid in de Moeren, maar keert helemaal alleen terug

  Grace Brown profiteert van gepoker in de kopgroep

  Met nog 25 kilometer op de teller konden de leiders zich opmaken voor een sprint, maar er werd te veel gelanterfant en gepokerd.


  Grace Brown rook haar kans en ging er op 10 kilometer van de streep alleen vandoor. In een mum van tijd - en door veel getwijfel bij de achtervolgers - trapte de 28-jarige Brown een bonus van 20 seconden bij elkaar. 


  Een voorsprong die ze niet meer uit handen zou geven. De achtervolgers reden nooit echt voluit en kwamen niet dichter dan een tiental seconden.


  De Australische Grace Brown rondde haar solo knap af en boekt, na enkele mooie ereplaatsen in o.a. Nokere Koerse en de Omloop Het Nieuwsblad, haar eerste zege van het seizoen.


  Emma Norsgaard sprintte nog naar de 2e stek en Jolien D'hoore vervolledigde het podium. Lotte Kopecky strandde op de 4 plaats.

  Grace Brown springt weg op 10km van het einde

  Bekijk de spannende ontknoping:

  Rituitslag Brugge-De Panne (vrouwen)
  naamploegresultaat
  1Grace Brown159 km in 4u03'17"
  2Emma Norsgaardop 7"
  3Jolien D'Hoorez.t.
  4Lotte Kopecky
  5Elisa Balsamo
  6Kirsten Wild
  7Chloe Hosking
  8Alice Barnes
  9Amy Pieters12"
  10Julie Lethz.t.

  Brown: "Ik ben in shock: dit is niet eens een koers voor mij"

  Jorgensen: "We dachten dat we Grace nog konden terughalen"

  D'hoore: "Ze was gewoon heel sterk, dan verdient ze de zege"

  Fase per fase

  1. 17 uur 05. Grace Brown rond solo knap af! Grace Brown steekt de handen in de lucht! De Australische ging er op 10km van de streep alleen vandoor en maakt haar solo knap af. Norsgaard wordt 2e, Jolien D'hoore mag ook nog op het podium. .
  2. 17 uur 04. Het lijkt binnen voor Grace Brown, nog 400 meter en dan heeft ze haar overwinning te pakken.  .
  3. Onder de vod! Nog 1 kilometer tussen Grace Brown en de finishlijn, houdt ze het vol of komt er nog een uitvalspoging bij de achtervolgers? . 17 uur 03.
  4. 17 uur 01. 13 seconden. De achtervolgers komen beetje bij beetje dichterbij, maar er rest Grace Brown nog slechts een anderhalve kilometer. Kan de Australische haar nummertje ook afwerken of sprinten we toch nog in De Panne? .
  5. 17 uur . Nog 3 kilometer. Nog een 3.000 meter en de bonus voor Brown blijft schommelen rond de 20 seconden. .
  6. 17 uur . In de achtervolgende groep hebben de sprinters zich achterop gezet. D'hoore, Kopecky, Norsgaard en Hosking hopen dat Grace Brown nog gepakt wordt, maar het zal nipt worden. .
  7. Tijdsverschil. Beetje bij beetje wordt er nu aan de voorsprong gepeuzeld. 18 seconden is het verschil. . 16 uur 56.
  8. 16 uur 55. Het verbaast mij dat ze Brown zoveel ruimte hebben gegeven, ze weten dat ze geen pannenkoek is. Lieselot Decroix, co-commentator.
  9. 16 uur 53. De 28-jarige Brown heeft toch al een mooie voorsprong bijeen getrapt. In de achtergrond wordt er niet echt voluit gereden. 20 seconden bedraagt het verschil al! .
  10. 16 uur 50. Grace Brown springt weg op 10km van het einde.

   Grace Brown springt weg op 10km van het einde

  11. 16 uur 48. Aanval Grace Brown. Grace Brown beschikt niet echt over een snelle sprint en kiest voor de aanval. Amy Pieters gaat direct in de tegenaanval om haar kopvrouw D'hoore te beschermen.  .
  12. 16 uur 44. Er wordt nu toch veel naar elkaar gekeken in de kopgroep. De voorsprong slinkt naar 24 seconden en de achtervolgers zien ze voor hen rijden.  .
  13. 16 uur 44. Nog 15 kilometer! De 12 koploopsters hebben nog altijd een mooie voorsprong van 30 seconden, maar ze beginnen nu toch wat te lanterfanten. Komt het nog terug samen? .
  14. Lisa Brennauer met een lekke band. Pijnlijk moment voor de Brennauer: de Duitse kampioene zat in de kopgroep maar rijdt op een heel slecht moment lek. Koers voorbij voor haar. . 16 uur 40.
  15. 16 uur 34. De 13 koploopsters:. Elisa Balsamo Aude Biannic Emma Norsgaard Julie Leth Kirsten Wild Lisa Brennauer Lauretta Hanson Chloe Hosking Alice Barnes Grace Brown Amy Pieters Jolien D'Hoore Lotte Kopecky .
  16. 16 uur 31. Ik denk dat de koplopers weg zijn. Ruben Van Gucht.
  17. 16 uur 30. Sarah Roy knalt de gracht in en mag haar besmeurde fiets uit het water sleuren.

   Sarah Roy knalt de gracht in en mag haar besmeurde fiets uit het water sleuren

  18. Tijdsverschil. 30 seconden bedraagt de voorsprong van de kopgroep op 25 kilometer van de finish. Kunnen zij dit volhouden tot in De Panne? . 16 uur 29.
  19. 16 uur 25. Marta Bastianelli en Lorena Wiebes zijn de grote afwezigen in de kopgroep. De ploeg van Wiebes, Team DSM, sleurt nu aan kop van groepje 2. .