Machtige Mads Pedersen is Belgen te snel af in openingsrit Baloise Belgium Tour

  Baloise Belgium Tour: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 165 km
  location 13:34: Merelbeke - 17:19: Maarkedal
  trophy Mads Pedersen
  einde
  startfinish
  0306090120165

   De openingsrit van de Baloise Belgium Tour was spek voor de bek van Mads Pedersen (Trek-Segafredo). In de Vlaamse Ardennen won hij een sprint van een elitegroep. Tim Wellens en Jasper Philipsen strandden op de dichtste ereplaatsen.

   Kijk hier naar een samenvatting van de openingsetappe

   Mads Pedersen oppermachtig in de sprint

   In de zware openingsetappe van de Baloise Belgium Tour heeft Mads Pedersen mogen zegevieren. 


   De hele rit lang werd het peloton getrakteerd op heuvels en beklimmingen. Een groepje van vijf renners trok ten aanval, maar werd eigenlijk al snel weer ingerekend door een heel snel peloton. 

    

   Met nog 70 kilometer te gaan trapte Quinten Hermans de finale al op gang. Hij trok stevig door en kreeg enkel Pedersen en Schmid met zich mee. De drie werden uiteindelijk gegrepen, maar het was wel een voorbode voor de rest van de etappe.

    

   Voortdurend probeerden renners het peloton te verschalken met een aanval, maar telkens wist het pak de renners weer in te rekenen. Pogingen van De Bondt, Sénéchal, Wellens en anderen draaiden telkens op niets uit.

    

   Uiteindelijk zat er dan maar één ding op: sprinten. 

    

   In een fel uitgedund peloton kregen de favorieten de kans om het zelf uit te vechten. De eerste die aanging was Jasper Philipsen, maar hij werd nog vlot voorbij gesneld door de Deense ex-wereldkampioen Mads Pedersen. Met veel overmacht ging hij voorbij alles en iedereen en kwam hij een paar lengtes voor de rest binnen.

    

   Tim Wellens werd uiteindelijk tweede. Jasper Philipsen is derde.

   Kijk hier naar de ontknoping van de eerste etappe

   Mads Pedersen: "Deze etappe leek op een klassieker"

   "Het was een zeer zware wedstrijd. Deze etappe doet wat denken aan een klassieker. De Berg Ten Houte vlak voor de finish is echt moordend."

    

   "Ik zag Jasper Philipsen vroeg aangaan, maar ik kon hem gelukkig nog voorbij snellen. Normaal kan ik niet goed om met de hitte, maar vandaag verliep alles goed."

    

   "Wat ik nog wil doen deze week? Nog meer etappes winnen."

   Rituitslag Stage 1Rituitslag Stage 1

   Fase per fase

   1. 17 uur 21. Sterke Mads Pedersen sprint naar winst in de eerste rit in de Belgium Baloise Tour.

    Sterke Mads Pedersen sprint naar winst in de eerste rit in de Belgium Baloise Tour

   2. 17 uur 20. Pedersen heeft een geweldige sprint gereden. Hij wordt verrast door het vroege aangaan van Philipsen maar sprint toch nog iedereen uit het wiel. Tim Wellens wordt uiteindelijk nog tweede. Quinten Hermans is derde. .
   3. 17 uur 18. Mads Pedersen wint de openingsetappe! Na vroeg aangaan van Jasper Philipsen snelt de Deen hem nog voorbij. .
   4. 17 uur 18. Mauro Schmid probeert de rode loper uit te rollen voor Sénéchal. .
   5. De vod van de laatste kilometer. We zijn 1 kilometer verwijderd van een sprint. Wie wint deze openingsetappe? . 17 uur 17.
   6. 17 uur 15. Nog 2 kilometer en bijna alle favorieten zijn nog aanwezig. Riesebeek zet zich op kop voor Jasper Philipsen. Dit is een ideale situatie voor hem. .
   7. 17 uur 15. Wellens kruipt naar het wiel van Pedersen. Sénéchal rijdt op kop. Enkel de 15 beste renners zijn nog mee. .
   8. 17 uur 15. Niemand raakt weg op Berg Ten Houte.

    Niemand raakt weg op Berg Ten Houte

   9. 17 uur 14. Philipsen, Sénéchal, Tiller en Pedersen zijn allemaal alert. Ook Hermans laat nog een goede indruk na. .
   10. 17 uur 13. Berg Ten Houte. We beginnen aan de laatste keer Berg Ten Houte. Alles op alles nu. Hier moet het voor sommige renners gebeuren.  .
   11. 17 uur 12. Jakobsen heeft zijn hoop nu helemaal opgeborgen. Hij lost met nog 4 kilometer te gaan.  .
   12. 17 uur 12. Schmid en Pedersen scoren goed in de Gouden Kilometer.

    Schmid en Pedersen scoren goed in de Gouden Kilometer

   13. 17 uur 10. 5 kilometer. Het gaat niet meer stilvallen. We zijn 1 kilometer verwijderd van de voet van de Berg Ten Houte. Valt hier de beslissing of gaan we sprinten? Alpecin, Quick-Step en Trek zijn aanwezig. .
   14. 17 uur 08. Pedersen pakt meteen wat bonificatieseconden in de eerste sprint. Mauro Schmidt wint de volgende twee sprints. Hij wint daarmee 6 bonificatieseconden. Niet onbelangrijk met het algemeen klassement in gedachten. .
   15. 17 uur 07. Gouden Kilometer. De Gouden Kilometer komt eraan. Een hoop bonificatieseconden zijn hier te winnen, al moet je natuurlijk rekening houden met de finish die er aankomt. .
   16. 17 uur 04. Van Rooy is weer bij de lurven gevat. Intussen moet De Lie opnieuw lossen. De etappe van morgen zal hem meer liggen. .
   17. 17 uur 02. Edward Theuns zet zich op kop voor Trek-Segafredo. Ploegmaat Mads Pedersen is één van de grote favorieten voor de ritzege vandaag. .
   18. 17 uur 01. Van Rooy fietst een voorsprong van 10 seconden bij mekaar. Met nog zware beklimmingen in aantocht lijkt dat onbegonnen werk. .
   19. 16 uur 58. Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen) is de eerste die het probeert. Hij trekt op zijn eentje ten aanval. Het peloton blijft rustig. .
   20. 16 uur 57. Ik heb Thibau (Nys) al vijf keer zien sterven, maar hij hangt er nog aan. . Sven Nys.
   Baloise Belgium Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdMerelbeke - Maarkedal165 kmPedersenPedersen
   2wegwedstrijdBeveren - Knokke-Heist172,9 kmPhilipsenPedersen
   3individuele tijdritScherpenheuvel - Averbode11,8 kmLampaertPedersen
   4wegwedstrijdDurbuy - Durbuy172,3 kmHermansSchmid
   5wegwedstrijdGingelom - Beringen182,1 kmJakobsenSchmid