Van Poppel verschalkt Lampaert en Naesen in Memorial Vandenbroucke

  Geen 70e seizoenszege voor Quick-Step in Binche-Chimay-Binche. Vluchter Stybar sneuvelde onder de rode vod en Yves Lampaert beet zijn tanden stuk op een late aanval van Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo).

  De koers barstte open op 3 ronden van het einde. In verschillende stationnetjes vormde zich een groep van 20 renners. Met onder meer ex-winnaar Stybar en Démare en ook nog Vandenbergh, Lampaert, Armée, Dupont en Wynants waren er heel wat aantrekkelijke namen mee.

   

  Voor Stijn Vandenbergh ging het nog niet snel genoeg, maar zijn poging was te vroeg ingezet. Dan zag de solo van Zdenek Stybar, nog altijd zonder zege dit seizoen, er veelbelovender uit. Lampaert legde achter zijn ploegmaat alles stil, maar zo kwam het peloton onder impuls van LottoNL-Jumbo hen nog op de nek vallen.

   

  Drijvend op zijn WK-vorm leek Stybar op weg naar zijn 2e zege in Binche, na 2014. Toch was hij niet opgewassen tegen de Nederlandse overmacht. Op de kasseien in de binnenstad van Binche werd de Tsjech van Quick-Step gegrepen. LottoNL-Jumbo leek de kaart-Groenewegen te spelen, maar Danny van Poppel verraste met een late uitval. Het gat was geslagen, Lampaert en Naesen konden slechts voor een ereplaats sprinten.

  Uitslag Binche-Chimay-Binche

  1.  Danny van Poppel (Ned) 197 km in 4u45'23"
  2. Yves Lampaert op 3"
  3. Oliver Naesen - zelfde tijd
  4. Taco van der Hoorn (Ned)
  5. Andrea Paqualon (Ita)
  6. Jean-Pierre Drucker (Lux)
  7. Jonas Van Genechten
  8. Timothy Dupont - 7"
  9. Maxime Monfort - z.t.
  10. Cees Bol (Ned)

  Fase per fase

  1. 17 uur 31. Van Poppel, voor Lampaert en Naesen. De Belgen Lampaert en Naesen vissen er net naast. Danny van Poppel verraste hen in de slotkilometer.
  2. 17 uur 30. Danny van Poppel lijkt gewonnen spel te hebben.
  3. 17 uur 30. Wie haalt de Nederlandse ploegmaat van Groenewegen nog terug?
  4. 17 uur 29. Van Poppel springt nog voor de echte sprint weg.
  5. 17 uur 29. Stybar gegrepen. Net onder de rode vod is het rijk van Stybar uit. We gaan sprinten. Wie wordt de opvolger van Jasper De Buyst?
  6. 17 uur 28. Stybar sprint nog eens op zijn trappers. Hij heeft de hoop op een eerste zege dit seizoen nog niet opgegeven.
  7. 17 uur 26. Nog 2 km. Het peloton wordt onder het immense tempo van LottoNL-Jumbo gewoon in 2 stukken gescheurd. Stybar heeft nog 150 meter voorsprong.
  8. 17 uur 26. Het ziet er penibel uit voor Stybar. Vraag is wel of de finish, licht oplopend en met kasseitjes, op maat van Groenewegen is?
  9. 17 uur 24. Het peloton is niet al te groot meer, maar de overmacht van LottoNL-Jumbo is wel indrukwekkend. Kan Stybar hieraan weerstaan?
  10. 17 uur 22. Het peloton heeft de groep met Lampaert en Démare opgeslokt. Nu kunnen ze gaan jagen op eenzame vluchter Stybar. Die heeft 20 seconden voorsprong. Op 8 kilometer van de finish.
  11. 17 uur 18.
  12. 17 uur 17. Het grootste gevaar voor Stybar komt misschien nog uit het peloton. Het verschil is teruggelopen naar 45 seconden.
  13. 17 uur 16. Lampaert fungeert als stoorzender in de achtervolgende groep. Stybar, die 2 dagen geleden nog het loodzware WK in Innsbruck reed, rijdt beetje bij beetje weg.
  14. 17 uur 14. Stybar lijkt verder weg te rijden. Is hij na 2014 op weg naar een 2e zege in Binche?
  15. 17 uur 11. Aanval Stybar! Terwijl Vandenbergh wordt gegrepen gaat Stybar aan de haal. Lampaert bezweert de anderen met zijn blik en zo valt het stil.
  16. 17 uur 09. Gevaar-Groenewegen. In het peloton heeft LottoNL-Jumbo het heft in handen genomen. Wynants zal wellicht het signaal gegeven hebben dat hij zich niet al te best voelt. Alles op Groenewegen dus, maar het verschil is wel nog altijd een minuut.
  17. 17 uur 06. In de achtervolging op Vandenbergh moeten Stybar en Lampaert de kastanjes uit het vuur halen. Zij zijn de enige ploegmaats.
  18. 17 uur 06. Laatste ronde. Met de finish in zicht geeft Lampaert er op de kasseien er nog eens een serieuze snok aan. Vandenbergh kiest voor een meer egaal tempo.
  19. 17 uur 01. Vandenbergh solo. Stijn Vandenbergh weet dat hij niet op zijn spurt moet wachten en dus neemt hij op 22 kilometer wat voorsprong.
  20. 16 uur 58. 10 koplopers. Samenstelling kopgroep: Stybar, Lampaert, Armée, Vandenbergh, Démare, Wynants, Dupont, De Winter, Benjamin Declercq en Laporte.