• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ilse Pluimers bezorgt Nederland ook junioretitel, België op 5 en 6

  Nederland heeft er een 7e en 8e medaille bij op het EK wielrennen in Alkmaar. In de eerste wegrit, voor meisjes juniores, pakte Ilse Pluimers goud. Ze bleef net uit de greep van een grote groep, waar haar landgenote Sofie  van Rooijen de sterkste was. Julie De Wilde en Jade Lenaers spurtten naar een 5e en 6e plaats voor België.

  Het kan niet op voor het gastland: na de tijdritten op woensdag en donderdag stond de teller al op 6. De gemengde aflossing, Shirin van Anrooij (juniores) en Ellen van Dijk (elite) pakten goud, Lars Boven (junior) zilver en Enzo Leijnse (junior) en Lucinda Brand (elite) brons. 

   

  En in de eerste koers op de weg, 69 kilometer die begon in de gietende regen, was het weer raak voor Oranje. Al kort na de start werd er op de gladde, natte wegen gevallen, heel de race waren er valpartijen, de rensters moesten omzichtig door de bochten.

   

  De Nederlandse meisjes maakten de koers. In een grote kopgroep zaten ze met zijn vijven. In de finale, waarbij de zon zich stilaan toonde, sprong Pluimers weg en hield haar inspanning solo vol. Ze had een 100-tal meter voorsprong op Sofie van Rooijen en de Française Kristina Nenadovic, die mee het podium op mochten.

  Uitslag wegrit (meisjes juniores):
  1. Ilse Pluimers (Ned) 69 km in 1u44'14"
  2. Sofie van Rooijen (Ned) op 4"
  3. Kristina Nenadovic (Fra) z.t.
  4. Akvile Gedraityte (Lit)  
  5. Julie De Wilde  
  6. Jade Lenaers  
  8. Shirin van Anrooij (Ned)  
  24. Gloria Van Mechelen 8"
  39. Katrijn De Clercq 1'18"
  48. Nele Van Assche z.t.
  DNF Dina Scavone