Geen déjà vu: Alaphilippe neemt revanche op Van der Poel in Brabantse Pijl

  Brabantse Pijl
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 197.2 km
  location 12u41: Leuven - 17u13: Overijse
  trophy Julian Alaphilippe
  einde
  startfinish
  0306090120150197.2

   Julian Alaphilippe heeft zijn eerste zege te pakken in zijn regenboogtrui. De wereldkampioen van Deceuninck-Quick Step was sneller dan Mathieu van der Poel, ook al juichte hij net als zondag in Luik-Bastenaken-Luik weer vroeg.

   De Brabantse Pijl in een notendop

   • Sleutelmoment: Op de eerste beklimming van de Moskesstraat, een nieuwigheid in deze Brabantse Pijl die we ook op het WK zullen terugzien, rollen topfavorieten Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel een eerste keer met hun spierballen. Er komt nog volk uit de achtergrond terug, maar dan al is duidelijk dat het zou uitdraaien op een duel tussen de nummers 1 en 2 van vorig jaar.

    

   • Statistiek: Julian Alaphilippe dacht afgelopen zondag nog dat hij zijn eerste wedstrijd in de regenboogtrui meteen kon winnen, maar dat feestje ging toen niet door. 3 dagen later lukt het hem wel. Hij is de eerste renner die de Brabantse Pijl wint als wereldkampioen sinds Oscar Freire in 2005.

   Bekijk de spannende ontknoping van de Brabantse Pijl:

   Van der Poel zet sprint te laat in, Alaphilippe juicht net niet te vroeg

   De finale van deze 60e editie van de Brabantse Pijl werd vroeg ingezet, met een eerste prikkel van het duo Stybar-Alaphilippe. De wereldkampioen zou in elke scène die volgde een hoofdrol spelen.

    

   Die eerste stroomstoot betekende meteen ook het einde van de vroege vlucht, met Sprengers als enige Belg in het groepje van 6.

    

   Op de eerste beklimming van de Moskesstraat, de Paterberg van Vlaams-Brabant, testten Alaphilippe en Van der Poel elkaar een eerste keer. Wellens probeerde naar het duo toe te rijden, maar blies zich op. Meteen het laatste wapenfeit in de koers van de ex-winnaar.

    

   Vanuit de achtergrond kwamen in verschillende hoofdstukken nog mooie namen als Kwiatkowski, Colbrelli en Cosnefroy aansluiten. Die laatste was de enige die kon meeglijden met Alaphilippe en Van der Poel bij de 2e passage over de Moskesstraat.

    

   Dat trio trok over het Schavei naar de finish. De twee Fransen sloten Van der Poel in de sprint wat in, waardoor de titelverdediger te laat kwam om de wereldkampioen - die toch weer gevaarlijk vroeg juichte - nog te remonteren. De rollen van vorig jaar werden zo omgedraaid.

   Laatste keer Moskesstraat: enkel Alaphilippe, Van der Poel en Cosnefroy blijven over

   Rituitslag Brabantse PijlRituitslag Brabantse Pijl

   Alaphilippe: "Was helemaal niet zeker in de sprint tegen Mathieu"

   Van der Poel: "Mijn eigen domme fout: hier zal ik vannacht niet van kunnen slapen"

   Cosnefroy: "Met zijn tweeën tegen Van der Poel"

   Devenyns: "Alaphilippe is een fiere wereldkampioen die zijn trui wil tonen"

   Fase per fase

   1. 17 uur 14 match afgelopen
   2. 17 uur 13. Bijna weer te vroeg gejuicht. Alaphilippe "bedankt" Cosnefroy na de finish. De finishfoto laat zien dat het verschil toch bijzonder klein was. Alaphilippe maakte bijna dezelfde fout als in Luik. Maar nu loopt het niet verkeerd af. .
   3. 17 uur 12. Alaphilippe wint! Van der Poel moet een ommetje rond de Fransen maken en komt te laat. Alaphilippe mag net als zondag zijn armen strekken, maar deze keer leek de sprint wel fair te zijn. .
   4. 17 uur 12. Cosnefroy opent de sprint! .
   5. 17 uur 12. Het Schavei heeft een muis gebaard. Alaphilippe denkt Van der Poel aan te kunnen in de sprint. .
   6. Heuvel. Er wordt gepokerd in de kopgroep. Wordt er nog gedemarreerd? . 17 uur 11.
   7. Rode vod. Onder de rode vod is de voorsprong van het trio geruststellend. Alaphilippe heeft nu de kop genomen op het Schavei. . 17 uur 10.
   8. 17 uur 10. Welke rol kan Cosnefroy nog spelen? Michel Wuyts.
   9. 17 uur 09. Van der Poel neemt de kop in de aanloop naar het Schavei. Alaphilippe heeft zich in 3e positie genesteld. .
   10. 17 uur 06. Ook Kwiatkowski helpt Teuns een handje in de achtervolging. Maar 20 seconden zullen ze in iets minder dan 4 kilometer niet meer dichtrijden. .
   11. 17 uur 06. De 3 zijn nog altijd goed aan het samenwerken. Dat is ook nodig, want de wind blaast pal in het gezicht. Maarten Vangramberen op de motor.
   12. 17 uur 04. Teuns voor Colbrelli. In de achtervolgende groep zijn er een paar koppeltjes. Die van Deceuninck-Quick Step zullen niet werken, maar misschien Teuns doet dat wel voluit voor Colbrelli. .
   13. 17 uur 03. We krijgen nu nog de laatste beklimming van het Schavei en dan de trek naar de finish. .
   14. 17 uur 02. Er rijden nu her en der kleine groepjes, maar het pleit lijkt wel beslecht. Kan Cosnefroy de topfavorieten Alaphilippe en Van der Poel stokken in de wielen steken? .
   15. Heuvel. Cosnefroy met een prikkel op de Holstheide. Van der Poel dicht het gat. Alaphilippe wil gewoon tempo maken. . 17 uur .
   16. 16 uur 59. Colbrelli en Covi zien de 3 naderen, maar daar komt de Holstheide al! .
   17. 16 uur 59. Op de Moskesstraat zou je gezegd hebben: Alaphilippe is de betere. Maar misschien bedriegt dat. José De Cauwer.
   18. 16 uur 59. Cosnefroy is toch op de afspraak. En altijd veel inzet. Michel Wuyts.