• home
 • video
 • pas verschenen

  Tijdritgoud voor jonge Nederlandse, Bossuyt 18e: "Toch tevreden"

  Nederland heeft de eerste individuele gouden medaille op het WK in Innsbruck opgeëist. Juniore Rozemarijn Ammerlaan was net iets sneller dan de Italiaanse Alessio. De dochter van Magnus Bäckstedt eindigde 3e, Shari Bossuyt kon haar prestatie van vorig jaar niet evenaren of verbeteren.

  De finish van Bossuyt en Ammerlaan

  Duel tussen dochters ex-Roubaix-winnaars

  Shari Bossuyt was een jaar geleden als eerstejaars knap 8e geëindigd in Bergen. Ze hoopte in Innsbruck minstens even goed te doen, maar ze vond blijkbaar het juiste ritme niet en eindigde uiteindelijk 10 plaatsen verder dan in 2017.

   

  De Italiaanse Camilla Alessio had de eerste tijd aan de finish neergezet en lange tijd leek het erop dat niemand de 17-jarige nog van de hotseat zou kunnen duwen. Maar dat was buiten de Nederlandse Rozemarijn Ammerlaan gerekend. Op het EK eindigde ze nog 8e, maar nu had ze een superdag, waardoor ze na 2016 en Karlijn Swinkels de 2e Nederlandse juniore is die wereldkampioene tijdrijden wordt.

   

  Een strijd in de strijd kregen we tussen de 2 dochters van ex-Roubaix-winnaar Servais Knaven en Magnus Backstedt. Britt Knaven was veelbelovend onderweg, maar deemsterde wat weg in het 2e deel. Elynor Backstedt, die in tegenstelling tot haar Zweedse vader voor Groot-Brittannië uitkomt, was de beste bij het eerste tussenpunt, maar ook zij liet nadien van haar pluimen. Ze kon uiteindelijk wel nog beslag leggen op het brons.

  Uitslag WK tijdrijden juniores

  1. Rozemarijn Ammerlaan (Ned) 27'02"
  2. Camilla Alessio (Ita) op 6"
  3. Elynor Backstedt (GBr) 17"
  4. Pfeiffer Georgi (GBr) 21"
  5. Simone Boilard (Can) 24"
  6. Vittoria Guazzini (Ita) 24"
  7. Aigoel Garejeva (Rus) 24"
  8. Marie Le Net (Fra) 25"
  9. Marta Jaskulska (Pol) 28"
  10. Hannah Ludwig (Dui) 28"
  11. Britt Knaven (Ned) 36"
  18. Shari Bossuyt 1'10"

  Bossuyt: "Ik kon niet rapper"

  Shari Bossuyt speelde geen hoofdrol, maar verwijt zichzelf niets. "Ik was heel goed gestart en had meteen het goeie rimte gevonden, maar viel wat stil op de klimmetjes. Ik heb het beste van mezelf gegeven, maar ik kon niet rapper."

   

  Bossuyt eindigde een jaar geleden 10 plaatsen hoger. "Toch ben ik tevreden. Er zijn veel sterke eerstejaars bijgekomen. Het is niet zo dat ik zomaar beter zou doen dan die 8e plaats in Bergen."

   

  Bossuyt blijft nog even in Innsbruck voor de wegrit, waar ze ook weer de enige Belgische zal zijn. "Het is toch wat eenzaam", geeft ze toe. "Gelukkig heb ik nog Ann-Sophie (Duyck, die de tijdrit rijdt bij de profs), waarmee ik op de kamer lig."

