"Stuntman op de Stelvio": Bekijk de zege in de Giro (2012) van Thomas De Gendt

  De klassiekers zijn verteerd, de Ronde van Italië was normaal gezien het volgende hapje op het wielermenu. Maar tijdens deze coronacrisis moeten we het stellen met flashbacks naar beklijvende edities. Vandaag trokken we de doos van de Giro nog eens open en Thomas De Gendt kwam tevoorschijn. 

  Herbekijk Sporza Retro: Thomas De Gendt wint in de Giro in 2012

  Fase per fase

  1. 16 uur 16. Een dag later... In de slottijdrit in Milaan finisht De Gendt 5e. Hij flikt het en eindigt 3e in de eindstand. De eindzege is voor Hesjedal, die Rodriguez nog uit de roze trui fietst.  .
  2. 16 uur 15. De reactie van de ritwinnaar: "Ik had dit voor de rit niet verwacht".

   De reactie van de ritwinnaar: "Ik had dit voor de rit niet verwacht"

  3. 16 uur 12. Cunego eindigt op de Stelvio tweede, voor Nieve, Rodriguez, Scarponi en Hesjedal.  De Spanjaard trekt als leider naar de slottijdrit van morgen in Milaan, maar zijn bonus is allerminst geruststellend.  Dit zijn de verschillen in de stand na de Stelvio: Rodriguez, Hesjedal op 31", Scarponi op 1'51" en De Gendt als 4e op 2'18". .
  4. 16 uur 11. Kijk naar de laatste kilometer op de Stelvio:.

   Kijk naar de laatste kilometer op de Stelvio:

  5. 16 uur 09. Ritzege Thomas De Gendt! Petje af voor Thomas De Gendt, die deze 20e etappe op zijn naam schrijft. Hij ziet op de top van de Stelvio alle kleuren van de regenboog, maar we zullen nog lang met een glimlach aan deze dag terugdenken. En nu gaan we seconden tellen.  .
  6. 16 uur 09. Tussen een zee van Italiaanse fans huppelt De Gendt naar de finish. We koersen bijna 7 uur. .
  7. 16 uur 06. Ultimo chilometro! Nog 1.000 meter voor Thomas De Gendt. Onze commentatoren trekken hem naar de finish. Wat een kabinetstukje.  .
  8. 16 uur 05. Het gaat niet alleen om de etappe voor De Gendt: er zit iets aan te komen... José De Cauwer.
  9. 16 uur 04. In het peloton zijn ze stilaan gaar gekookt. Hesjedal blijft beuken en verkoopt Basso een oplawaai. Scarponi en Rodriguez kunnen de Canadees wel nog volgen.  .
  10. 16 uur 02. In de virtuele stand springt De Gendt naar de 3e plaats. Al verwachten we toch nog enkele bommetjes in het groepje van de maglia rosa.  .
  11. 16 uur 01. De Gendt schrijft geschiedenis: hij gaat zijn naam op de flanken van de Stelvio in de boeken zetten. . Renaat Schotte.
  12. De Gendt bereikt de sneeuwmuren: nog 3 kilometer. 16 uur .
  13. 15 uur 57. Bij de toppers is het nog altijd wapenstilstand. Morgen wacht nog een tijdrit van 30 kilometer in Milaan. Uiteraard zal De Gendt een prijs betalen voor de inspanningen van vandaag, maar concurrenten Rodriguez, Basso en Scarponi zijn niet meteen oertijdrijders. Hesjedal heeft wel een goeie chrono in zijn benen.  .
  14. 15 uur 54. Nog 5 kilometer. We blijven voorzichtig, maar De Gendt heeft een stevige optie op de ritzege genomen. "Dit mag niet meer misgaan", schat José De Cauwer in. Maar waar strandt het schip in het klassement?  .
  15. 15 uur 50. In het peloton komt er stilaan wat meer leven. Dat moet ook, want op ruim 6 kilometer van de aankomst ziet het er echt wel rooskleurig uit voor De Gendt.  .
  16. 15 uur 49. We gaan een week langer moeten blijven in deze Giro voor interviews over De Gendt, Renaat. . José De Cauwer.
  17. 15 uur 49. Terwijl De Gendt flirt met de virtuele roze trui, geven we ook een pluim aan Ben Hermans. Hij houdt knap stand in het uitgedunde groepje toppers.  .
  18. 15 uur 44. De Gendt loopt steeds verder weg van het peloton, dat treuzelt of niet beter kan. Onder de boog van de laatste 10 kilometer hebben Rodriguez en co een achterstand van 5 minuten. De Gendt stond vanmorgen 5'40" in het krijt.  .
  19. 15 uur 41. In het groepje favorieten zijn ze elkaar aan het beloeren. Niemand wil de kastanjes uit het vuur halen. Dat speelt natuurlijk in de kaart van De Gendt, die naast de ritzege ook nog een flinke sprong in het klassement kan maken. Hij begon als 8e aan de rit en beetje bij beetje lonkt het podium.  .
  20. Flashback naar het voorjaar van 2012: De Gendt wint een rit in Parijs-Nice. 15 uur 39.