Quinten Hermans wint slijtageslag in Durbuy, secondespel voor eindzege

  Baloise Belgium Tour: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  32°Cdistance 172.3 km
  location 12:49: Durbuy - 17:06: Durbuy
  trophy Quinten Hermans
  einde
  startfinish
  0306090120150172.3

   Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert) heeft de koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour gewonnen. Hermans forceerde al snel de goeie split met enkele andere toppers en maakte het meesterlijk af. De eindzege wordt een nagelbijter tussen Mauro Schmid (Quick Step-Alpha Vinyl) en Tim Wellens (Lotto-Soudal). De Zwitser leidt dankzij de honderdsten, maar de Gouden Kilometer morgen kan beslissend zijn. 

   Hermans heerst in bloedheet Durbuy

   In een loodzware en bloedhete koninginnenetappe van de Baloise Belgium Tour, bleek Quinten Hermans vandaag de beste renner.

    

    Na een ontsnapping van vijf renners, met onder meer Dries De Bondt, was het Hermans zelf die de koers voor geopend verklaarde. Op 70 kilometer van het einde trok hij ten aanval en kreeg hij een groepje medefavorieten met zich mee.

    

   Grote afwezige? Mads Pedersen. De Deense leider liet vooraf al optekenen dat hij het moeilijk ging hebben in de hitte. Ook nummer 2 Yves Lampaert zat niet in de kopgroep.

    

   Naast het zware parcours was de grote hitte ook een bepalende factor. Enkel kilos ijs en liters water konden soelaas bieden. Mads Pedersen stierf meermaals in het peloton, maar kon telkens weer terugkeren tot aan de kop. Uiteindelijk moest hij toch de hoop opgeven. De leidersplaats zou gaan naar iemand in de kopgroep.

    

   In die kopgroep werd er stevig gestreden voor de ritwinst. Op de Muur van Durbuy kon Quinten Hermans zich uiteindelijk als verdiende winnaar onderscheiden. Hij had nog een snedige aanval in huis en liet Schmid en Wellens achter zich.

    

   Mauro Schmid kwam vier seconden voor Tim Wellens over de streep, waardoor er nog stevig moest worden gerekend. 

    

   Het duo staat in dezelfde seconde en dan wordt er gekeken naar de honderdsten in de tijdrit: 64 voor Schmid, 69 voor Wellens. Die kronkel in het reglement schenkt de Zwitser dus een voorgift van 5 honderdsten. 

    

   De Gouden Kilometer kan morgen dus nog beslissen over de eindwinst.

   Quinten Hermans: "Mijn toekomst is nog onduidelijk, ik zit in een luxesituatie"

   "Ons eerste plannetje lukte niet helemaal, dus moesten we gaan voor plan B. Vol koersen. Heel de ploeg heeft dat geweldig gedaan. Ik moet vooral Lorenzo Rota bedanken."

    

   "Ik voelde bij de Gouden Kilometer dat ik niet super diep moest gaan. Dus ik wist dat ik goede benen had. Misschien is het eindklassement onhaalbaar, maar beter een seconde teveel dan te weinig."

    

   "Hoe mijn toekomst eruit ziet? Dat is nog onduidelijk. Ik heb ook geen haast. Er hebben ploegen interesse, ik moet gewoon bekijken wat sportief en financieel het interessantste is voor mij. Ik kan ook blijven. Ik zit in een luxesituatie."

   Mauro Schmid: "Wellens moest een klein gaatje laten, dus ik ben vol blijven gaan"

   "Ik wist dat het heel nipt kon worden voor de plekjes in het klassement. Het ging aankomen op de bonificatieseconden. Mijn radiootje is kapot gegaan in het laatste uur, dus heb ik mijn wedstrijd gewoon op gevoel uitgereden."

    

   "Ik was verrast dat Hermans zo vroeg aanging. Ik wist wel dat hij een sterke sprint in huis had en ik kon hem echt niet meer bijbenen. Tim Wellens had een klein gaatje moeten laten, dus ben ik vol doorgegaan tot aan de finishlijn."

    

   "De Gouden Kilometer zal morgen spannend worden. Ik zal slim moet koersen. Het voornaamste doel is om de etappe te winnen met Fabio Jakobsen."

