VIDEO: Straffe solo over Muur en Bosberg levert Van der Poel BinckBank Tour op

  Benelux Tour: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 183.6 km
  location 12u21: Ottignies - 16u22: Geraardsbergen
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0306090120150183.6

   Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft stevig uitgepakt in de slotrit van de BinckBank Tour. Met een solo van zo'n 50 kilometer over de Muur en de Bosberg reed de Nederlandse kampioen ex-wereldkampioen Pedersen nog uit de leiderstrui. En morgen staat hij normaal aan de start van Luik-Bastenaken-Luik.

   Bekijk de samenvatting van de grote Mathieu-show

   Van der Poel maakt er een thriller van

   Op de Muur van Geraardsbergen ontbond Mathieu van der Poel een eerste keer zijn duivels op 75 km van de streep.

    

   De Nederlandse kampioen reed in één klap naar de kopgroep, verrichtte bijna al het kopwerk en liet alle vluchters in de steek bij de volgende passage over de iconische Muur. Het begin van een solo van 50 kilometer.

    

   Van der Poel reed anderhalve minuut weg van het peloton, waar leider Mads Pedersen en Søren Kragh Andersen dan maar zelf de kastanjes uit het vuur probeerden te halen.

    

   Maar Van der Poel viel nauwelijks stil. Toen Kragh Andersen op het gaspedaal stond tijdens de laatste passage van de Muur, zakte Pedersen door het ijs.

    

   Het werd een strijd tussen Van der Poel en het kwartet Kragh Andersen, Küng, Naesen en Colbrelli. Door de bonificatieseconden onderweg had Van der Poel 3 seconden nodig om de eindzege te veroveren.

    

   En dat lukte hem, al werd het in de slotmeters nog razend spannend. Naesen eindigde 2e in de daguitslag, Colbrelli 3e. 

   Herbekijk de spannende slotkilometer

   "Nog harder afgezien dan in de Amstel"

   Mathieu van der Poel heeft de puntjes op de i gezet. "Het is ongelooflijk dat ik de BinckBank Tour nog win", reageert hij. "Deze rittenkoers stond ook niet als voorbereiding op mijn programma. Ik was aan de start gekomen voor de winst, maar na de tijdrit van gisteren had ik dat niet meer verwacht."

    

   En dus zette Van der Poel een stevige solo op poten. "Dat was nochtans niet het plan", verrast de kopman van Alpecin-Fenix. "Het was ook veel te vroeg."

    

   "Na de oversteek met Sénéchal voelde ik wel dat de groep niet ronddraaide. Daarom besliste ik om op de volgende klim door te trekken. Dat heb ik Sénéchal ook gezegd."

    

   "En plots zat ik alleen. Even heb ik getwijfeld, omdat het nog ver was tot de finish, maar uiteindelijk heb ik alles of niets gespeeld."

    

   Net als vorig jaar in de Amstel voerde Van der Poel een spektakelstuk op. "Hier heb ik nog harder afgezien", vertelt hij. "Op de klimmetjes verzuurde ik volledig. Het was zaak om mijn wattages aan te houden, maar dat was bijzonder moeilijk. Dit moet een van mijn strafste prestaties zijn."

   Van der Poel: "Het was veel te vroeg voor een solo"

   Kragh Andersen: "Blij dat ik 2e plek vasthoud in eindklassement"

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Mathieu van der PoelAFC4:07:39
   2Oliver NaesenALM+4
   3Sonny ColbrelliTBM+4
   4Søren KraghSUN+4
   5Stefan KüngGFC+8
   6Dimitri ClaeysCOF+47
   7Yves LampaertDQT+50
   8Iván GarcíaTBM+18
   9Jempy DrückerBOH+1:12
   10Florian SénéchalDQT+1:12