  Fase per fase

  1. 11 uur 44. Ammerlaan wereldkampioene. We gaan straks naar het Wilhelmuns luisteren, want Rozemarijn Ammerlaan is de wereldkampioene bij de juniores. Het podium wordt aangevuld met de Italiaanse Alessio en de Britse Backstedt. Shari Bossuyt eindigt 18e.
  2. 11 uur 42. De Italiaanse Guazzini, de Europese kampioene, redt het niet, zelfs niet voor de medailles. Het zal nu van de Duitse Ludwig moeten komen.
  3. 11 uur 39. De Britse Pfeiffer Georgi is 4 seconden trager dan haar landgenote Backstedt in de strijd om het brons. Er worden nog 4 rensters aan de finish verwacht.
  4. 11 uur 33. Ammerlaan op weg naar goud. Rozemarijn Ammerlaan heeft de Italiaanse Camilla Alessio dan toch kunnen onttronen. De Nederlandse lijkt, op basis van de tussentijden van de anderen, op weg naar de wereldtitel.
  5. 11 uur 31. Bossuyt. Shari Bossuyt haalt vlak voor de finish nog de Kazakse Koernossova in, maar echt tevreden zal ze niet zijn over haar prestatie. Ze is een minuut trager dan Alessio. Voorlopig is ze daarmee 10e, maar ze zal nog wat wegzakken.
  6. 11 uur 31. "Je zit met het gevoel dat het van de Nederlandse Ammerlaan zal moeten komen". Renaat Schotte.
  7. 11 uur 29. Iedereen voorbij tussenpunt 1. Met Hannah Ludwig en Vittoria Guazzini zijn de vice-Europese en Europese kampioene tijdrijden gepasseerd bij het tussenpunt. Ze rijden ongeveer dezelfde tijd, iets trager dan Alessio daar was.
  8. 11 uur 28. Wiel. De Française Jade Wiel is met haar naam geboren voor het wielrennen, maar bij het tussenpunt valt dat niet meteen op. Ze is er een halve minuut trager dan Backstedt.
  9. 11 uur 19. Ammerlaan. Rozemarijn Ammerlaan is sterk onderweg. Ze is enkele tienden trager dan Backstedt bij het tussenpunt. De Italiaanse Alessio reed wel een ijzersterk 2e deel.
  10. 11 uur 18. Bossuyt 10e bij tussenpunt. Shari Bossuyt stelt een beetje teleur halverwege. Ze geeft al 36 seconden toe op Backstedt, die daar nog altijd de beste tijd heeft.
  11. 11 uur 16. Laatste is vertrokken. Hannah Ludwig, de nummer 4 van vorig jaar, is van start gegaan. Als zij is blijven groeien het afgelopen jaar dan is ze vandaag de favoriete.
  12. 11 uur 15. Het podium aan de finish wordt dan toch nog eens herschud. Simone Boilard is 17 seconden trager an Alessio.
  13. 11 uur 15. "De toptijd aan de finish is er eentje om u tegen te zeggen. Gaan de favorieten daar nog aan geraken?". Renaat Schotte.
  14. 11 uur 04. Met Rozemarijn Ammerlaan is ook de 2e Nederlandse vertrokken. Ze lijkt meteen haar goeie cadans gevonden te hebben. Nederland leverde in 2016 de wereldkampioene in deze categorie, met Karlijn Swinkels.
  15. 11 uur 03. Bossuyt van start. Shari Bossuyt is aan haar tijdrit begonnen. Voorzichtig draait ze door de eerste, nog steeds natte, bochten.
  16. 11 uur 03. Ook het gevaar-Le Net is afgewend voor Alessio, al nestelt de Française zich wel op een voorlopig 3e plaats.
  17. 11 uur 02. Ook Elynor Backstedt bijt haar tanden stuk op de tijd van Alessio. Het ziet er steeds beter uit voor de Italiaanse, die enkele maanden geleden in eigen land slechts 3e was op het NK tijdrijden.
  18. 10 uur 59. LIVE op Eén. De uitzending van de tijdrit is nu ook begonnen op Eén, met commentaar van Renaat Schotte.
  19. 10 uur 58. Knaven redt het niet. Britt Knaven stond bij het tussenpunt nog voor Alessio, maar ze heeft in het 2e deel wat van haar pluimen verloren. Ze staat voorlopig wel 2e, op 30 seconden van de Italiaanse.
  20. 10 uur 54. Italië boven. De 17-jarige Camilla Alessio staat nog altijd ruim aan de leiding aan de finish. Als we even terugblikken naar vorig jaar dan herinneren we ons dat Italië met Pirrone en Vigilia een een-tweetje scoorde bij de juniores. Het volledige podium van Bergen is opgeschoven naar de beloftecategorie. Zo ligt de weg open voor de nummer 4 van vorig jaar, de Duitse Hannah Ludwig. Zij gaat om 11.16u als laatste van start.
  21. 10 uur 47. 1. Backstedt 2. Knaven. Het lijkt een uitslag van een kasseiklassieker van een 15-tal jaar geleden, maar het is de tussenstand bij het tussenpunt op het WK tijdrijden voor juniores. Elynor Backstedt is 10 seconden rapper dan Britt Knaven.
  22. 10 uur 39. Britt Knaven is bij het tussenpunt een fractie sneller dan Alessio, die aan de finish nog altijd de toptijd heeft.
  23. 10 uur 39. De Italiaanse Alessio is tot aan het gaatje gegaan.

