• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lotte Kopecky klopt Jolien D'hoore in zinderende finale BK wielrennen

  BK wielrennen (vrouwen)einde
  />wegwedstrijd
  VertrekAnzegem - AankomstAnzegem -
  Afstand132 km
  020406080100132

   Lotte Kopecky (24) heeft voor de eerste keer het Belgisch kampioenschap wielrennen gewonnen. In Anzegem klopte ze Jolien D'hoore na een vermakelijk titanenduel. Uiteindelijk was Kopecky een banddikte sneller.

   Bekijk de spannende ontknoping:

   Tandem D'hoore-Kopecky

   In een dik pak mist trok het peloton zich dinsdagochtend op gang in Anzegem. Geen aanloop naar het lokale parcours bij de vrouwen, maar meteen rondjes draaien op een 18,8 km lange omloop, waar de Tiegemberg 2x per ronde overwonnen moest worden.

    

   In de aanvangsfase van de wedstrijd waren het de Lotto-Soudal Ladies die het tempo bepaalden en met Lone Meertens en Annelies Dom enkele prikjes uitdeelden.

    

   Toch werd al snel duidelijk dat Lotte Kopecky en Jolien D'hoore de sterkste vrouwen waren in de koers. De twee tenoren duldden aanvankelijk nog het gezelschap van Shari Bossuyt en Valerie Demey, maar toen Kopecky op zo'n 50 km van de streep eens flink aan de boom schudde, bleef enkel D'hoore over.

    

   Kopecky probeerde nu en dan de snelle benen van D'hoore te vermoeien met een tempoversnelling, maar de viervoudige Belgische kampioene kraakte niet, ook niet op de laatste beklimming van de Tiegemberg.

    

   In de finale maakte Bossuyt nog gebruik van een aarzeling voorin om de sprong te maken naar de kop van de wedstrijd. Een sprint met zijn drieën dus, waarin Bossuyt al snel uitgeteld was. D'hoore leek Kopecky te remonteren voor de zege, maar de renster van Lotto-Soudal had haar jump perfect getimed. Voor Kopecky is het na 4 tweede plaatsen op het BK haar eerste Belgische titel.

   Kopecky en D'hoore gaan er vandoor op 51 kilometer van de finish

   Kopecky: "Het was een geweldige finale"

   • Lotte Kopecky (1e): "Ik denk dat we met de ploeg een perfecte koers gereden hebben. We hebben de wedstrijd vanaf de start in handen genomen. Uiteindelijk zat ik met Jolien D'hoore op kop en dat was de ideale situatie. Ik wist dat ik haar snelle benen moest afmatten en dat is ook gelukt."

    "Het was een geweldige finale. Ik ben er echt vol voor gegaan, maar ik kreeg Jolien er niet af. In de sprint ben je natuurlijk nooit zeker, al voelde ik mij wel goed. Ik wist dat ik niet te lang mocht wachten om aan te zetten en dat was de juiste beslissing. Ik ben blij dat ik het kon afmaken. Deze koers was heel mooi voor het Belgische vrouwenwielrennen."

   • Jolien D'hoore (2e): "Ik voelde mij heel goed en ik was er dichtbij, maar de frisheid ontbrak mij een beetje. Ik voelde wel dat Lotte bergop de beste was. Zij probeerde mij eraf te rijden, maar dat is niet gelukt."

    "Ik was wel verbaasd toen ze al zo vroeg probeerde te demarreren. Vanaf dan ben ik gewoon in haar wiel gebleven. Ik heb geprobeerd om slim te koersen. Ik denk niet dat ik een fout gemaakt heb. De sterkste heeft gewonnen."

    "Ik had wel graag nog eens een keertje gewonnen, ook omdat ik naar het einde van mijn carrière ga. Maar de jeugd staat nu eenmaal te trappelen."

   • Shari Bossuyt (3e): "Bij de laatste beklimming van de Tiegemberg heb ik nog eens alles gegeven. Ik kon nog naar D'hoore en Kopecky rijden, al was het beste er dan wel af. Ik ben gewoon met hen naar de streep gereden, dan was ik al zeker van brons."

    "Ik denk niet dat er voor mij nog meer inzat. Dat ik wel de Belgische titel bij de beloften pak? Dat was geen doel, maar het zat wel in mijn achterhoofd. Toch vind ik het knapper dat ik 3e word bij de elite."

