Sarrou onttroont Schurter op WK mountainbike, Ferrand-Prévot heerst bij vrouwen

  Na 5 wereldtitels op een rij voor Nino Schurter heeft Jordan Sarrou zijn kroon overgenomen op het WK mountainbike cross-country. De Franse kampioen glipte snel weg en bleef foutloos tot het einde. Bij de vrouwen kon Pauline Ferrand-Prévot wel haar titel verlengen.

  Met 8 wereldtitels op zijn palmares begon de Zwitser Nino Schurter (34) opnieuw als torenhoog favoriet aan het WK in het Oostenrijkse Leogang. Maar de 9e titeldroom van Schurter ging in rook op na een slechte start. Na 2 rondes keek hij al tegen een achterstand van 2 minuten aan.

   

  De Nederlander Milan Vader vloog wel goed uit de startblokken, maar werd in geen tijd voorbijgestoken door Jordan Sarrou, de Franse kampioen. Sarrou had een begenadigde dag en zou zijn voorsprong alleen maar uitbouwen. Vader werd teruggeslagen na twee valpartijen.

   

  Sarrou, de poulain van ex-wereldkampioen Julien Absalon, bleef foutloos en stak zijn eerste wereldtitel op zak. De Zwitser Mathias Flückiger en de Fransman Titouan Carod vervolledigden het podium. Pierre de Froidmont, de enige Belg aan de start, klom op naar de 31e plek.

   

  Ook bij de vrouwen was het Frankrijk boven. Pauline Ferrand Prévot mag een jaartje langer in de regenboogtrui rondrijden, goed voor haar derde wereldtitel. Eva Lechner won de spannende strijd om het zilver. Githa Michiels eindigde op de 25e plek.

   

  Morgen wordt het WK mountainbike in Leogang afgesloten met de finales in de downhill.

  WK mountainbike in Leogang (Oos)

  1. 13 uur 50. Githa Michiels wordt 25e. Githa Michiels is op het modderachtige parcours 25e geworden op meer dan 12 minuten van Ferrand-Prévot. Na twee rondes kwam Michiels nog door als 13 e , maar langzaam zakte ze wat weg. In de slotronde verloor ze haar plaats in de top 20. Buiten beeld had ze mogelijk iets voor. .
  2. 13 uur 45. Ferrand-Prévot is van andere planeet op WK Mountainbike, nagelbijter voor zilver. Pauline Ferrand-Prévot heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioene cross-country. De Française reed al in de eerste ronde weg van haar concurrentes en liet er geen enkel moment twijfel over bestaan wie de beste was in Oostenrijk. Ze won met 3'01"voorsprong op de nummers twee en drie. De strijd voor plaatsen twee en drie was wel een echte thriller.  Drie rensters vochten om twee plaatsen. Rebecca McConnell (Australië) reed 4 van de 5 rondes alleen in tweede positie. Achter haar vochten Eva Lechner (Italië) en Sina Frei (Zwitserland) lange tijd voor plaats drie, maar in de voorlaatste ronde liet de Italiaanse de Zwitserse Frei achter en ging alleen op zoek naar McConnell.  Bij het ingaan van de laatste ronde was het verschil tussen McConnell en Lechner zo goed als gedicht. Er volgde een bijzonder spannend duel voor zilver, dat pas op de finishlijn in de sprint gewonnen werd door Lechner.  .
  3. 12 uur 12.
  4. 12 uur 10. Ceylin Alvarado wordt 3e bij de u23, Detilleux 7e. Veldritwereldkampioene Ceylin Alvarado heeft zaterdag de bronzen medaille veroverd bij de U23. De Nederlandse moest wel bijna drie minuten toegeven op de nieuwe wereldkampioene, de Franse Loana Lecomte. De Belgische Emeline Detilleux werd zevende. Meer verrassend was de zilveren medaille van de amper 19-jarige Hongaarse Kata Blanka Vas, een renster die in België eveneens haar naam kon maken in het veldrijden. .
  5. 10-10-2020.
  6. 16 uur 47. Pidcock kan het ook zonder elektrische ondersteuning. Tom Pidcock heeft vrijdag in het Oostenrijkse Leogang met brio de wereldtitel mountainbike crosscountry veroverd bij de renners onder de 23 jaar. Eerder deze week was het 21-jarige Britse talent ook al goed voor goud in de e-mountainbike. Pidcock, die eind september nog het WK op de weg bij de profs afwerkte, domineerde de beloftewedstrijd in Leogang: hij reed ondanks een mindere startpositie bijna het hele WK aan de leiding en had op de streep net geen twee minuten voorsprong op de Amerikaan Christopher Blevins. Brons ging naar de Zwitser Joel Roth. .
  7. 16 uur 46. Lukas Malezsewski , vorig jaar Europees junioreskampioen, was de enige Belg aan de start van het belofte-WK. Hij moest een ronde voor afloop zijn wedstrijd beëindigen en werd 34ste.  .
  8. 09-10-2020.
  9. 18 uur 36. Baaldag voor junior Jarne Vandersteen. De Duitser Lennart-Jan Krayer en de Oostenrijkse Mona Mitterwallner hebben de wereldtitels mountainbike crosscountry bij de junioren veroverd. De Belg Jarne Vandersteen viel letterlijk weg uit de top tien en finishte als 39e. Een diep ontgoochelde Vandersteen had op de streep meer dan een kwartier achterstand op de winnaar. Na een goeie start sloeg hij verschillende keren in de modder, waardoor hij ook mechanische problemen kreeg.  .
  10. 08-10-2020.
  11. 16 uur 36.
  12. 09 uur 50.
  13. 07-10-2020.
  14. 14 uur 02. Kijk zaterdag naar het WK voor eliterenners. Zaterdag kunt u op deze pagina naar het WK kijken. Om 12.15u zenden we de wedstrijd voor vrouwen (met Githa Michiels) uit. Om 14.45u is het aan de mannen (met Kevin Panhuyzen en Pierre De Froidmont). .
  15. 13 uur 10.
  16. 13 uur 08.