   De Italiaanse Alessio is tot aan het gaatje gegaan

  24. 10 uur 38. Eerste finisher. In de regen druppelt Camilla Alessio als eerste binnen. 27'09"75 is haar tijd. De Italiaanse stort meteen ter aarde. Afwachten of haar inspanningen straks iets zullen opleveren.
  25. 10 uur 29. Dochters van. Een paar minuten na Britt Knaven is ook Elynor Backstedt van start gegaan. Het is interessant om de onderlinge strijd tussen de 2 dochters van de ex-Roubaix-winnaars te volgen.
  26. 10 uur 27. Alessio heeft Solovjeva, die als eerste van start ging, al te pakken.
  27. 10 uur 16. Bij het eerste tussenpunt, halverwege een venijnig klimmetje, is de Italiaanse Camilla Alessio voorlopig de snelste.
  28. 10 uur 13. De zon komt erdoor in Oostenrijk. Heel wat rensters zullen ongetwijfeld opgelucht ademhalen.
  29. 10 uur 10. Elynor Backstedt. Overigens is Britt Knaven niet de enige dochter van een voormalige winnaar van Parijs-Roubaix aan de start. Elynor Backstedt (zonder puntjes op de ä) is het Britse ijzer in het vuur. Haar vader Magnus won in 2004 de helleklassieker.
  30. 10 uur 09. Eerste starter. In de gietende regen is Anzjela Solovjeva van start gegaan. De techniek van de rensters zal danig getest worden op dit glibberige parcours.
  31. 10 uur 07. Tweede "Belgische". Nederland heeft 2 deelneemsters bij de juniores. Eentje daarvan is Britt Knaven, de dochter van ex-Roubaix-winnaar Servais. Britt is geboren en getogen in België, maar zal straks wel de rood-wit-blauwe vlag verdedigen.
  32. 09 uur 57. Briljante startplaats. Als de ogen van de meisjes straks fonkelen, is dat misschien niet alleen van de opwinding maar mogelijk ook van de diamanten die hen omringen. De wedstrijd gaat immers van start aan de "Kristallen Wereld" van Swarovski in Wattens.
  33. 09 uur 56. Startlijst. De Kazakse Solovjeva gaat om 10.08u als eerste van start. Daarna volgen nog 45 andere meisjes, met om 11.04u Shari Bossuyt.
  34. 09 uur 52. "Ik heb al een schitterend seizoen achter de rug. Het parcours ligt mij. Het is lastig, maar niet zo lastig als vorig jaar. Dat kan in mijn voordeel zijn.". Shari Bossuyt.
  35. 09 uur 50. "Vorig jaar behaalde ik een mooi resultaat in Bergen (8e) en nu ben ik een jaartje ouder. Maar het is altijd moeilijk om in te schatten hoe sterk de concurrentie is.". Shari Bossuyt.
  36. 09 uur 46. Herfstweer. Het weer in Tirol is niet denderend, een beetje vergelijkbaar met dat in ons land momenteel. Nu nog druilerig en frisjes, in de namiddag wat zonniger en warmer.
  37. 09 uur 43. Bossuyt mengt zich in het debat. Vanochtend fietsen de juniores-meisjes voor de medailles in hun WK-tijdrit. Met Shari Bossuyt komt er één Belgische aan de start. Volg de wedstrijd hier op de voet.