Christophe Laporte dikt de zegeteller van Jumbo-Visma nog wat aan in Binche

  Binche-Chimay-Binche
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 199 km
  location 12:10: Binche - 17:00: Binche
  trophy Christophe Laporte
  einde
  startfinish
  0306090120150199

   Christophe Laporte (Jumbo-Visma) heeft zijn zilveren benen van Wollongong verzilverd in Binche-Chimay-Binche. De Fransman wachtte niet op een groepssprint en reed in de slotkilometer weg van gezel Rasmus Tiller (Uno-X). Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) eindigde in de top 10, wereldkampioen Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) liet na enkele prikjes op 25 kilometer van de finish lopen.

   De Waalse semiklassieker stond dit jaar in het teken van Remco Evenepoel en Philippe Gilbert. De kersverse wereldkampioen was naar Binche afgezakt om zijn eerste wedstrijd in de regenboogtrui te rijden, de wereldkampioen van 2012 koerste voor het laatst op Belgische bodem.


   Allebei lieten ze zich zien. Evenepoel deelde met veel plezier wat plaagstoten uit, tot horreur van andere deelnemers.

   Op 25 kilometer van de finish vond Evenepoel het tijd om een punt te zetten achter zijn geweldig seizoen. Maar niet voor hij afscheid had genomen van een teammaat.

    

   De wereldkampioen liet zich uitzakken, gaf zijn ploegleider een vuistje en wachtte geduldig Iljo Keisse op. Zij aan zij bolden ze over de streep in Binche. Keisse zwaait af na dit seizoen.

   Philippe Gilbert stond met de 20-jarige Arnaud De Lie aan de start. Samen zouden ze het kopmanschap delen bij Lotto-Soudal.

    

   In de finale werd duidelijk dat Gilbert de hoofdrol mocht spelen. De Lie knapte het werk op. Om zijn 40-jarige ploegmaat in te checken voor de kopgroep.

    

   Tegen Laporte kon Gilbert niet op. Op 11 kilometer plaatste de vicewereldkampioen een aanval. Enkel Tiller slaagde erin om zijn karretje aan te haken.

   Op 1 kilometer van de streep was de Noorse kampioen er ook aan voor de moeite. Met veel machtsvertoon knalde Laporte hem uit het wiel op de kasseien.


   Van Avermaet werd ei zo na 3e. Helaas voor hem, schoof de Fransman Page zijn wiel iets sneller over de streep.

    

   Gilbert bolde in zijn laatste Belgische koers als 6e binnen. Zondag zwaait hij echt af in Parijs - Tours.

   Uitslag Binche-Chimay-BincheUitslag Binche-Chimay-Binche

   Laporte: "De benen voelden nog goed na het WK"

   "De aanvalspogingen gingen alle kanten op. Daarom vond ik het beter om zelf het initiatief te nemen", reageerde winnaar Christophe Laporte. "In de finale ben ik dan maar vol doorgegaan."

    

   "Na het wereldkampioenschap had ik wat moeite om me op te peppen voor een training, maar de benen voelden nog altijd goed aan", lachte de nummer 2 van Wollongong.

    

   Laporte bezorgde zijn team Jumbo-Visma een 48e overwinning dit seizoen.

   BEKIJK: reacties na Binche-Chimay-Binche

   Fase per fase

   1. 16 uur 53. Evenepoel zwaait Keisse uit. Daar is Remco Evenepoel. Zij aan zij met ploegmaat Iljo Keisse bolt hij binnen. Keisse houdt het na dit seizoen voor bekeken. .
   2. 16 uur 51. Top 10. 1. Laporte (Fra) 2. Tiller (Noo) 3. Page (Fra) 4. Van Avermaet 5. Skujins (Let) 6. Gilbert 7. Van Gestel 8. Stewart (GBr) 9. Dauphin (Fra) 10. Gallopin (Fra) .
   3. 16 uur 49. Christophe Laporte schudt Tiller van zich af in het slot en wint Binche-Chimay-Binche.

    Christophe Laporte schudt Tiller van zich af in het slot en wint Binche-Chimay-Binche

   4. 16 uur 48. Laporte wint voor de 4e keer dit seizoen. Eerder juichte hij al in Parijs - Nice, in de Tour en in de Ronde van Denemarken. Deze keer is de Fransman de beste in een eendagskoers. .
   5. 16 uur 47.
   6. 16 uur 46. Finish: Van Avermaet net niet op het podium. Laporte heeft tijd om zijn zege te vieren, Tiller bolt na hem binnen als tweede. In de sprint om de 3e plaats delft Van Avermaet het onderspit. Page schuift zijn wiel iets sneller over de witte streep. Gilbert wordt 6e in zijn laatste koers op Belgische bodem.  .
   7. Laporte knalt. Laatste kilometer: een sprint gaan we niet te zien krijgen. In de oplopende strook op kasseien knalt Laporte zonder pardon Tiller uit het wiel. . 16 uur 46.
   8. 16 uur 45. Nog 2 km. Wie wint? Laporte of Tiller? .
   9. 16 uur 42. Nieuwe versnelling Laporte. Laporte ruikt het gevaar en trapt nog eens flink door. Tiller is blij dat hij zijn karretje kan aanhaken bij de Jumbo-man. Het duo rijdt 12 seconden voor de groep van Gilbert uit. De renners in het peloton mogen het vergeten. Zij volgen op een halve minuut van de 2 leiders. .
   10. 16 uur 40. Nog 7 km: de achtervolgers geven niet op. Ook Dries Van Gestel maakt deel uit van de groep. .
   11. 16 uur 38. Laporte en Tiller rijden een handvol seconden bij mekaar. De Fransman vraagt de Noor om over te nemen. Na enkele elleboogjes gaat hij in op het verzoek. .
   12. 16 uur 38. Laporte en Tiller vallen aan.

    Laporte en Tiller vallen aan

   13. 16 uur 35. Ze gaan moeten zorgen dat ze erbij zijn. José De Cauwer.
   14. 16 uur 34. Mooi beeld! Evenepoel wacht Keisse op in hun laatste koers samen.

    Mooi beeld! Evenepoel wacht Keisse op in hun laatste koers samen

   15. 16 uur 33. Laporte en Tiller snellen weg. Nog 11 km: Laporte valt aan, de Noorse kampioen Tiller bijt zich in het wiel van de Fransman. .
   16. 16 uur 31. Een gevaarlijke naam in de kopgroep: vicewereldkampioen Christophe Laporte. .
   17. 16 uur 30. Gallopin is gezien. De tegenaanvallers benen hem in geen tijd bij. .
   18. 16 uur 30.
   19. 16 uur 28. Tegenaanval met Gilbert. Nog 14 km: een groep van een tiental renners gaat op zoek naar de leider. Gilbert is mee! Hij kan rekenen op ploegmaat Vermeersch. .
   20. 16 uur 26. laatste ronde. Ding, ding, ding! Met een bonus van 20 seconden duikt Gallopin de slotronde in. Te weinig om de wedstrijd te winnen als u het ons vraagt. .