   Even surplassen op de Tiegemberg: Kopecky versnelt maar krijgt er D'hoore niet af

   Rituitslag BK wielrennenRituitslag BK wielrennen

     naamresultaat
   1Lotte Kopecky
   2Jolien D'Hoorez.t.
   3Shari Bossuyt
   4Elise Vander Sande+ 9"
   5Annelies Domz.t.
   6Kim De Baat
   7Jesse Vandenbulcke
   8Mieke Docx
   9Fien Delbaere
   10Alicia Franck

   Fase per fase

   1. 12 uur 55. Gejuich bij Kopecky. De jury wil nog even op zeker spelen en neemt de finishfoto nog onder de loep. Zo is het nog even nagelbijten voor Kopecky, die omringd door haar ploegmakkers het bevrijdende nieuws krijgt: zij is de Belgische kampioene! .
   2. 12 uur 53. Kopecky wint! Lotte Kopecky gaat de sprint van ver aan, lijkt geremonteerd te worden door Jolien D'hoore, maar plaatst dan een perfecte jump! Voor Kopecky is het haar eerste Belgische titel. Het brons is voor Shari Bossuyt. .
   3. Op naar de sprint. Shari Bossuyt, Jolien D'hoore en Lotte Kopecky snijden de laatste kilometer aan. Wie heeft nog wat overschot voor de sprint? . 12 uur 53.
   4. 12 uur 51. Jolien D'hoore is in principe de rapste, maar Bossuyt en Kopecky zijn ook snel. Het is niet dat D'hoore het tegen twee strijkijzers moet opnemen in de sprint. Ruben Van Gucht.
   5. 12 uur 48. Koptrio. Shari Bossuyt heeft van de vertwijfeling voorin gebruik gemaakt om de sprong te maken naar de spits van de wedstrijd. We gaan naar een sprint met zijn drieën! .
   6. 12 uur 47. Bossuyt is op komst. Uit de achtergrond komt Shari Bossuyt opzetten. De renster van NXTG Racing hangt tussen het peloton en de koplopers. .
   7. 12 uur 47. Lotte Kopecky heeft een eerste slagje verloren. Ruben Van Gucht.
   8. 12 uur 45. Aanval Kopecky in de kiem gesmoord. Met de top van de Tiegemberg in zicht en het naderende peloton in de achtergrond probeert Kopecky dan toch nog iets te forceren, maar D'hoore volgt gezwind. "Ze heeft te lang gewacht", vindt Lieselot Decroix .
   9. 12 uur 44. Wapenstilstand voorin. Met een voorsprong van zo'n 50 seconden kunnen D'hoore en Kopecky het zich permitteren om te surplacen op de Tiegemberg. D'hoore rijdt op kop en is op haar hoede voor een aanval van Kopecky. .
   10. 12 uur 42. Lepe D'hoore. Op de laatste beklimming van de Tiegemberg vraagt Kopecky aan D'hoore om over te nemen, maar de viervoudige Belgische kampioene blijft slim in het wiel zitten. .
   11. 12 uur 40. Even surplassen op de Tiegemberg: Kopecky versnelt maar krijgt er D'hoore niet af.

    Even surplassen op de Tiegemberg: Kopecky versnelt maar krijgt er D'hoore niet af

   12. 12 uur 39. Jolien D'hoore neemt nog een slokje en gooit haar drinkbus weg. Alle ballast overboord voor de finale. .
   13. 12 uur 35. Op de Schernaai komen D'hoore en Kopecky door met een kleine minuut voorsprong. Nog 1x de Tiegemberg voor het leidersduo en dan wordt het sprinten. .
   14. 12 uur 34. D'hoore of Kopecky. Het is gespeeld, hoor. Het peloton volgt op zo'n 50 seconden. Rest nog de vraag: gaan we sprinten of heeft Kopecky nog een plannetje om de spurt te ontlopen? .
   15. 12 uur 31. Definitieve kloof? Gooit het peloton de handdoek of hebben D'hoore en Kopecky weer een tandje bijgezet? De voorsprong van de twee koplopers is weer gegroeid tot een halve minuut. .
   16. 12 uur 30. Vanmorgen was het zelfs even onzeker of de vrouwen zouden kunnen starten door de dichte mist, maar daar is intussen geen sprake meer van. De zon heeft de mist helemaal weggebrand. .
   17. 12 uur 26. Jolien D'hoore rijdt voorlopig tactisch een perfecte koers. Dit is een ideaal wedstrijdverloop voor haar. Ruben Van Gucht.
   18. 12 uur 25. Laatste ronde. De bel luidt voor de laatste plaatselijke ronde. D'hoore en Kopecky komen over de streep met dik 10 seconden voorsprong op het jagende peloton. .
   19. 12 uur 22. Lotte Kopecky kent de sprintsnelheid van Jolien D'hoore natuurlijk. De manier waarop ze de laatste ronde koerst lijkt aan te geven dat ze geen vertrouwen heeft in haar eigen sprint tegen D'hoore. Lieselot Decroix.