   Fase per fase

   1. 16 uur 21. Van der Poel wint rit en eindklassement! Van der Poel brengt zijn nummertje tot een succesvol einde! Wat een kunststukje. Hij kroont zich ook tot eindwinnaar.  .
   2. 16 uur 21. Nog 100 meter! .
   3. 16 uur 21. Wat een numero. Sven Nys.
   4. Laatste kilometer! Van der Poel lijkt niet stil te vallen. Nog 1.000 meter en dan is de buit binnen. Als Van der Poel 3 seconden overhoudt, verovert hij ook de eindzege. . 16 uur 20.
   5. 16 uur 18. Nog 2 km. Van der Poel gaat behoedzaam door een verraderlijke bocht, Kragh Andersen en co zijn eveneens voorzichtig. 13 seconden blijft het verschil. .
   6. 16 uur 18. Van der Poel heeft nog 150 meter. Carl Berteele (op de motor).
   7. 16 uur 16. Wat een thriller! Kragh Andersen, Naesen, Küng en Colbrelli kunnen het achterwiel van Van der Poel bijna bepotelen. Maar Van der Poel blijft stampen. Zijn voorsprong bedraagt nog 13 seconden. .
   8. 16 uur 14. Nog 5 km: Kragh Andersen ruikt bloed en ziet Van der Poel niet zo ver meer voor zich uitrijden. De Nederlander laat van zijn pluimen: 15 seconden nog. .
   9. 16 uur 11. Nog 7 km. Kragh Andersen, Küng, Naesen en Colbrelli blijven nu wat hangen op 25 seconden van Van der Poel. Houdt hij het of zakt hij als een pudding in elkaar op de Vesten? .
   10. 16 uur 10. Carl Berteele ziet vanop de motor dat de achtervolgers Van der Poel in het vizier krijgen. "Het wordt heel moeilijk voor Van der Poel", zegt Berteele. .
   11. 16 uur 06. Van der Poel heeft genoeg aan 3 seconden aan de streep. De voorsprong blijft slinken. Maar als Van der Poel de achtervolgers nog net kan afhouden op de Vesten met 3 seconden, is de eindzege binnen.  In de Gouden Kilometer sprokkelde Kragh Andersen 5 seconden, Van der Poel 9. Dat betekent dat Van der Poel tot op 6 seconden komt van Kragh Andersen in de stand.  Aan de streep krijgt de top 3 tien, zes en vier bonificatieseconden. Als Van der Poel dus wint met 3 seconden voorsprong en Kragh Andersen eindigt 2e, dan houdt Van der Poel 1 seconde over in het klassement. .
   12. 16 uur 04. Van der Poel heeft het voordeel dat de achtervolgers hem niet in het gezichtsveld krijgen. Carl Berteele (op de motor).
   13. 16 uur 01. Berenwerk verricht Pedersen in de achtervolging op de groep-Kragh Andersen. Het verschil tussen beide groepjes bedraagt nog 15 seconden. .
   14. 15 uur 59. Nog 15 km. We bespeuren weinig verval bij Mathieu van der Poel. Hij heeft trouwens maar een handvol seconden nodig om de eindzege binnen te halen, want ook aan de streep liggen nog bonificatieseconden. .
   15. 15 uur 57. Het groepje-Kragh Andersen komt tot op 42 seconden van Mathieu van der Poel. We zijn op weg naar een spannende ontknoping. .
   16. 15 uur 57. Pedersen zal volgens mij niet meer terugkeren. Sven Nys.
   17. 15 uur 55. Aanval Kragh Andersen. Op de Bosberg zakt Pedersen door het ijs, wanneer Kragh Andersen op het gaspedaal staat. Naesen, Küng en Colbrelli zijn de enigen die Kragh Andersen kunnen bijbenen. .
   18. 15 uur 54. Terwijl Van der Poel de 9 bonificatieseconden in zijn mandje legt, probeert Vermeersch nog seconden af te snoepen van Van der Poels concurrenten. Maar dat plannetje lukt niet. .
   19. 15 uur 52. Nog 20 kilometer. Van der Poel trekt zich niks aan van de esbattementen achter zijn rug. Met een minuut voorsprong duikt Van der Poel de Gouden Kilometer in. .
   20. 15 uur 50. Op de Muur is een elitegroepje weggereden, met daarbij Pedersen, Küng, Naesen, Garcia Cortina, Kragh Andersen en Colbrelli. .
   Benelux Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdBlankenberge - Ardooie132,1 kmPhilipsenPhilipsen
   2individuele tijdritVlissingen - Vlissingen10,9 km
   3wegwedstrijdAalter - Aalter157 kmPedersenPedersen
   4individuele tijdritRiemst - Kanne8,1 kmKraghPedersen
   5wegwedstrijdOttignies - Geraardsbergen183,6 kmvan der Poelvan der Poel
   Het najaar van Mathieu van der Poel
   29/09 - 03/10 BinckBank Tour
   04/10 Luik-Bastenaken-Luik
   07/10 Brabantse Pijl
   11/10 Gent-Wevelgem
   18/10 Ronde van Vlaanderen
   25/10 Parijs - Roubaix