   Rituitslag Stage 4Rituitslag Stage 4

     naamploegresultaat
   1Quinten HermansIWG4:19:39
   2Mauro SchmidQST+0
   3Tim WellensLTS+4
   4Lorenzo RotaIWG+6
   5Dries De BondtAFC+29
   6Victor CampenaertsLTS+29
   7Mark DonovanDSM+2:20
   8Yves LampaertQST+2:22
   9Mads PedersenTFS+2:27
   10Jasper PhilipsenAFC+2:27

   Fase per fase

   1. 17 uur 06. Hermans wint de konininginnenrit! Schmid is tweede en Wellens komt iets later binnen. Wie is dan de leider? .
   2. 17 uur 05. Hermans gaat voluit. Daar zit wat op! .
   3. 17 uur 05. Rota valt aan. Wellens, Hermans en Schmid kunnen mee. .
   4. 17 uur 04. De Bondt probeert het nog eens. Campenaerts zet zich op de kant. .
   5. laatste kilometer. Klimmen geblazen. Wie wint deze moordende etappe? . 17 uur 04.
   6. 17 uur 03. Wellens viseert het achterwiel van Hermans. Inmiddels probeert Dries De Bondt het nog een keer. Campenaerts dicht weer een gaatje. .
   7. 17 uur 02. De Bondt wordt weer gegrepen door het vijftal. De Muur van Durbuy zal de beslissing brengen. .
   8. 17 uur . Sterk staaltje acteerwerk. Dries De Bondt heeft ons allemaal in de luren gelegd. Hij trekt vol ten aanval! Rota moet het gat dichten. Campenaerts lijkt te plooien. .
   9. 16 uur 58. Nog minder dan 5 kilometer tot aan de slotklim. Wie haalt het? Schmid kan ook nog steeds de dubbel pakken. .
   10. 16 uur 56. Dries De Bondt is aan het buigen, maar breekt nog net niet. Hij hangt al kilometers aan de staart van het kopgroepje.  .
   11. 16 uur 55. Virtuele top 3. Wellens Schmid 6" Hermans 18" .
   12. 16 uur 54. Nog één klimmetje voor we aan de slotklim beginnen. Het kan een secondenspel worden. .
   13. 16 uur 52. De resultaten van de Gouden Kilometer. De 3 favorieten gingen natuurlijk voluit voor de bonificatieseconden. Het resultaat: 9" Hermans 5" Wellens 3" Schmid 1" Rota .
   14. 16 uur 49. Als Hermans de ronde wil winnen, zal hij nu moeten sprinten in de Gouden Kilometer. Sven Nys.
   15. 16 uur 45. Schmid ziet er nog fluks uit (gezien de omstandigheden). Hij volgt op slechts 4 seconden van Wellens. Er kan nog veel gebeuren! .
   16. 16 uur 45. De Bondt biedt Wellens een ijszakje aan. Broederlijk delen heet dat. .
   17. 16 uur 43. De Gouden Kilometer zal voor extra peper en zout zorgen. Renaat Schotte.
   18. 16 uur 39. De Gouden Kilometer. Met nog 20 kilometer te gaan, lijkt de winnaar vooraan te zitten. Het is moeilijk om in te schatten wie nog de grootste versnelling in de benen heeft. In elk geval komt de Gouden Kilometer er ook nog aan. Een uitvinding van deze Baloise Belgium Tour waar je in totaal nog 9 bonificatiesconden kan verzamelen. Zeer interessant met het oog op het klassement. .
   19. 16 uur 33. Campenaerts en Rota lijken zich op papier op te offeren voor Wellens en Hermans. Schmid en De Bondt hebben geen kompanen bij zich, dus spelen ze verstoppertje. .
   20. 16 uur 31. Mads Pedersen sluit weer aan in het peloton. De Deen laat veel vechtlust zien. .
   Baloise Belgium Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdMerelbeke - Maarkedal165 kmPedersenPedersen
   2wegwedstrijdBeveren - Knokke-Heist172,9 kmPhilipsenPedersen
   3individuele tijdritScherpenheuvel - Averbode11,8 kmLampaertPedersen
   4wegwedstrijdDurbuy - Durbuy172,3 kmHermansSchmid
   5wegwedstrijdGingelom - Beringen182,1 kmJakobsenSchmid