• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Jonge Italiaan Ganna wint korte tijdrit, Wellens houdt stand

  BinckBank Tour: Rit 6einde
  individuele tijdrit
  VertrekDen Haag - AankomstDen Haag -
  Afstand8,4 km
  08.4

   Filippo Ganna (Ineos) heeft de korte tijdrit in de BinckBank Tour gewonnen. Tim Wellens eindigde in de top 10, net achter Laurens De Plus, en blijft leider. Morgen eindigt de BinckBank Tour met een etappe door de Vlaamse Ardennen.

   De renners kregen tijdens de voorlaatste rit een kort tijdritparcours voorgeschoteld doorheen de straten van Den Haag. Naast de strijd om de dagzege was het vooral uitkijken naar de verhoudingen tussen de klassementstenoren. Leider Wellens begon met een voorgift van 4 seconden op Marc Hirschi en 14 op Laurens De Plus.

   Ganna snelt naar dagzege, klassementsmannen geven elkaar weinig ademruimte

   Voor een eerste échte richttijd moesten we wachten op Jos van Emden. De Nederlandse kampioen tijdrijden is een man van de streek en had zijn zinnen gezet op de dagzege. Van Emden zorgde met 9’24 voor de toptijd, maar enkele minuten later mocht hij de hotseat alweer verlaten. De jonge Italiaanse kampioen Filippo Ganna knalde maar liefst 8 seconden onder de tijd van Van Emden.


   Niet veel later kwam er opnieuw een snelle man richting aankomst. De Italiaan Edoardo Affini, onlangs nog derde op het EK tijdrijden, kwam tot op 5 seconden van zijn landgenoot. Verder zou niemand nog in de buurt komen van de Ganna, mede omdat de wind fors kwam opsteken en omdat het ook lichtjes begon te regenen.

    

   Belangrijker was hoe de klassementstenoren het er van af brachten. Al snel werd duidelijk dat de meeste kopmannen aan elkaar gewaagd waren. Laurens De Plus, derde in de stand, bleek het sterkst voor de dag te komen. Hij was aan de meet 2 seconden sneller dan Tim Wellens, die het degelijk deed als leider.

    

   Marc Hirschi, tweede in de stand, finishte ongeveer in de zelfde tijd als Van Avermaet en Vanmarcke en gaf maar een handvol seconden toe op Wellens. In het klassement behoudt Wellens zijn groene leiderstrui. Hirschi en De Plus volgen op respectievelijk 8 en 12 seconden. De rest van de favorieten moet al 40 seconden en meer goedmaken.

   Met nog 1 etappe te gaan ligt Tim Wellens nog altijd in polepositie om een derde eindzege in de BinckBank Tour op zijn palmares bij te schrijven. Voor de apotheose rijdt het peloton morgen van Sint-Pieters-Leeuw richting Vlaamse Ardennen en aankomstplaats Geraardsbergen.

   Wellens: "Het was een goed parcours voor mij"

   “Het was een goed parcours voor mij", reageerde Wellens na de tijdrit. "Het is een korte afstand die ik graag heb. Ik heb de wattages gereden die ik moest rijden dus ik ben tevreden. Ik loop vier seconden uit de op tweede, maar Laurens rijdt een super goede tijdrit en pakt wel een beetje tijd terug. Maar ik ben tevreden vandaag."

    

   De wind speelde het laatste uur van de tijdrit een belangrijke rol, dat wist ook Wellens. "Ik wist dat ik niet te hard mocht starten omdat ik kon terugvallen  met de tegenwind op de weg terug. Ik heb mijn tijdrit daardoor goed ingedeeld."

    

   Met nog 1 rit te gaan heeft Wellens een mooie bonus op de verschillende concurrenten. Gaat hij morgen comfortabel de slotetappe in? "Comfortabel voel ik me niet echt. Het is morgen een heel zware rit, zeker met de regen die voorspeld wordt. Ik moet morgen rekenen op goede benen, maar nog meer een goede ploeg. Hopelijk zit dat erin."

