Ga naar de inhoud
Thomas De Gendt schreef Belgische wielergeschiedenis op de flanken van de Stelvio.

"Stuntman op de Stelvio": Bekijk de zege in de Giro (2012) van Thomas De Gendt

 zo 10 mei 2020 16:21

De klassiekers zijn verteerd, de Ronde van Italië was normaal gezien het volgende hapje op het wielermenu. Maar tijdens deze coronacrisis moeten we het stellen met flashbacks naar beklijvende edities. Vandaag trokken we de doos van de Giro nog eens open en Thomas De Gendt kwam tevoorschijn. 

Herbekijk Sporza Retro: Thomas De Gendt wint in de Giro in 2012

Fase per fase

16:16

Een dag later...

In de slottijdrit in Milaan finisht De Gendt 5e. Hij flikt het en eindigt 3e in de eindstand. De eindzege is voor Hesjedal, die Rodriguez nog uit de roze trui fietst. 

16:15

De reactie van de ritwinnaar: "Ik had dit voor de rit niet verwacht"

16:12

Cunego eindigt op de Stelvio tweede, voor Nieve, Rodriguez, Scarponi en Hesjedal. 


De Spanjaard trekt als leider naar de slottijdrit van morgen in Milaan, maar zijn bonus is allerminst geruststellend. 


Dit zijn de verschillen in de stand na de Stelvio: Rodriguez, Hesjedal op 31", Scarponi op 1'51" en De Gendt als 4e op 2'18".

16:11

Kijk naar de laatste kilometer op de Stelvio:

16:09

Ritzege Thomas De Gendt!

Petje af voor Thomas De Gendt, die deze 20e etappe op zijn naam schrijft. Hij ziet op de top van de Stelvio alle kleuren van de regenboog, maar we zullen nog lang met een glimlach aan deze dag terugdenken. En nu gaan we seconden tellen. 

16:09

Tussen een zee van Italiaanse fans huppelt De Gendt naar de finish. We koersen bijna 7 uur.

16:06

Ultimo chilometro!

Nog 1.000 meter voor Thomas De Gendt. Onze commentatoren trekken hem naar de finish. Wat een kabinetstukje. 

16:05

Het gaat niet alleen om de etappe voor De Gendt: er zit iets aan te komen...

José De Cauwer
16:04

In het peloton zijn ze stilaan gaar gekookt. Hesjedal blijft beuken en verkoopt Basso een oplawaai. Scarponi en Rodriguez kunnen de Canadees wel nog volgen. 

16:02

In de virtuele stand springt De Gendt naar de 3e plaats. Al verwachten we toch nog enkele bommetjes in het groepje van de maglia rosa. 

16:01

De Gendt schrijft geschiedenis: hij gaat zijn naam op de flanken van de Stelvio in de boeken zetten.

Renaat Schotte
16:00

De Gendt bereikt de sneeuwmuren: nog 3 kilometer

15:57

Bij de toppers is het nog altijd wapenstilstand. Morgen wacht nog een tijdrit van 30 kilometer in Milaan. Uiteraard zal De Gendt een prijs betalen voor de inspanningen van vandaag, maar concurrenten Rodriguez, Basso en Scarponi zijn niet meteen oertijdrijders. Hesjedal heeft wel een goeie chrono in zijn benen. 

15:54

Nog 5 kilometer

We blijven voorzichtig, maar De Gendt heeft een stevige optie op de ritzege genomen. "Dit mag niet meer misgaan", schat José De Cauwer in. Maar waar strandt het schip in het klassement? 

15:50

In het peloton komt er stilaan wat meer leven. Dat moet ook, want op ruim 6 kilometer van de aankomst ziet het er echt wel rooskleurig uit voor De Gendt. 

15:49

We gaan een week langer moeten blijven in deze Giro voor interviews over De Gendt, Renaat.

José De Cauwer
15:49

Terwijl De Gendt flirt met de virtuele roze trui, geven we ook een pluim aan Ben Hermans. Hij houdt knap stand in het uitgedunde groepje toppers. 

15:44

De Gendt loopt steeds verder weg van het peloton, dat treuzelt of niet beter kan. Onder de boog van de laatste 10 kilometer hebben Rodriguez en co een achterstand van 5 minuten. De Gendt stond vanmorgen 5'40" in het krijt.