• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ellen van Dijk blijft voor eigen volk Europa's snelste tijdritvrouw

  Ellen van Dijk heeft andermaal haar favorietenrol op het EK tijdrijden waargemaakt. De Nederlandse won het EK voor de 4e keer op een rij. Ze had in Alkmaar een halve minuut voorsprong op de Duitse Lisa Klein. Met Lucinda Brand stond nog een thuissrijdster op het podium. Ann-Sophie Duyck eindigde 17e, Julie Van De Velde 19e.

  Sinds 2016 is er een tijdrit voor elite vrouwen op het EK en alleen de naam van Van Dijk staat op dat palmares. Ook vandaag - voor heel wat oranje fans - was de 32-jarige allrounder op de afspraak. Onderweg op het 22,4 km lange parcours was al snel duidelijk dat ze een klasse sterker was dan de rest.

   

  En bij die rest stak de 9 jaar jongere Lisa Klein erbovenuit. De Duitse kampioene tijdrijden, die op de 3 vorige tijdrit-EK's bij de beloften 2 keer brons en 1 keer zilver pakte, moest een halve minuut toegeven. Lucinda Brand reed eveneens een dijk van een chrono en beloonde Nederland met een 6e medaille op dit EK.

   

  Nederland won de gemengde ploegenaflossing, het goud bij de juniores meisjes en nu goud bij de vrouwn, gecombineerd met zilver en brons gisteren bij de junioren jongens het het brons van Brand.

   

  Op een parcours met weinig bochten en vooral een gevecht tegen de wind langs de Nederlandse dijken kwam België niet in het stuk voor. Ann-Sophie Duyck, onze grootste troef en 2 jaar geleden nog goed voor zilver, werd voorbijgesneld door Van Dijk en moest vrede nemen met de 17e plaats. Julie Van De Velde, die in Alkmaar was om te leren, deed nog 2 plaatsen minder goed.

   

  Van Dijk was natuurlijk heel blij: "Als je dit zo leest, lijkt het makkelijk. Aan de start komen en goud pakken. Maar de voorbereiding was lastig door rugproblemen. Daarom is deze titel zo speciaal. Het kon slecht gaan of het kon goed gaan. Gelukkig ging het goed. Dit is meteen ook een opsteker voor het WK."

  Duyck is nog niet goed genoeg: "Ik blijf hard werken"

  Ann-Sophie Duyck reed weer geen deugddoende prestatie bij elkaar. Sinds het EK van 2018 in Glasgow, waar de 32-jarige Belgische 9e werd, blijft het zoeken naar de goede vorm. In 2017 was ze nog 2e op het EK. Dit jaar moest ze na 5 jaar onafgebroken tijdritkampioene in België ook de driekleur afstaan aan Lotte Kopecky.

   

  "Ik heb nog altijd niet dat goede gevoel te pakken", reageert Duyck na haar 17e plaats vandaag. "Ik heb mijn best gedaan en alles gegeven. Maar de goede vorm is er niet en dan is het resultaat ook niet goed. Ik heb jarenlang altijd kunnen werken vanuit een basisconditie naar een bepaalde vorm, die piek gezocht en gevonden, maar sinds het EK in Glasgow lukt me dat niet meer."

   

  "Ik sukkel ook al een heel voorjaar met mijn gezondheid en dat heeft een grote impact gehad. In de BeNeLadies Tour vorige maand kwam ik nog eens ten val, dat hielp ook niet. Een tijdrit liegt niet."

   

  "Ik voel dat ik progressie maak, maar het zijn kleine stapjes en op dit EK was het niet goed genoeg. Ik blijf alleszins hard werken en ik hoop dat het nu wel de positieve kant uitgaat. Het WK? Ik blijf werken, we zien wel. De Olympische Spelen? Natuurlijk wil ik daar bij zijn, dat is voor iedere atleet het allerhoogste. Ik wil er graag naartoe en er ook goed presteren. Maar stap voor stap."

  Uitslag vrouwen elite:
  1. Ellen van Dijk (Ned) 22,4 km in 28'07"
  2. Lisa Klein (Dui) op 29"
  3. Lucinda Brand (Ned) 52"
  17. Ann-Sophie Duyck 2'30"
  19. Julie Van De Velde 2'51"

  Tweets over de wedstrijd:

  Fase per fase

  1. 11 uur 48. Van Dijk voor 4 op een rij. Het was snel duidelijk dat het een duel zou worden tussen Lisa Klein en Ellen van Dijk. Aan de streep was Van Dijk 30 seconden sneller. Onderweg had de Nederlandse onze Ann-Sophie Duyck voorbijgesneld. De Belgische troef eindigde teleurstellend 17e.
  2. 11 uur 26. Er zitten weinig bochten in het parcours, buiten die in het centrum van Alkmaar. Maar daarnaast is het alleen maar "stoempen" tegen de wind. Er wordt langs de dijken gereden, waar de wind volop speelt. Cocommentator Lieselot Decroix.
  3. 11 uur 24. Julie Van De Velde komt met 5e tijd binnen. Voor Julie Van De Velde zal geen hoofdrol weggelegd zijn in de uitslag. De poulain van cocommentator Lieselot Decroix deed vooral mee om te leren en kwam met de 5e tijd binnen. Ze was als 7e vertrokken.
  4. 11 uur 17. Duyck is onderweg. 2 jaar geleden pakte Ann-Sophie Duyck zilver op het EK in Denemarken. De meervoudige Belgische kampioene - die dit jaar voor het eerst in 6 jaar naast het podium viel - wordt als de betere Belgische verwacht vandaag.
  5. 11 uur 16.
  6. 10 uur 45. We zijn eraan begonnen! De Spaanse Gloria Rodriguez Sanchez is als 1e van 31 vrouwen aan haar 22,4 km begonnen door de straten van Alkmaar. Ellen van Dijk is favoriet om voor eigen volk haar titel te verlengen. De Belgische vrouwen zijn Ann-Sophie Duyck (vertrekt als 3 na laatste) en Julie Van De Velde (vertrekt als 7e).