   Ganna: "Voel me nu veel beter, 2 dagen na mijn val"

    Voor Filippo Ganna was het zijn eerste overwinning in zijn Italiaanse kampioenentrui. "Dat is altijd iets speciaals natuurlijk. Ik had het geluk dat de wind nog niet zo fel was opgekomen toen ik vertrok. Ik deelde mijn wedstrijd goed in, met het gekende gevolg", stelde de jonge Italiaan.

    

   De 23-jarige Ganna kwam eerder deze week ten val in de BinckBank Tour maar daar was tijdens de tijdrit in Den Haag niet veel van te merken. "Twee dagen geleden sloeg ik inderdaad tegen het asfalt maar het gaat wel beter. We hebben met de ploeg in eerste instantie gewerkt voor onze kopman Dylan van Baarle. Vandaag kon ik mijn kans voluit gaan in de tijdrit, wat toch wel een specialiteit is van mij. Ik ben dan ook heel blij dat ik deze etappe kon winnen."

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaINS9:16
   2Edoardo AffiniMTS+5
   3Jos van EmdenTJV+8
   4Stefan KüngGFC+11
   5Harry TanfieldTKA+15
   6Bob JungelsDQT+16
   7Mads PedersenTFS+16
   8Søren KraghSUN+16
   9Laurens De PlusTJV+18
   10Tim WellensLTS+20

   Fase per fase

   1. 16 uur 47. Beslissing valt morgen tijdens slotrit in Vlaamse Ardennen. De tijdsverschillen zijn zoals verwacht beperkt gebleven tussen de klassementstenoren. Wellens behoudt zijn leiderstrui met 8 seconden voorsprong op Hirschi en 12 op De Plus. De rest volgt op meer dan 40 seconden.
   2. De rituitslag van de dag:. 16 uur 42.
   3. 16 uur 39 match afgelopen
   4. 16 uur 38. Ganna pakt de dagzege, Wellens rijdt trager dan De Plus. Alle renners zijn binnen. Tim Wellens rijdt een degelijke tijdrit maar geeft wel 2 seconden toe op Laurens De Plus. Hij loopt wel 4 seconden uit op Marc Hirschi. De dagzege is - zoals al even duidelijk was - voor de Italiaan Filippo Ganna.
   5. 16 uur 36. Hirschi herpakt zich in het tweede deel. De jonge Zwitser maakt in het tweede gedeelte zo'n 4 seconden goed op Laurens De Plus. Bij de meet verliest hij er zo maar 6 op de Belg van Jumbo-Visma. Alleen Wellens moet nu nog binnenkomen. De overwinning lijkt weggelegd voor Filippo Ganna.
   6. 16 uur 34. De Plus komt binnen. Laurens De Plus heeft er een goede tijdrit opzitten. De nummer 3 van het klassement rijdt één van de betere tijden onder de klassementsmannen. Nu is het wachten op Hirschi.
   7. 16 uur 33. Wellens ligt op koers om leider te blijven. Het lijkt erop dat De Plus een plekje gaat opschuiven in het klassement. Renaat Schotte.
   8. 16 uur 32. Wellens is bij het eerste tussenpunt 1 seconde sneller dan Laurens De Plus. Hoe liggen de verhoudingen straks bij de aankomst?
   9. 16 uur 30. Hirschi geeft aan het eerste tussenpunt 8 seconden toe op Laurens De Plus. De Zwitser zal zich moeten herpakken maar het tweede deel van de tijdrit met de wind op kop speelt niet echt in zijn voordeel.
   10. 16 uur 29. Daar gaat de leider! Tim Wellens begint aan zijn tijdrit in de groene leiderstrui. Kan hij de zege van Ganna nog afsnoepen? Het hoofddoel van de Belg is ongetwijfeld om zijn leiderstrui te verdedigen, al lijkt dat vandaag wel een haalbare kaart. .
   BinckBank Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Beveren - Hulst167.2 kmBennettBennett
   2/>/>Blankenberge - Ardooie169.1 kmBennettBennett
   3/>/>Aalter - Aalter166.9 kmBennettBennett
   4/>/>Houffalize - Houffalize96.2 kmWellensWellens
   5/>/>Riemst - Venray191.4 kmHodegWellens
   6/>Den Haag - Den Haag8.4 kmGannaWellens
   7/>/>Sint-Pieters-Leeuw - Geraardsbergen173.1 kmNaesenDe Plus