• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ondanks vreemde tactiek vieren Nederlandse vrouwen feest op EK met Pieters

  De Nederlandse Amy Pieters heeft zich in Alkmaar tot Europees kampioene gekroond bij de vrouwen. De Belgische kopvrouw Lotte Kopecky kwam onderweg ten val en speelde niet mee voor het podium.

  Nederland breekt koers open, Kopecky valt

  Het was oorlog vanaf de start bij de vrouwen, die een wind van 7 Beaufort moesten trotseren. De Nederlanders gooiden er de beuk in en telden 7 pionnen in een grote kopgroep.

   

  Europees tijdritkampioene Ellen van Dijk was voorin  de enige afwezige van Oranje. Van Belgische zijde was kopstuk Lotte Kopecky mee, met Kaat Hannes, Kelly Druyts en Sofie De Vuyst in steun.

   

  Toen Nederland in de kopgroep een nieuwe schifting doorvoerde, was er geen enkel Belgisch blauwhemd mee. De 2 groepen kwamen wel weer samen, maar Lotte Kopecky kwam op een kasseistrook ten val. Haar EK leek voorbij.

  VIDEO: Kopecky komt ten val in kopgroep

  Opvallende tactiek van Oranje, Pieters maakt het af

  Kopecky moest een achterstand van anderhalve minuut dichtfietsen. Beukend tegen de wind. In de kopgroep trok een trio eropuit: de Duitse Lisa Klein, de Italiaanse Elena Cecchini en de Nederlandse Amy Pieters.

   

  Doordat de grote achtervolgende groep volledig stilviel, kwam Kopecky weer haar wagonnetje aanhaken. Opvallend genoeg waren het de Nederlanders die daarna vaart maakten bij de achtervolgers, terwijl ze met Amy Pieters de grootste zegekansen hadden in het koptrio.

   

  Maar dichter dan een dikke 40 seconden kwamen de achtervolgers onder aanvoering van Nederland niet meer. Pieters duldde geen tegenstand in de sprint en haalde het voor Cecchini (de vriendin van Elia Viviani) en Klein. Kopecky viel net buiten de top 10.

  Herbekijk de slotkilometer

  Kopecky: "Ik begreep de Nederlandse tactiek absoluut niet"

  Pechvogel Lotte Kopecky moest vrede nemen met de 11e plaats. "Ik denk dat ze op de kasseien voor mij in elkaar haakten. Daardoor kom ik ten val. Ik dacht dat het voorbij was. Maar bondscoach Ludwig Willems gaf me een nieuwe fiets en zei dat ik moest blijven rijden", doet Kopecky haar verhaal.

   

  "Kaat Hannes wachtte me op na mijn val, samen zijn we naar het peloton gereden. Maar het leiderstrio was toen al weg. Ik heb hard afgezien vandaag."

   

  "De Nederlandse tactiek? Die begreep ik absoluut niet. De Nederlanders waren allemaal wat nerveus, omdat zij allemaal de persoon wilden zijn die in de kopgroep zat. Ze zijn blijven rijden in de achtervolging totdat ze op 35 seconden kwamen, in de hoop dat iemand anders het laatste gat zou dichtrijden. Maar dat is niet gebeurd."

  Uitslag EK vrouwen
  1. Amy Pieters (Ned) 115 km in 2u56'03"
  2. Elena Cecchini (Ita) z.t.
  3. Lisa Klein (Dui)  
  4. Lorena Wiebes (Ned) op 25"
  5. Alice Barnes (GBr) z.t.
  6. Kirsten Wild (Ned)  
  7. Lisa Brennauer (Dui)  
  8. Susanne Andersen (Noo)  
  9. Christine Majerus (Lux)  
  10. Rasa Leleivyte (Lit)  
  11. Lotte Kopecky  
  26. Kelly Druyts  
  29. Sofie De Vuyst  
  34. Kaat Hannes