• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Hoorn is sprinters en medevluchters te slim af in Antwerpen

  BinckBank Tour: Rit 3einde
  />wegwedstrijd
  VertrekAalter - AankomstAntwerpen -
  Afstand174,9 km
  0306090120150174.9

   De sprinters zijn van een kale reis teruggekeerd in de derde rit van de BinckBank Tour. Ze lieten zich verrassen door de vlucht van de dag. De Nederlander Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) sloop in de slotkilometer weg. Maxime Vantomme en Sean De Bie klommen mee op het podium. Medevluchter Matej Mohoric is de nieuwe leider.

   BinckBank Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Heerenveen - Bolsward169.8 kmJakobsenJakobsen
   2/>Venray - Venray12.7 kmKüngKüng
   3/>/>Aalter - Antwerpen174.9 kmvan der HoornMohoric
   4/>/>Blankenberge - Ardooie166.3 km
   5/>/>Sint-Pieters-Leeuw - Lanaken204.4 kmCortMohoric
   6/>/>Riemst - Sittard182.2 kmMühlbergerMohoric
   7/>/>Lacs de l'Eau d'Heure - Geraardsbergen212.7 kmMatthewsMohoric

   Massasprint staat in de sterren geschreven

   De vlakke rit tussen Aalter en Antwerpen stond door alle sprintersploegen al met stip genoteerd. Na een rustig begin waagden vijf vluchters hun kans op ongeveer 150 km van de finish. Er zaten geen al te grote namen in het vluchtersgroepje, waardoor het peloton liet begaan. Dat zou even later een vergissing blijken.

    

   Het vijftal, met Belgen De Bie en Vantomme, draaide goed rond en onder impuls van een beresterke Matej Mohoric, Sloveens kampioen op de weg, bouwde het de voorsprong stelselmatig uit. Toen het peloton besefte dat de vijf koplopers een stevig tempo reden, legden de sprintersploegen er flink de pees op.

    

   Dat mocht echter niet baten, want de koplopers slaagden erin hun voorsprong boven de drie minuten te houden, ondanks een gemiddelde snelheid van 45 km per uur. De kopgroep kreeg alsmaar meer geloof in een goede afloop. 

   Mohoric

   Matej Mohoric was de motor van de kopgroep.

   Peloton miskijkt zich, Van der Hoorn wint

   Op enkele kilometers van het einde werd het duidelijk dat de winnaar vooraan zat. De sprinters waren er dus aan voor de moeite. Mohoric probeerde tot viermaal toe om weg te geraken van de rest, maar Sean De Bie was alert.

    

   Iedereen keek naar de Sloveen, en bij een vijfde geneutraliseerde poging profiteerde de Nederlander Taco van der Hoorn van de situatie om met een counter weg te springen. Hij sloeg meteen een kloof en de wedstrijd was beslist.


   Voor Van der Hoorn is het de grootste overwinning uit zijn carriere, na een moeilijk jaar met onder meer een hersenschuddig na een val. Mohoric moest vrede nemen met de vierde plek, maar krijgt als troostprijs wel de leiderstrui om zijn schouders. Hij leidt met amper één seconde voor onze landgenoot Sean De Bie, die derde werd. 

   Bekijk de spannende slotkilometer:

   Van der Hoorn: "Ik snap er helemaal niets van"

   Mohoric: "Ik was de sterkste vooraan, maar dat is koers"

   Fase per fase

   1. 16 uur 38. Taco van der Hoorn: "Ik snap er helemaal niks van". "Dit is een enorme opluchting na mijn pechjaar. Ik ben in november gevallen en heb een hersenschudding opgelopen, waardoor ik heel lang niet kon fietsen. Op een gegeven moment vraag je je dan af of het nog goed komt. Pas 4 weken geleden kon ik weer echt goed trainen. Nu kan ik hier gewoon een etappe winnen, ik snap er helemaal niks van. We hadden een heel goede groep, Mohoric was echt ongelooflijk sterk.".
   2. 16 uur 31. Nieuwe leider Mohoric: "Nu leiderstrui verdedigen". "Het plan was om mee te zijn in de vlucht. We werkten goed samen, maar iedereen dacht dat ik de sterkste was en dat werkte wat in mijn nadeel, maar dat is koers. Nu gaan we proberen mijn leiderstrui te verdedigen.".
   3. 16 uur 21. "De Belgen hebben het laten liggen". Voor De Bie en Vantomme is het een gemiste kans. Ze hebben Mohoric al het werk laten doen maar dan te veel naar elkaar gekeken. .
   4. 16 uur 20. Van der Hoorn wint, Mohoric leider. Vijfde poging Mohoric en meteen de counter van Van der Hoorn! Hij laat Mohoric zien hoe je succesvol wegspringt en pakt de ritzege. Vantomme wordt tweede, De Bie moet vrede nemen met brons. Mohoric is de nieuwe leider. .
   5. 16 uur 17. Mohoric raakt niet weg. Tot vier keer toe probeert Mohoric weg te geraken van zijn metgezellen, maar voorlopig blijven de vier vooraan samen. .
   6. 16 uur 14. Demarrage Mohoric. Mohoric springt weg uit de kopgroep en slaat meteen een kloofje. De Bie antwoordt meteen en vier van de vijf koplopers komen terug samen. Een paar tellen later probeert de Sloveen nog een keer. Voorlopig geeft De Bie geen krimp.