VIDEO: Jasper Philipsen wint hectische finale met ultieme jump

  BinckBank Tour: Rit 1einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBlankenberge - AankomstArdooie -
  Afstand132,1 km
  020406080100132.1

   Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) heeft geleerd uit zijn foutjes: na zijn tweede plek in 2019 heeft onze landgenoot nu wel de rit naar Ardooie in de BinckBank Tour gewonnen. Nadat een zware valpartij het peloton had gehalveerd in de slotfase, kon de 22-jarige Belg Mads Pedersen en Pascal Ackermann aftroeven in de sprint.

   Verslag van de eerste rit in de BinckBank Tour

   Massale val ontsiert finale

   Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) mochten de honneurs waarnemen in de vlakke openingsetappe tussen Blankenberge en Ardooie. Zij reden een namiddag in de aanval.


   Net voor de Gouden Kilometer, op 19 km van de streep, waren ze eraan voor de moeite. De explosieve renners maakten zich op voor de massasprint, maar op 4 km van de streep ging zowat het halve peloton tegen de vlakte.

    

   Een renner van Sunweb tikte het wiel van een collega van de Israël-ploeg aan. Als een bowlingbal schoof hij door het peloton.

    

   Oliver Naesen (knie), Stijn Steels (pols) en Jenthe Biermans waren enkele pechvogels. Gehavend haalden ze de finish in Ardooie.

    

   Daar had Jasper Philipsen gewonnen. Pascal Ackermann en ex-wereldkampioen Mads Pedersen leken een duel om de zege uit te vechten, maar na een ultieme jump was het Philipsen die won.

   De 22-jarige renner boekte zijn 2e zege van het jaar, na een rit in de Ronde van de Limousin een maand geleden. Morgen begint Philipsen als leider aan een tijdrit over 11 km in de Nederlandse havenstad Vlissingen.

   Zware val in de slotkilometers! Helft van het peloton gaat tegen de grond

   Philipsen: "Had geluk dat ik gaatje kon vinden"

   Jasper Philipsen kon na een millimetersprint het zegegebaar maken. "Het was heel spannend op het einde", zei de winnaar. "Ik dacht niet dat ik het nog ging halen."


   "De rit verliep erg rustig, maar dan kreeg je een nerveus slot van de rit. Veel ploegen hadden interesse in de sprint en dat maakte het heel hectisch. En met een nat wegdek wordt het nog gevaarlijker", wist Philipsen.


   "Ik had geluk dat ik een gaatje kon vinden en uit de problemen kon blijven. Ik moest wel nog even uit de pijp komen om terug te komen, want alles was op een lint getrokken na de valpartij."

    

   "Of ik gepiekt heb naar deze periode? Nee, niet speciaal. Ik ben al de hele tijd in orde. Het geluk zat tot nu toe nog niet mee, maar vandaag wel. Gelukkig kan ik het nu wel afmaken."

   Naesen kan rechterbeen niet plooien na val, De Bondt duwt hem naar de finish

   Philipsen: "Dacht niet dat ik er nog bij zou geraken"

   Menten: "Proberen om zo publiciteit te pakken voor de ploeg"

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 16 uur 51. De Bondt assisteert Naesen. Mooi beeld: Belgisch kampioen Dries De Bondt duwt Oliver Naesen over de streep. Stijn Steels, met een gehavende pols, krijgt een zetje van een collega van Jumbo-Visma. .
   2. Naesen op 1 been naar de finish. De pechvogels druppelen binnen. Oliver Naesen is daar nog niet bij. De voormalige Belgische kampioen fietst naast de medische auto naar de finish. Zijn rechterbeen laat hij naast zijn trapper hangen. Moet de nummer 2 van vorig jaar nu al opgeven? . 16 uur 47.
   3. 16 uur 45. Finish: Philipsen wint dit jaar wel! De BinckBank Tour opent met een Belgische ritzege! Jasper Philipsen gaat ex-wereldkampioen Mads Pedersen en Pascal Ackermann vooraf in de sprint. Vorig jaar kwam Philipsen nog te vroeg op kop in Ardooie (tegen Bennett). Die fout maakt hij nu niet. .
   4. laatste kilometer. Wie wint? Van der Poel, Van Poppel, Ackermann? . 16 uur 44.
   5. 16 uur 43. Nog 2 km: het peloton slokt Sean De Bie op. Trek en BORA leiden, Van der Poel schuift mee op. .
   6. Massale valpartij. Nog 4 km: het halve peloton ligt tegen de vlakte. Een renner van Sunweb verlaat zijn trein en tikt een collega van Israel Start-Up Nation aan. Die kegelt als een bowlingbal heel wat coureurs omver. Stijn Steels is een van de pechvogels. De renner van Deceuninck-Quick Step grijpt naar zijn pols. . 16 uur 40.
   7. 16 uur 40. Nog 5 km: De Bie rijdt 10 seconden voor het peloton uit. .
   8. 16 uur 38. Aanval Sean De Bie. Nog 6 km: BORA-hansgrohe zit in de cockpit van het peloton voor Pascal Ackermann.  Sean De Bie probeert roet in het eten te gooien en valt aan. .
   9. 16 uur 38. De favorieten voor de dagzege. renner ploeg Pascal Ackermann (Dui) BORA-hansgrohe Tim Merlier Alpecin-Fenix Jasper Philipsen UAE-Team Emirates Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo Alberto Dainese (Ita) Team Sunweb .
   10. Tussensprint 2. Nog 8 km: net voor de laatste tussensprint zijn de aanvallers Petit en Jansen eraan voor de moeite. Milan Menten (23) gooit zich als eerste over de streep van de laatste tussensprint. . 16 uur 36.
   11. 16 uur 34. Nog 10 km: het tempo gaat flink de hoogte in. In het peloton proberen de sprinttreinen hun plaats al af te dwingen. .
   12. 16 uur 32. Petit en Jansen sprokkelen 14 seconden op de Brugsesteenweg. .
   13. 16 uur 27. Laatste ronde. Ding, ding, ding! De laatste ronde gaat in. De Noor Amund Grondahl Jansen (Jumbo-Visma) en de Fransman Adrien Petit (Team Total Direct Energie) rijden enkele meters voor het peloton uit. .
   14. Gouden Kilometer: Van der Poel, Teunissen en Lampaert. De Gouden Kilometer (3x sprinten in 1 km) heeft spektakel opgeleverd. Mathieu van der Poel pakt als eerste de 3 bonificatieseconden, daarna is Mike Teunissen de snelste. In de 3e sprint zijn de 3 seconden voor Yves Lampaert. . 16 uur 24.
   15. 16 uur 22. Tegenaanval Vanmarcke. Nog 20 km: met de Gouden Kilometer in aantocht, versnelt Sep Vanmarcke. Hij gaat op en over de koplopers, maar ver komt de man in het roze niet. .
   Benelux Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Blankenberge - Ardooie132.1 kmPhilipsenPhilipsen
   2/>Vlissingen - Vlissingen10.9 km
   3/>/>Aalter - Aalter157 kmPedersenPedersen
   4/>Riemst - Kanne8.1 kmKraghPedersen
   5/>/>Ottignies - Geraardsbergen183.6 kmvan der Poelvan der Poel