• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Nederland wint eerste gemengde ploegenaflossing, België eindigt 4e

  Op het EK wielrennen in Alkmaar heeft ons land geen medaille kunnen veroveren op de mixed relay, een gloednieuwe uitvinding van de UCI. De 3 Belgische mannen en vrouwen eindigden op de 4e plaats. Het goud was voor thuisland Nederland. 

  Het nagelnieuwe concept in een notendop: 3 mannen leggen een lus van 22 kilometer af en worden afgelost door 3 vrouwen die hetzelfde rondje afhaspelen. De optelsom van hun tijden bepaalt het eindresultaat. 

   

  Eenvoudig of ingewikkeld, een ploegentijdrit met z’n drieën was voor elk land duidelijk wennen. Bij de Belgische mannen ging de motor van Lawrence Naesen al snel in het rood. Thomas De Gendt en Otto Vergaerde stonden er tegen wil en dank te snel alleen voor en dat zou doorwegen in de afrekening.

   

  Halfweg klokten de Belgen de 5e tijd op net geen minuut van de Nederlandse mannen. De sleutel lag – zoals altijd, dixit José De Cauwer – in de handen van de vrouwen en Sanne Cant, Lotte Kopecky en Sofie De Vuyst deden het zeer voortreffelijk.

   

  Het Belgische trio knabbelde aan zijn achterstand en kon nog over Frankrijk naar de 4e plaats wippen. Een podiumplaats was uiteindelijk (duidelijk) te hoog gegrepen. De medailles waren weggelegd voor Nederland, Duitsland en Italië.

   

  Oranje – met Bouwman-Mollema-Sinkeldam/Mackaij-Markus-Pieters – is dus in eigen land de eerste laureaat van de nieuwe discipline, die toch nog wat zal moeten rijpen. Op het WK in september krijgen we een vervolg. 

  Verslag mixed relay

  Podium in Alkmaar is hopeloos te klein voor alle mannen en vrouwen van de mixed relay

  Uitslag Mixed Team Relay
  1. Nederland in 52'49"
  2. Duitsland op 14"
  3. Italië 1'24"
  4. België 2'22"
  5. Frankrijk 2'25"
  6. Rusland 4'10"
  7. Tsjechië 4'31"
  8. Slovakije 6'30"

  Naesen: "Vreselijk slechte dag op een slecht moment"

  De Gendt: "Meeste tijd verloren in de laatste 4 kilometer"

  Cant: "Het was wel plezant om doen"

  Fase per fase

  1. 15 uur 43. Nederland wint! Duitsland redt het niet: Oranje is de eerste Europese kampioen in de gemengde ploegenaflossing. Duitsland pakt het zilver. .
  2. 15 uur 40. Nederland had onderweg de beste tussentijden. Aan de finish stopt de klok bij 52'48". Duikt Duitsland daar nog onder?
  3. 15 uur 39. De chrono van Italië: 54'13". België zal wellicht vrede moeten nemen met de 4e stek. .
  4. 15 uur 37. Frankrijk duikt alleszins niet onder de Belgische chrono: 55'12". Er moeten nog 3 ploegen aankomen.
  5. 15 uur 35. Belgische vrouwen finishen op 55 minuten en 10 seconden.

   Belgische vrouwen finishen op 55 minuten en 10 seconden

  6. 15 uur 33. Einde van de Belgische rit. 55'10": dat is de tijd van de Belgische mannen én de Belgische vrouwen samen. Is dat voldoende om een medaille op te eisen?
  7. 15 uur 31. We hebben toch een klein duel. . Renaat Schotte.
  8. 15 uur 30. Titel: Nederland of Duitsland. We mogen de Duitse vrouwen nog niet helemaal uitvlakken, want ze lopen in op hun Nederlandse collega's. Het wordt Nederland of Duitsland voor het goud. .
  9. 15 uur 27. Het goud lijkt in elk geval naar Nederland te gaan, dat vanochtend al 3 medailles veroverde bij de junioren. .
  10. 15 uur 26. Onvoorstelbaar: de Italiaanse Silvia Valsecchi hangt al sinds de eerste kilometer aan de rekker, maar de taaie Italiaanse tante weigert te breken. Ze sluit aan, laat weer even los, keert nog eens terug en laat dan weer een gat. .
  11. 15 uur 23. De Belgische vrouwen lijken tijd in te lopen op de concurrerende ploegen. De tekenen zijn bemoedigend, maar onder meer Nederland heeft ook een zeer aardig ploegje op pad gestuurd. Kunnen onze landgenoten nog naar het podium wippen? .
  12. 15 uur 20. De sleutel ligt nu in handen van de Belgische vrouwen. Ze zijn nog compleet en het radarwerk oogt goed. .
  13. 15 uur 17. De Gendt moet aanklampen bij Vergaerde tot aan de wissel.

   De Gendt moet aanklampen bij Vergaerde tot aan de wissel

  14. 15 uur 16. Halfweg. Alle mannen mogen uitrusten: Nederland heeft aan het wisselpunt de beste tijd in handen. Kunnen de vrouwen van de andere landen nog iets corrigeren? .
  15. 15 uur 12. Een ploegentijdrit met z'n drieën, het is toch even wennen. We zien bij bijna elke ploeg renners (snel) tussen hun kader hangen. Bij de Italiaanse vrouwen moet al heel snel een gezante lossen. .
  16. 15 uur 08. De Belgische vrouwen zullen stevig uit hun pijp moeten komen, want de Fransen zijn halfweg al een halve minuut sneller. .
  17. 15 uur 06. Hopelijk kunnen de 3 vrouwen samenblijven en hebben ze een goeie dag. Dan kan het nog alle kanten uit. De vrouwen zullen - zoals het altijd is - bepalend zijn. . José De Cauwer.
  18. 15 uur 04. Belgische aflossing. De cohesie is toch niet 100 procent bij de Belgen. Otto Vergaerde geeft nog eens stevig gas in de slotfase, Thomas De Gendt kruipt naar zijn wiel. De 3 vrouwen - Sanne Cant, Sofie De Vuyst en Lotte Kopecky - klikken zich nu vast. .