• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Emotionele Evenepoel (19) verbaast ook op EK met tijdritgoud

  Remco Evenepoel heeft in zijn eerste jaar meteen de Europese titel weggekaapt in het tijdrijden. De neoprof was in Alkmaar heer en meester in het werk tegen de klok en liet zijn tranen achteraf de vrije loop. Yves Lampaert werd 7e, op bijna een halve minuut van zijn 19-jarige land- en ploeggenoot.

  Uitslag EK tijdrijden profs
  1. Remco Evenepoel in 24'55"
  2. Kasper Asgreen (Den) op 18"
  3. Edoardo Affini (Ita) 20"
  4. Stefan Küng (Zwi) 20"
  5. Alex Dowsett (GBr) 21"
  6. Filippo Ganna (Ita) 22"
  7. Yves Lampaert 28"
  8. Jos van Emden (Ned) 30"
  9. Martin Toft Madsen (Den) 39"
  10. Sebastian Langeveld (Ned) 58"

  Bijna 60 km/u in deel 1

  De wielrenners kregen in Noord-Holland een kort en pijlsnel parcours van 22,4 kilometer voorgeschoteld. Remco Evenepoel beklimt graag een col, maar op het vlakke staat hij ook zijn mannetje. Dat heeft hij vandaag nog maar eens laten zien.

   

  Bij het tussenpunt - na lange stukken met wind in de rug - flirtte hij met de 60 km/u. Enkel zijn Deense Quick-Step-ploegmaat Kasper Asgreen bleef binnen de 10 seconden van het Belgische wonderkind.

  Verdubbelt bonus in deel 2

  Daarmee waren goud en zilver verdeeld, want in het tweede en zwaardere deel van de Europese race liep Evenepoel nog verder uit. Aan de finish in Alkmaar was Evenepoel de enige die onder de 25 minuten bleef. Hij eindigde in 24'55", Asgreen werd 2e op 18 tellen, de Italiaan Affini eindigde op 20 seconden van Evenepoel en won nipt de strijd om de 3e plaats.

   

  Voor Yves Lampaert zat het podium er niet in. Halverwege leek de top 3 nog binnen de mogelijkheden te liggen voor de vicekampioen van België. Met 14 seconden achterstand lag hij op koers voor brons, maar in deel 2 van de tijdrit moest hij nog eens 14 tellen toegeven.

   

  En zo volgt Evenepoel in zijn eerste jaar als prof meteen Victor Campenaerts op als Europees kampioen tijdrijden. Campenaerts paste voor deze race om even op adem te komen na zijn werelduurrecord. Belgisch kampioen Wout van Aert moest verstek laten gaan na zijn zware val in de tijdrit van de Tour.

  Yves Lampaert en Remco Evenepoel

  Yves Lampaert feliciteert een geëmotioneerde Remco Evenepoel.

  Kasper Asgreen, Remco Evenepoel en Edoardo Affini

  De grootste is hij niet, maar wel de snelste.

  Olympisch ticket én 3e ticket voor het WK in Yorkshire

  Dankzij zijn Europese titel voldoet Remco Evenepoel ook aan de selectiecriteria voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Een stek in de top 5 was daarvoor nodig.

   

  Ook op het WK in september kunnen de renners die criteria nog bemachtigen. In Yorkshire is een plaats in de top 8 nodig.

   

  Op dat WK zullen de Belgen overigens met 3 tijdrijders aan de start mogen staan, aangezien de Europese kampioen automatisch startrecht verwerft voor het WK. 

  Remco Evenepoel wint de tijdrit op het EK en laat zijn tranen de vrije loop

  Evenepoel: "Deze overwinning is voor Bjorg en Stef"

  Na de aankomst liet Remco Evenepoel zijn tranen de vrije loop. "Dit is ongelooflijk. Vorige week win ik San Sebastian en nu dit", sprak de 19-jarige renner, die met zijn gedachten snel bij twee generatiegenoten zat.

   

  "Dit is niet mijn overwinning, wel die van Bjorg Lambrecht en mijn ploegmaat Stef Loos. Dit is een overwinning voor die jongens, daar hoog in de hemel."

   

  Lambrecht (22) overleed eerder deze week na een zware val in de Ronde van Polen. Loos (19) kwam in maart om het leven na een aanrijding in een wedstrijd voor beloften.

  Brabançonne weerklinkt voor Evenepoel in Alkmaar

  Fase per fase

  1. 16 uur 06. Zijn gewicht in kaas? 4 bollen, meer niet. José De Cauwer.
  2. 16 uur 04. Ongelooflijk... vorige week San Sebastian en nu dit... Dit is niet mijn overwinning, wel die van Bjorg Lambrecht en van mijn ploegmaat Stef Loos. Remco Evenepoel brengt hulde aan zijn overleden collega's.
  3. 16 uur 02. Wat deze man doet op dit parcours op deze leeftijd... Hij herschrijft de wetten van het wielrennen. José De Cauwer doet zijn pet af voor Remco Evenepoel.
  4. 15 uur 59. Evenepoel Europees kampioen! Ook Yves Lampaert krijgt Remco Evenepoel niet van de hotseat. Het 19-jarige wonderkind is Europees kampioen tijdrijden bij de profs! Lampaert strandt op 28 seconden van Evenepoel, goed voor de 7e tijd in Alkmaar. Het zilver is voor de Deen Asgreen (op 18"), het brons voor de Italian Affini (op 20").
  5. 15 uur 58. Al zeker zilver. Ook Dowsett verbetert Evenepoels tijd niet. Het is nu wachten op Lampaert. Hij ging als laatste van start.
  6. 15 uur 57. Sowieso een Belgische medaille. Remco Evenepoel pakt al zeker een medaille, want ook Küng bijt zijn tanden stuk op de toptijd van onze landgenoot.
  7. 15 uur 56. Jos van Emden finisht voorlopig als 5e.
  8. 15 uur 53. Nog 5 renners/minuten. 30 renners hebben de finish bereikt, nog 5 te gaan. Over enkele minuten weet u of Remco Evenepoel het meteen tot Europees kampioen schopt bij de profs.
  9. 15 uur 52. Dit is een werkzone. Nu gaat het minder gestroomlijnd, de renners schommelen wat meer van links naar rechts op hun fiets. José De Cauwer.
  10. 15 uur 52. Lampaert rijdt de 5e tijd aan het tussenpunt.

   Lampaert rijdt de 5e tijd aan het tussenpunt

  11. 15 uur 46. Lampaert 14 tellen trager dan Evenepoel. Evenepoel neemt een optie op Europees goud, want ook Lampaert stoot hem niet van de troon. Ook hij heeft 14 seconden extra nodig in het eerste deel van het EK. Zijn tussentijd: 12'48".
  12. 15 uur 46. Ook Dowsett moet 14 tellen toegeven op Evenepoel. Zo meteen knalt Lampaert voorbij het tussenpunt.
  13. 15 uur 45. Ook de Zwitserse kampioen Küng klopt Evenepoel niet. Hij gaat voorlopig 14 seconden trager dan onze 19-jarige landgenoot.
  14. 15 uur 44. Het zal toch weer niet waar zijn, zeker? José De Cauwer.