Evenepoel en Cant steken Kristallen Fiets op zak

  Niet Wout van Aert, maar Remco Evenepoel gaat naar huis met de Kristallen Fiets voor beste Belgische renner van 2019. Bij de vrouwen haalde Sanne Cant het. Tim Declercq won opnieuw de Kristallen Zweetdruppel, Patrick Lefevere is beste ploegleider en Ilan Van Wilder beste jongere.

  Tijdens het gala van de Flandrien boog Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) na een thriller het hoofd voor Wout van Aert. Op de Kristallen Fiets haalde het 19-jarige toptalent het met een mooie bonus op Philippe Gilbert. Wout van Aert vervolledigde het podium.

   

  Evenepoel is met zijn 19 lentes de jongste winnaar ooit. In zijn debuutjaar bij de profs schitterde hij met een indrukwekkende zege in de Clasica San Sebastian. Evenepoel werd ook Europees kampioen tijdrijden, won zilver op het WK tijdrijden en zette de Baloise Belgium Tour naar zijn hand.

   

  Bij de vrouwen ging de Kristallen Fiets voor het eerst naar Sanne Cant. De drievoudige wereldkampioene in het veld won met een straat voorsprong op Lotte Kopecky en Sofie De Vuyst, die op een gedeelde 2e plaats eindigden.

   

  Ilan Van Wilder (3e in de Ronde van de Toekomst) won een millimetersprint tegen Mauri Vansevenant in de trofee voor beste jongere. Tim Declercq ontving voor het 2e jaar op een rij de Kristallen Zweetdruppel voor beste helper. Zijn ploegbaas Patrick Lefevere werd verkozen tot beste ploegleider, voor Christoph Roodhooft. 

  Evenepoel won dit jaar de Clasica San Sebastian na een kunststukje.

  Evenepoel: "Dit is een grote vis"

  "Zo'n individuele prijs is altijd iets speciaals", reageerde Evenepoel. "Maar eigenlijk zou die trofee een taart moeten zijn die ik in gelijke stukjes kan verdelen. Dan kan ik die taartstukken uitdelen aan al mijn ploegmaten. Ik heb heel veel aan hen te danken."

   

  "Het was een supergoede zomer, waarin ik mezelf op veel momenten heb overklast. Ik ben heel trots dat ik daarvoor beloond word met de Kristallen Fiets."

   

  Denkt Evenepoel al aan het record aantal Kristallen Fietsen van Johan Museeuw? "Hoeveel keer heeft hij de Kristallen Fiets gewonnen? 5 keer? Dan ben ik er nog 4 van verwijderd", lacht Evenepoel.

   

  "Ik ben vooral bezig met de prestaties op de fiets. Maar trofeeën zoals deze zijn altijd mooi meegenomen. Deze Kristallen Fiets is de bekroning voor een heel jaar. Als ik kijk naar mijn tegenstanders, dan beschouw ik deze trofee als een grote vis."

   

  Wat verwacht Evenepoel van volgend jaar? "Voorlopig niks. Maar ik heb wel doelen, waarvoor ik superhard zal werken. Ik verwacht dat ik klaar zal zijn voor de momenten waarop ik er moet staan."

  Evenepoel: "Dit is te gek voor woorden"

  Declercq: "Heel trots op mijn 2 zweetdruppels"

  Van Wilder: "Het maakt het symbolisch om de prijs van Remco te krijgen"

  Fase per fase

  1. 20 uur 30. Evenepoel klopt Van Aert en Gilbert. Op zijn 19e heeft Remco Evenepoel zijn eerste Kristallen Fiets al te pakken. Het supertalent werd verkozen boven Wout van Aert, Philippe Gilbert, Victor Campenaerts en Thomas De Gendt.
  2. 20 uur 14. Cant voor het eerst winnares. Bij de vrouwen is de Kristallen Fiets een prooi voor Sanne Cant. De drievoudige wereldkampioene in het veld haalt het voor onder anderen Jolien D'hoore en Lotte Kopecky.
  3. 20 uur 10. Van Wilder klopt Iserbyt. Belofte Ilan Van Wilder volgt Remco Evenepoel op als beste jongere. Hij klopte in de verkiezing onder meer Eli Iserbyt en Mauri Vansevenant. Afgelopen seizoen eindigde Van Wilder knap 3e in de Ronde van de Toekomst. Het 19-jarige talent maakt volgend seizoen zijn profdebuut bij Team Sunweb.
  4. 20 uur 10. Van Wilder klopt Iserbyt. Belofte Ilan Van Wilder volgt Remco Evenepoel op als beste jongere. Hij klopte onder meer Eli Iserbyt en Mauri Vansevenant. Afgelopen seizoen eindigde Van Wilder knap 3e in de Ronde van de Toekomst. Het 19-jarige talent maakt volgend jaar zijn profdebuut bij Team Sunweb.
  5. Of verovert Remco Evenepoel de trofee? 20 uur 03.
  6. Wint Wout van Aert de Kristallen Fiets? 20 uur 03.
  7. 19 uur 58. Ook Lefevere volgt zichzelf op. Net als Tim Declercq mag ook Patrick Lefevere weer zijn trofee gaan ophalen. De manager van Deceuninck-Quick Step is net als in 2018 verkozen tot ploegleider van het jaar.
  8. Declercq is verkozen tot beste helper. 19 uur 53.
  9. 19 uur 51. Declercq wint opnieuw Kristallen Zweetdruppel. Voor het 2e jaar op een rij is Tim Declercq (Deuninck-Quick Step) verkozen tot beste Belgische helper. Hij haalde het voor Laurens De Plus en Dries Devenyns.
  10. 18 uur 37. Vorig jaar. Victor Campenaerts en Nicky Degrendele gingen vorig jaar met de hoofdtrofee aan de haal. Tim Declercq kreeg de Kristallen Zweetdruppel als beste helper. Beste jongere was Remco Evenepoel, Patrick Lefevere werd verkozen tot de beste ploegleider. .
  11. 18 uur 34. Kristallen Fiets. De Belgische wielerwereld woont vanavond het gala van de Kristallen Fiets bij. Wie valt in de prijzen? Op deze pagina blijft u op de hoogte.