Ga naar de inhoud

Brabantse Pijl klassement

naamresultaatploeg
1
Petr Vakoc
4:48:50
Etixx - Quick-StepEQS
2
Enrico Gasparotto
+6
WantyWGG
3
Tony Gallopin
+12
LottoLTS
4
Bryan Coquard
+20
Direct ÉnergieDEN
5
Michael Matthews
+20
OricaOGE
6
Sonny Colbrelli
+20
Bardiani ValvoleBAR
7
Maurits Lammertink
+20
RoompotROP
8
Julian Alaphilippe
+20
Etixx - Quick-StepEQS
9
Tom-Jelte Slagter
+20
CannondaleCPT
10
Loïc Vliegen
+20
BMC RacingBMC
naamresultaatploeg
1
Petr Vakoc
4:48:50
Etixx - Quick-StepEQS
2
Enrico Gasparotto
+6
WantyWGG
3
Tony Gallopin
+12
LottoLTS
4
Bryan Coquard
+20
Direct ÉnergieDEN
5
Michael Matthews
+20
OricaOGE
6
Sonny Colbrelli
+20
Bardiani ValvoleBAR
7
Maurits Lammertink
+20
RoompotROP
8
Julian Alaphilippe
+20
Etixx - Quick-StepEQS
9
Tom-Jelte Slagter
+20
CannondaleCPT
10
Loïc Vliegen
+20
BMC RacingBMC

Brabantse Pijl: Leuven-Overijse

 wo 13 april 2016 19:25
Brabantse Pijl
Wegwedstrijd
12 °C
205.3 km
12:35 Leuven - 17:25 Overijse
Petr Vakoc
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 180
  8. 205.3

    Petr Vakoc (Etixx-Quick Step) heeft De Brabantse Pijl gewonnen. De Tsjechische kampioen sprong weg uit een kleine kopgroep in de laatste kilometer. Gasparotto werd tweede, Gallopin derde. Loïc Vliegen is de enige Belg in de top 10. Ook Wellens viel op met een aanval. "Ik neem een goed gevoel mee naar de volgende koersen."

    De Brabantse Pijl in een notendop

    • Sleutelmoment: Wellens, Alaphilippe, De Bie, Gallopin, Dumoulin, Matthews, De Bie, Serry,... Heel wat grote namen staken in deze wervelende Brabantse Pijl een hand uit naar de zege, maar de beslissing viel pas op de allerlaatste beklimming, toen Vakoc de scherpste demarrage van allemaal plaatste.
    • Verliezer van de dag: Michael Matthews werd de voorbije twee jaar telkens tweede in Overijse. Dat wou hij dit jaar rechtzetten, maar zijn ploeg en ook hijzelf waren niet sterk genoeg. Een veeg teken voor de Amstel en Luik?
    • Opvallend: De voorbije twee jaar was de Brabantse Pijl een Belgische prooi, maar nu was het vanuit Belgisch oogpunt de slechtste editie uit de geschiedenis. Tot nu toe eindigde er al minstens één Belg in de top 6. Vandaag was Loïc Vliegen de beste landgenoot op de tiende plaats.

    Veel aanvallen en weinig controle zorgen voor vinnige koers

    Net zoals in de voorbije voorjaarskoersen werden we weer verwend met het koersverloop. De koers brak vroeg open, met dank aan Sean De Bie, Pieter Serry en Daryl Impey, die al in de eerste van vier plaatselijke ronden de vier vroege vluchters te grazen namen.

     

    Bij BMC roken ze onraad. De twee jonge Belgen Dylan Teuns en Loïc Vliegen (die in tegenstelling tot zijn trainingsmaat Philippe Gilbert wel was gestart) reden niet zonder moeite naar voren, maar daarbij wel onder meer Tosh Van der Sande mee op de aanhangwagen.

     

    Helaas voor de koplopers viel het nooit stil in het peloton, voornamelijk door een spervuur aan demarrages en af en toe wat kopwerk van Orica. De Australiërs hadden dan wel Impey in de spits van de wedstrijd, toch leken ze meer vertrouwen te hebben in de kansen van topfavoriet Michael Matthews.

     

    Een pijnlijke inschattingsfout, zo zou later blijken, want in de echte finale stond die Matthews er alleen voor. Toen De Bie, Serry e tutti quanti gegrepen werden, smokkelden Tim Wellens en Julian Alaphilippe wat seconden op de rest. Maar ook hun aanval was gedoemd om te mislukken.

    Gallopin de aanstoker, Vakoc de afmaker

    Inmiddels zaten we al in de slotronde, waarin Pieter Weening van de wanorde in het peloton probeerde te profiteren. De beslissing viel uiteindelijk in de laatste 5 kilometer. Tony Gallopin wou de concurrentie schaakmat zetten met een aanval, maar Petr Vakoc, Enrico Gasparotto, David Tanner en andermaal Alaphilippe vonden nog een antwoord.

     

    Dat antwoord bleef wel uit toen Vakoc op de laatste beklimming van het Schavei vernietigend uithaalde. Gasparotto en Gallopin stierven in zijn wiel. Het lijkt de geboorte van een nieuwe Tsjechische parel voor Etixx-Quick Step, want Vakoc won eerder dit seizoen ook al twee Franse eendagskoersen in twee dagen tijd. In de Strade Bianche werd hij vijfde.

    Vakoc: "Ik wil dit ook doen op de Cauberg"

    "Dit is een ongelooflijke dag", straalde Petr Vakoc. "Wellicht is dit de grootste zege uit mijn carrière."

     

    "Alaphilippe leverde in de finale geweldig werk. Ik had al in mijn hoofd waar ik zou aangaan, maar omdat er al wat eerder een aarzeling was, ben ik wat vroeger aangegaan. Ik sloeg meteen een aardig gat."

     

    "Ik ben tevreden over mijn conditie. Ik zou graag ook goed zijn in de Amstel, maar we hebben nog troefkaarten in de ploeg, zoals Jungels en Alaphilippe."

     

    "Maar ik heb hier getoond dat steile klimmetjes mij wel liggen, dus ik hoop dit ook te kunnen doen op de Cauberg. De lengte van de koers schrikt me niet af. Ik heb hard gewerkt aan mijn uithoudingsvermogen. Ik hou van lange, harde koersen."

    Gasparotto: "Teleurgesteld dat ik niet win voor Antoine"

    • Enrico Gasparotto (tweede): "Ik zat op de slotklim in het wiel van Gallopin, omdat ik dacht dat hij de sterkste was. Toen die een gat moest laten, probeerde ik nog naar Vakoc toe te rijden. Dat lukte niet, omdat hij de sterkste was. Ik ben blij met dit resultaat en met mijn conditie, maar ik ben wel teleurgesteld dat ik niet win voor Antoine (Demoitié, zijn overleden ploegmaat). Sinds een paar weken rijdt een engel met ons mee. Het blijft moeilijk."
    • Tony Gallopin (derde): "Ik heb op het einde een beetje de prijs betaald voor mijn aanval. Ik was niet gerecupereerd. Maar toch zijn we als ploeg (Lotto-Soudal) sterk voor de dag gekomen."
    • Tim Wellens: "Ik had heel goeie benen, maar mijn aanval was misschien een ronde te vroeg en we krijgen een paar mannetjes te weinig mee. We hebben met de ploeg de koers hard gemaakt, omdat we Matthews niet in in een zetel naar de finish wilden brengen. Ik trek met een goed gevoel naar de volgende koersen."