Keisse is voor de 7e keer koning van 't Kuipke na thriller

  De Zesdaagse van Gent is uitgedraaid op een nagelbijtende strijd. In de finale ploegkoers hielden Keisse en Viviani het duo De Ketele/Ghys achter zich. Eindzege nummer 7 voor "koning" Keisse in 't Kuipke.

  21-jarige Ghys met ultieme poging, Keisse maakt het af

  De apotheose lag bij de ultieme sprint van de ploegkoers. Keisse en Viviani doken de slotsprint in met een bonus van 4 punten op De Ketele en Ghys.

   

  De 21-jarige Ghys schudde een knappe versnelling uit zijn dijen, maar Elia Viviani liet zich niet in de luren leggen. Uiteindelijk maakte Iljo Keisse de klus af. De 1e zege voor Deceuninck-Quick Step en de 7e zege voor Keisse in 't Kuipke. 

  Razendspannende ploegkoers

  De finale ploegkoers zelf bestond uit een opeenstapeling van aanvallen. 4 koppels deden voortdurend haasje-over, maar kwamen telkens weer in dezelfde ronde: Viviani/Keisse, Ghys/De Ketele, Van der Sande/De Buyst en de Duitsers Reinhardt/Kluge.

   

  De Ketele en Ghys telden 6 punten achterstand en wilden koste wat kost een winstronde pakken voor de finale sprints. Dat deden ze tot meerdere keren toe, maar telkens zetten Keisse/Viviani en De Buyst/Van der Sande die scheve situatie recht.

   

  Na de 1e sprint stonden De Ketele/Ghys en Keisse/Viviani helemaal gelijk in rondes en punten. Daarna zette het duo van Deceuninck-Quick Step de Zesdaagse naar zijn hand. Bij de 5e en laatste sprint zette Keisse de kers op de taart. De Buyst en Van der Sande mochten als 3e mee op het podium.

  Keisse: "Heel mooie week"

  In 2016 moest het koppel Keisse-Viviani nog vrede nemen met de 3e plaats, maar dit jaar was het dus wel raak. "Toen was ik hier voor het eerst en was ik niet echt in vorm", zegt Elia Viviani. "Toch was het mooi om toen 3e te zijn, in de laatste race van Wiggins."

   

  "Dit jaar was mijn vorm wel goed om Iljo bij te staan. Hij is hier heel sterk. Het was geweldig om hier te koersen in een volle zaal, in deze geweldige sfeer. We hebben slim gekoerst en deze zege is een opsteker met het oog op volgend seizoen."

   

  Iljo Keisse: "Ik heb Elia een paar maanden geleden gevraagd of hij wilde meedoen en hij zei meteen "ja", ook op de vraag of hij kwam om te winnen. Ik denk dat hij twee jaar geleden wel gesnapt heeft wat Gent betekent, want als ik eerlijk ben, was dat niet zo'n leuke week toen."

   

  "Nu heeft hij na de Vuelta echt opgebouwd met als doel hier te winnen. Het is mooi om hier met een ploegmaat te rijden en zo'n naam op het palmares te zetten, zeker na zijn fantastisch jaar. We mogen spreken van een heel mooie week."

  Keisse: "Ik heb het gemist om te winnen"

  Ghys: "Keisse moest olympisch kampioen halen om ons te kloppen"

  • Kenny De Ketele (2e): "Ik had de indruk dat iedereen een beetje op zijn tandvlees zat in de ploegkoers. We wilden nog een extra ronde pakken, maar we werden op het einde door iedereen gecounterd. In de sprints was het moeilijk. We wilden een finaal offensief doen en dat leek ook te lukken. Ik zag het zitten om te sprinten tegen Viviani, maar toen zag ik Iljo inkomen en wist ik dat het gedaan was."
  • Robbe Ghys (2e): "We mogen heel blij zijn met de 2e plaats. Iljo moest een olympisch kampioen halen om ons te kloppen. We hebben er echt voor gestreden en kwamen net iets tekort. Volgend jaar gaan we er opnieuw voor."
  • Jasper De Buyst (3e): "We wonnen vandaag bijna alle onderdelen, maar de puntenkloof op de top 2 was nog altijd niet gedicht. Daarom moesten we een wanhoopspoging ondernemen, maar die is helaas niet gelukt."
  •  Tosh Van der Sande (3e): "We moesten iets ondernemen en hopen dat de rest naar elkaar zou kijken. Ik heb genoten van deze Zesdaagse aan de zijde van Jasper. Maar na een wegseizoen was dit toch wel vermoeiend."

  Fase per fase

  1. 17 uur 30. Keisse is voor de 7e keer keizer van 't Kuipke. Viviani en Keisse maken het af in de slotsprint. Deceuninck-Quick Step mag een feestje bouwen. De Ketele en Ghys stranden op de 2e plaats.
  2. 17 uur 30. Laatste ronde. .
  3. 17 uur 29. Aanval van Ghys, maar Viviani reageert met scherp.
  4. 17 uur 28. 4e sprint. Dankzij aan lange aanval vult het Lotto-duo zijn mandje met 10 punten. Keisse en Viviani lopen 2 punten verder weg van De Ketele en Ghys.
  5. 17 uur 27. 3e sprint. Ghys is Keisse te snel af, waardoor De Ketele en Ghys naderen op het duo van Deceuninck-Quick Step.
  6. 17 uur 24. 2e sprint. Viviani klopt Van der Sande en Ghys bij de 2e tussensprint. De tweestrijd blijft duren.
  7. 17 uur 20. Nog 10 minuten. Keisse en het Lotto-duo pakken een ronde terug. Het sein voor De Ketele/Ghys om nog eens op rondejacht te gaan, Keisse probeert te reageren.
  8. 17 uur 20. 1e sprint. De Ketele en Ghys nemen de eerste tussensprint voor hun rekening. Zo komen ze op gelijke hoogte van Keisse/Viviani in de puntenstand.
  9. 17 uur 18. Aanval Keisse. Veel animo in 't Kuipke wanneer Keisse er als een vuurpijl vandoor gaat. Enkel Van der Sande/De Buyst kan volgen.
  10. 17 uur 16. "Even een moment van Wapenstilstand nu". Christophe Vandegoor.
  11. 17 uur 15. Van der Sande en Keisse willen opnieuw spanning blazen in de strijd. Maar De Ketele en Kluge zijn bij de les. Alles weer samen.
  12. 17 uur 11. Net op het moment dat de Duitsers, Keisse/Viviani en De Buyst/Van der Sande ook een winstronde veroveren, storten De Ketele en Ghys zich nog maar eens in het offensief. Ze zetten de rest weer op een ronde.
  13. 17 uur 10. De Ketele/Ghys op kop. Na een knappe versnelling piloteert Robbe Ghys zijn partner De Ketele aan de leiding. Zij pakken een ronde en zitten nu alleen op de leiderstroon.
  14. 17 uur 04. De Ketele/Ghys versus Keisse/Viviani? Winstronde voor De Ketele/Ghys en Keisse/Viviani. Dat betekent dat de Duitsers en het Lotto-duo in gang moeten schieten.
  15. 17 uur 04. Wereldkampioenen Kluge en Reinhardt en het Lotto-duo De Buyst/Van der Sande hebben de scheve situatie rechtgezet. Ze draaien volledig rond en komen weer binnen dezelfde ronde van Keisse/Viviani en De Ketele/Ghys.