Ga naar de inhoud
Nederland mag opnieuw juichen.

Nederland wint eerste gemengde ploegenaflossing, België eindigt 4e

 wo 7 augustus 2019 17:44

Op het EK wielrennen in Alkmaar heeft ons land geen medaille kunnen veroveren op de mixed relay, een gloednieuwe uitvinding van de UCI. De 3 Belgische mannen en vrouwen eindigden op de 4e plaats. Het goud was voor thuisland Nederland. 

Het nagelnieuwe concept in een notendop: 3 mannen leggen een lus van 22 kilometer af en worden afgelost door 3 vrouwen die hetzelfde rondje afhaspelen. De optelsom van hun tijden bepaalt het eindresultaat. 

 

Eenvoudig of ingewikkeld, een ploegentijdrit met z’n drieën was voor elk land duidelijk wennen. Bij de Belgische mannen ging de motor van Lawrence Naesen al snel in het rood. Thomas De Gendt en Otto Vergaerde stonden er tegen wil en dank te snel alleen voor en dat zou doorwegen in de afrekening.

 

Halfweg klokten de Belgen de 5e tijd op net geen minuut van de Nederlandse mannen. De sleutel lag – zoals altijd, dixit José De Cauwer – in de handen van de vrouwen en Sanne Cant, Lotte Kopecky en Sofie De Vuyst deden het zeer voortreffelijk.

 

Het Belgische trio knabbelde aan zijn achterstand en kon nog over Frankrijk naar de 4e plaats wippen. Een podiumplaats was uiteindelijk (duidelijk) te hoog gegrepen. De medailles waren weggelegd voor Nederland, Duitsland en Italië.

 

Oranje – met Bouwman-Mollema-Sinkeldam/Mackaij-Markus-Pieters – is dus in eigen land de eerste laureaat van de nieuwe discipline, die toch nog wat zal moeten rijpen. Op het WK in september krijgen we een vervolg. 

Verslag mixed relay

Podium in Alkmaar is hopeloos te klein voor alle mannen en vrouwen van de mixed relay

Uitslag Mixed Team Relay
1. Nederland in 52'49"
2. Duitsland op 14"
3. Italië 1'24"
4. België 2'22"
5. Frankrijk 2'25"
6. Rusland 4'10"
7. Tsjechië 4'31"
8. Slovakije 6'30"

Naesen: "Vreselijk slechte dag op een slecht moment"

De Gendt: "Meeste tijd verloren in de laatste 4 kilometer"

Cant: "Het was wel plezant om doen"

Fase per fase

15:50
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:43

Nederland wint!

Duitsland redt het niet: Oranje is de eerste Europese kampioen in de gemengde ploegenaflossing. Duitsland pakt het zilver.
15:40
Nederland had onderweg de beste tussentijden. Aan de finish stopt de klok bij 52'48". Duikt Duitsland daar nog onder?
15:39
De chrono van Italië: 54'13". België zal wellicht vrede moeten nemen met de 4e stek.
15:37
Frankrijk duikt alleszins niet onder de Belgische chrono: 55'12". Er moeten nog 3 ploegen aankomen.
15:35

Belgische vrouwen finishen op 55 minuten en 10 seconden

15:33

Einde van de Belgische rit

55'10": dat is de tijd van de Belgische mannen én de Belgische vrouwen samen. Is dat voldoende om een medaille op te eisen?
15:31

We hebben toch een klein duel.

Renaat Schotte
15:30

Titel: Nederland of Duitsland

We mogen de Duitse vrouwen nog niet helemaal uitvlakken, want ze lopen in op hun Nederlandse collega's. Het wordt Nederland of Duitsland voor het goud.
15:27
Het goud lijkt in elk geval naar Nederland te gaan, dat vanochtend al 3 medailles veroverde bij de junioren.
15:26
Onvoorstelbaar: de Italiaanse Silvia Valsecchi hangt al sinds de eerste kilometer aan de rekker, maar de taaie Italiaanse tante weigert te breken. Ze sluit aan, laat weer even los, keert nog eens terug en laat dan weer een gat.
15:23
De Belgische vrouwen lijken tijd in te lopen op de concurrerende ploegen. De tekenen zijn bemoedigend, maar onder meer Nederland heeft ook een zeer aardig ploegje op pad gestuurd. Kunnen onze landgenoten nog naar het podium wippen?
15:20
De sleutel ligt nu in handen van de Belgische vrouwen. Ze zijn nog compleet en het radarwerk oogt goed.
15:18

De tijden halfweg: de Belgische mannen klokken de 5e tijd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:17

De Gendt moet aanklampen bij Vergaerde tot aan de wissel

15:16

Halfweg

Alle mannen mogen uitrusten: Nederland heeft aan het wisselpunt de beste tijd in handen. Kunnen de vrouwen van de andere landen nog iets corrigeren?
15:12
Een ploegentijdrit met z'n drieën, het is toch even wennen. We zien bij bijna elke ploeg renners (snel) tussen hun kader hangen. Bij de Italiaanse vrouwen moet al heel snel een gezante lossen.
15:08
De Belgische vrouwen zullen stevig uit hun pijp moeten komen, want de Fransen zijn halfweg al een halve minuut sneller.