Om in te kaderen: Evenepoel pakt ook in wegrit goud na fenomenaal nummer

  Remco Evenepoel heeft na zijn triomftocht in de tijdrit zijn favorietenrol ook waargemaakt in de wegrit op het WK. Ondanks mechanische pech knalde de 18-jarige Belg op verbluffende wijze naar zijn tweede gouden plak bij de junioren.

  Uitslag WK junioren (m)
  1. Remco Evenepoel 132,4 km in 3u03'49"
  2. Marius Mayrhofer (Dui) op 1'25"
  3. Alessandro Fancellu (Ita) 1'38"
  4. Alexandre Balmer (Zwi) z.t.
  5. Frederik Wandahl (Den) 3'20"
  6. Gabriele Benedetti (Ita) z.t.
  7. Alois Charrin (Fra)  
  8. Kevin Vermaerke (VS)  
  9. Antonio Tiberi (Ita)  
  10. Sean Quinn (VS) 3'25"

  Evenepoel wrijft even over de kin voor de finish: "Heb ze allemaal de baard af gedaan!"

  Massale val dwarsboomt plan van Evenepoel

  De Duitsers die de koers lastig maakten en geen averij bij de talloze valpartijen en schermutselingen: het wedstrijdscenario verliep perfect voor superfavoriet Remco Evenepoel. Tot 70 kilometer van de finish dan toch, want rugnummer 13 moest op een slecht moment plots voet aan de grond zetten bij een massale val.

   

  Evenepoel had geen fysieke schade opgelopen, maar stond ruim 1’30” stil met mechanische pech. De energie die hij in een ontsnapping had kunnen steken, moest hij plots opsouperen in een achtervolging. “Dit wordt bijna onmogelijk”, zuchtte ook José De Cauwer.

   

  Maar Evenepoel verbaasde andermaal vriend en vijand. In een helse jacht trakteerde Evenepoel de ene na de andere concurrent op een verkoudheid. Met de steun van enkele landgenoten – een pluim voor een beresterke Van Wilder - kwam Evenepoel op 40 kilometer van de finish zowaar weer in de kop van de koers.

  "Auf Wiedersehen" op 20 kilometer van de finish

  De Duitser Mayrhofer en de Tsjech Vacek hadden een eerste bom op de eerste klim naar Igls overleefd, maar werden in de afdaling voortdurend onder druk gezet. Daar betaalde Vacek al snel een prijs voor: de Tsjech trok in kramp door het gebeuk van Evenepoel, die wel een bodemloos vat leek.

   

  Nog één zandzakje dus, al maakte Evenepoel zich amper zorgen over de bonkige Duitser. De toekomstige prof stoomde gewoon door richting de laatste klim. Op een van de eerste stroken lonkte hij even naar Mayrhofer, waarna Evenepoel zijn pedalen nog wat meer geselde.

   

  Mayrhofer maakte zijn zakken leeg voor de parkeermeter en zag Evenepoel in geen tijd een stipje worden. Onze landgenoot kon tijdens zijn solo van 20 kilometer vooral genieten. Een solo is het handelsmerk van Evenepoel, maar deze is er eentje die hij zich nog lang zal herinneren.

  Evenepoel juicht op het podium met de mooiste trui ter wereld

  Evenepoel: "Na mijn crash was het tijd voor plan B"

  Evenepoel tegen ouders: "Allez mama, niet wenen"

  Fase per fase

  1. 17 uur 55. "Deze jongen van 18 jaar kan heel ver geraken in deze sport.". Michel Wuyts.
  2. 17 uur 54. Wereldkampioen! Wat een kanjer! Remco Evenepoel is wereldkampioen bij de junioren na een weergaloos nummer. Dit was wielrennen van de bovenste plank. Hij komt binnen zoals Philippe Gilbert in de Ronde van Vlaanderen: met zijn fiets in de lucht.
  3. 17 uur 54. "Wat hij gedaan heeft, kun je als bovenmenselijk beschouwen. Dit is iemand van een andere orde.". Michel Wuyts.
  4. 17 uur 53. GOAT. Remco Evenepoel raakt even zijn denkbeeldige sik. Een verwijzing naar the greatest...?
  5. 17 uur 52. "Ik heb dit nog nooit gezien.". Michel Wuyts.
  6. 17 uur 50. "De ontluiking van het fenomeen Evenepoel is compleet!". Michel Wuyts.
  7. 17 uur 49. Daar zijn de eerste feestgebaren van Evenepoel, die enkele supporters groet. .
  8. 17 uur 47. Nog 5 kilometer. "Mocht dit nu een Nederlander of een Duitser geweest zijn, dan zaten we ook met open mond naar dit beeld te staren", zegt José De Cauwer. "Maar wat zijn we toch blij dat het een Belg is", oppert Michel Wuyts. .
  9. 17 uur 45. Wie krijgt Evenepoel naast zich op het podium? Mayrhofer ligt nog altijd op koers voor zilver, het brons zou naar Italië of Zwitserland kunnen gaan.
  10. 17 uur 45. "Welke woorden hebben we nu allemaal al gebruikt?". José De Cauwer.
  11. 17 uur 41. Nog 10 kilometer. Evenepoel mag nu vooral niet vergeten te genieten. Zonder tegenslag wordt het 35 op 45. En de superlatieven, die zijn stilaan op.
  12. 17 uur 38. "En Evenepoel, die bouwt zijn voorsprong gewoon uit.". Michel Wuyts.
  13. 17 uur 36. "Je kunt een boek schrijven over dit scenario. Niemand had het zo kunnen uittekenen.". Michel Wuyts.
  14. 17 uur 35. De klimt lijkt wel eindeloos te duren, maar straks volgt de afdaling als beloning. Het verschil loopt op tot 1'09".
  15. 17 uur 32. Nog enkele kilometers tot de top. De bondscoach maant zijn poulain aan om zijn verstand te gebruiken. Dat gaat dan vooral over het nemen van risico's, want uit de achtergrond komt niemand meer. De twee Italianen, die voor brons mogen strijden, peddelen op 2'12".
  16. 17 uur 32. "Ook voor Carlo Bomans is dit een bekroning, hé.". Michel Wuyts over de bondscoach.
  17. 17 uur 31. Nog ruim 16 kilometer. De achterstand van de Duitser Mayrhofer: 44 seconden.