• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Denemarken levert ook Europees kampioen tijdrijden bij U23

  Niet wereldkampioen Mikkel Bjerg, maar wel zijn landgenoot Johan Price-Pejtersen heeft de Europese tijdrittitel veroverd bij de beloften. De 20-jarige Deen was 11 seconden sneller dan Bjerg, die zilver pakt. Ilan Van Wilder was de beste Belg op 9, Brent Van Moer eindigde teleurstellend 12e.

  Price-Pejtersen mocht een hele tijd in de hot seat zitten. De 20-jarige Deense beloftekampioen was als 20e van 51 deelnemers gestart en zag zijn kanontijd - hij bleef als enige onder de 26 minuten - niet meer bedreigd.

   

  Zijn illustere landgenoot Bjerg kwam nog het dichtst tot op 11 seconden. Het brons was voor de Zwitser Stefan Bissegger, die 12 tellen tekortschoot.

   

  Van de Belgen werd toch wel wat verwacht: Ilan Van Wilder was vorig jaar tweede op het EK tijdrijden bij de junioren achter Remco Evenepoel en Brent Van Moer pakte zilver op het WK tijdrijden voor beloften. Bij het tussenpunt kwam Van Moer als 4e door op 11 seconden van Price-Pejtersen, Van Wilder als 9e op 16 seconden.

   

  De 19-jarige Van Wilder hield die plaats vast en kwam op 44 seconden van Price over de finish, Van Moer viel flink terug en moest uiteindelijk nog 51 seconden toegeven op de 12e plaats.

  Van Moer: "Geen goede dag"

  Van Moer was eerlijk na de titelstrijd: "Ik had geen goede dag. Ik heb er geen verklaring voor, maar 12e is een ontgoocheling. Ik kwam voor meer. De laatste 10 km was gewoon "stoempen", puur wattage, maar ik kon de wattages niet trappen die ik had vooropgesteld."

   

  "Ik rijd zeker 20 watt minder dan op het BK (dat hij won, red) of in vergelijking met mijn tijdritzege in de Triptyque des Monts et Châteaux (voor Bjerg, red). Ik heb geen idee wat de oorzaak kan zijn. Vooral in het tweede deel liep het helemaal niet meer zoals ik wilde. Oké, de wind blies tegen, maar ik kwam niet meer vooruit."

   

  Van Moer is bij Lotto-Soudal een ploegmaat van de betreurde Bjorg Lambrecht. "Dat mag geen excuus zijn", vond Van Moer. "Natuurlijk was ik zwaar van slag in het begin van de week en sliep ik heel slecht. Ik lag veel wakker, maar dat mag niet het grote excuus zijn voor mijn slechte prestatie."

   

  "Ik was enorm gemotiveerd om het goed te doen, wilde graag het podium, ook voor Bjorg, maar ik was gewoon niet goed genoeg. Punt." Eén troost heeft Van Moer: ook vorig seizoen reed hij een slecht EK, waarna zilver volgde op het WK. "Ja, dat is waar. Hopelijk lukt het in Yorkshire beter."

  Uitslag EK beloften:
  1. Johan Price-Pejtersen (Den) 22,4 km in 25'53"
  2. Mikkel Bjerg (Den) op 11"
  3. Stefan Bissegger (Zwi) 12"
  9. Ilan Van Wilder 44"
  12. Brent Van Moer 51"

  Tweets over de wedstrijd: