Pascal Ackermann heeft het beste eindschot in de Bredene Koksijde Classic, Tim Merlier komt te laat

  Bredene Koksijde Classic
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 200 km
  location 12u10: Bredene - 16u45: Koksijde
  trophy Pascal Ackermann
  einde
  startfinish
  0306090120150200

   Tim Merlier heeft zichzelf niet kunnen opvolgen in de Bredene Koksijde Classic. Hij zette zijn sprint iets te laat in en zag Pascal Ackermann (UAE) naar de zege knallen aan de kust. Voor de Duitser is het zijn eerste zege van het seizoen na een hele reeks ereplaatsen. 

   De Bredene Koksijde Classic in een notendop

   • Winnaar van de dag: Pascal Ackermann had er al een heel seizoen naast gevist in de sprints. De terugkeer naar de koers waar hij in 2019 al wist te winnen, deed hem duidelijk deugd. De Duitser van UAE kwam op het juiste moment los in de sprint en hield het, gedragen door de meewind, vol tot het einde.
    
   • Verliezer van de dag: De fiches leken goed te vallen voor een nieuwe zege voor Tim Merlier. Hij overleefde de heuvelzone zonder veel kleerscheuren en ook De Moeren vormden geen probleem. De winnaar van Nokere hoefde het enkel nog af te maken in de sprint, maar hij kon in de chaos te laat zijn paardenkracht aanspreken.

   Massasprint besteld, Ackermann haalt het pakje op

   De Bredene Koksijde Classic, de voormalige Handzame Classic, heeft al sinds jaar en dag de reputatie een gedroomde koers voor sprinters te zijn. Alleen moeten ze dan eerst nog de twee beklimmingen van de Kemmelberg overleven.

    

   Titelverdediger Tim Merlier had het bij de eerste passage erg moeilijk en bij de tweede doortocht nodigde een alweer erg bedrijvige Victor Campenaerts enkele sterke mannen als Dries De Bondt en Rasmus Tiller uit om de sprinters nog meer onder druk te zetten.

    

   Meer dan wat schaduwboksen was het niet. Ook in De Moeren werden de bokshandschoenen nog eens bovengehaald, maar de wind zat niet goed genoeg om elkaar pijn te doen.

    

   Zo gingen we de 3 lokale ronden in met een minieme voorsprong voor 5 leiders (Petit, Gamper, Lauk, Verhofstadt en Saver). Ook al wisten ze dat ze een ondankbare en zelfs onmogelijke strijd voerden, toch duurde het tot zo'n 10 kilometer van het einde voor er van een echte hergroepering sprake was.

    

   Omdat zowat alle ploegen een snelle man hadden meegenomen, krioelde het in de slotfase van de treintjes her en der. Uit die bijenzwerm kwam na de laatste bocht Pascal Ackermann als koningin naar boven. De rugwind hielp hem om het tot de finish vol te houden. Merlier moest van te ver komen, Arnaud De Lie had te veel last van zijn ketting en bril om hoog te eindigen. 

   Rituitslag Bredene Koksijde ClassicRituitslag Bredene Koksijde Classic

   Merlier: "Er liep van alles mis"

   • Pascal Ackermann (winnaar): "De voorbije weken had ik geen geluk, hoewel de vorm wel goed was. Beter dan vorig jaar zelfs, dat zie ik aan mijn waarden. "Wat is er mis?", vroeg ik mij al af. Ik wachtte vaak te lang, daarom dat ik nu vroeg ben aangegaan. Dat pakte goed uit. Hopelijk is het hek nu van de dam. Ik mag voor het eerst de klassiekers rijden dit jaar en daar kijk ik naar uit."
    
   • Tim Merlier (derde): "Nog voor de sprint werd ingeleid, was ik al een paar mannetjes kwijt. Taminiaux en De Bondt hebben mij nog proberen te brengen, maar uiteindelijk moest ik het toch vooral zelf doen. In de laatste 2 bochten loopt er dan nog van alles mis. Spijtig."

   Fase per fase

   1. 16 uur 48.
   2. 16 uur 47 match afgelopen
   3. 16 uur 47. Ackermann gaat als eerste aan. .
   4. 16 uur 47. Quick-Step trekt de sprint op gang. Dupont, Hofstetter en De Lie zijn er ook bij. .
   5. Laatste km. Weinig organisatie bij het ingaan van de laatste kilometer. Merlier heeft het wiel van Ackermann gekozen. . 16 uur 46.
   6. 16 uur 45. We zitten in de laatste 2 kilometer en bij Alpecin-Fenix lijkt de organisatie een beetje weg. Kan Merlier nog goed gebracht worden? .
   7. 16 uur 44. Er komen heel veel ploegen van alle kanten, want iedereen gelooft er nog in. Karl Vannieuwkerke.
   8. 16 uur 42. Het was de voorbije kilometers een bonte mengeling van truitjes, maar nu hebben ze eens goed geschud en hebben alle kleuren zich bij elkaar verzameld. Wie wint de slag en kan zijn sprinter het beste naar voren loodsen? .
   9. 16 uur 42. Daar is ook Sport Vlaanderen. Wordt het voor Weemaes of Marit vandaag? .
   10. 16 uur 40. Verhofstadt gegrepen. We gaan sprinten!

    Verhofstadt gegrepen. We gaan sprinten!

   11. 16 uur 39. Geen Quick-Step of Alpecin-Fenix nu op kop van het peloton, maar wel Pauwels Sauzen en Uno-X. Bij de eerste rekenen ze vooral op Dupont, bij de tweede kunnen ze zowel op ex-winnaar Halvorsen als Tiller mikken. .
   12. 16 uur 38. Alles samen. Net wanneer de vluchters worden gegrepen, wordt er gevallen in het peloton. Van Keirsbulck en Einhorn moeten voet aan grond zetten. Hun koers zit erop. .
   13. Laatste ronde. Met 11 seconden voorsprong, een habbekrats dus, beginnen Petit, Gamper, Lauk, Verhofstadt en Saver aan de laatste lokale ronde. . 16 uur 33.
   14. 16 uur 31. Het is dan toch weer Alpecin-Fenix dat zich op kop van het peloton heeft gezet. Op bijna diabolische wijze laten ze de 5 koplopers nog een tijdje spartelen. .
   15. 16 uur 24. De geschiedenis herhaalt zich, want de jonge Verhofstadt wordt toch weer bij de kraag gevat. Zijn oudere collega's schudden een beetje meewarig het hoofd over zoveel jeugdige druistigheid. .
   16. 16 uur 23. Thibau Verhofstadt gaat nog maar eens voor zijn medevluchters uit rijden. .
   17. 16 uur 22. Er valt voorlopig niet veel te beleven. Maar dat wil niet zeggen dat we geen geweldige winnaar zullen krijgen. José De Cauwer.
   18. 16 uur 18. Quick-Step voor Van Lerberghe? Alpecin-Fenix heeft zich verscholen in de buik van het peloton. Helemaal vooraan zien we vreemd genoeg Quick Step-Alpha Vinyl, dat blijkbaar veel vertrouwen heeft in Bert Van Lerberghe of eventueel Ethan Vernon. .
   19. 16 uur 16. Verhofstadt is dan toch weer teruggefloten. Voor de rest ligt het koersverloop muurvast, met een bijna stabiel verschil van 10 à 15 seconden. .