• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Hoorn zet de sprintersploegen een hak in Primus Classic

  De Primus Classic is een prooi geworden voor Roompot. De Nederlander Taco van der Hoorn rondde een vlucht in de finale af. Huub Duijn werd tweede, Frederik Frison vervolledigde het podium.

  Bekijk de slotkilometer: Van der Hoorn rondt vlucht af

  Geen Trentin of Greipel, wel vroege vogel Van Avermaet

  De 8e editie van de Primus Classic doorheen de glooiende heuvels van Henegouwen en Waals- en Vlaams Brabant zou geen prooi worden voor titelverdediger Matteo Trentin, wiens team niet aan de start kwam in Brakel, noch voor de Duitse spurtbom André Greipel, die ziek verstek moest geven.

   

  Maar niet getreurd, want ondanks de afwezigheid van die kleppers stonden er met
  Degenkolb, Groenewegen en Van Avermaet toch nog enkele wereldtoppers te trappelen om de Haachtse bloemen binnen te rijven.

   

  Die laatste was zelfs zo ongedurig om zijn WK-vorm tentoon te spreiden dat hij
  vanaf kilometerpaal 1 in de aanval trok. Een gesloten overweg gooide echter roet in het eten van de BMC-kopman.

  Drietal wordt een zestal, BMC haalt alles uit de kast

  Na die uitval van de olympische kampioen trokken drie jongelingen ten strijde. Robeet (Aqua Protect), Hjemsæter (Team Coop) en Vasiljev (Lviv Cycling Team) ploeterden een dikke 100 kilometer lang alleen voor het peloton uit.

   

  In de afzink van de Rue des Quatre Carrés, 1 van de 13 hellingen van de dag, kreeg het trio het gezelschap van Frederik Frison (Lotto Soudal), Taco Van der Hoorn (Roompot) en Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo).

   

  Ondertussen terroriseerden de BMC-mannen het peloton met de ene na de andere uitval. Kopman Van Avermaet probeerde het zelf tot 2 keer toe, maar geraakte -zelfs bij zijn ultieme poging op de Hulstbergstraat op 20 kilometer van de streep- niet weg.

  LottoNL-Jumbo faalt, toch Oranje boven in Haacht

  BMC liet de teugels vieren en gaf de scepter door aan LottoNL-Jumbo, dat met Dylan Groenewegen nu de voorbestemde winnaar in de gelederen had.

   

  De Nederlandse geelhemden beten zich 10 kilometer lang de tanden stuk op de vijf vooraan, waar vooral Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen Baloise) fors uithaalde om uit de greep van het peloton te blijven. 

   

  Op 2 kilometer van de streep leek het alsnog op een spurt aan te komen, maar het moeilijke bochtenwerk en de vele rotondes gaven de vluchters vleugels. Taco Van der Hoorn vloog het verst, want de Nederlander haalde het in de spurt makkelijk van Huub Duijn (Veranda's Willems-Crelan) en Frederik Frison. Timothy Dupont (Wanty) won de spurt in het peloton.

    Uitslag Primus Classic
  1.  Taco Van Der Hoorn (Team Roompot)
  2. Huub Duijn (Veranda's Willems-Crelan)
  3. Frederik Frison (Lotto Soudal)
  4. Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen Baloise)
  5.  Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo)
  6. Timothy Dupont (Wanty Groupe Gobert)
  7. Lorenzo Manzin (Vital Concept Cycling)
  8. Jasper Philipsen (Hagen Berman Axeon)
  9.  Luis Oliveira (Hagen Berman Axeon)
  10. August Jensen (Israël Cycling Academy)

  Van der Hoorn: "Ik wist dat ik er vroeg aan moest beginnen"

  Fase per fase

  1. 15 uur 38. Van der Hoorn is de Primus! Taco Van der Hoorn (Roompot) wint! Huub Duijn wordt tweede, Frison is derde. Het grote pak heeft zich in de luren laten leggen.
  2. 15 uur 37. Van der Hoorn in de aanval! Het peloton lijkt te laat te komen!
  3. 15 uur 36. Nog 2 kilometer. De kopgroep heeft nog 10 seconden! Met het vele bochtenwerk zijn de vluchters ineens niet helemaal kansloos meer. Vooral Aimé De Gendt geeft er forse rukken aan vooraan. Krijgen we dan toch een verrassing?
  4. 15 uur 34. LottoNL-Jumbo is wat van de voorste gelederen verdreven, welk team zet als eerste een echte sprinttrein op poten?
  5. 15 uur 33. Nog 5 kilometer. De vijf vooraan krijgen Boortmeerbeek in het vizier. Eenmaal in het kleine Vlaams-Brabantse dorpje is het nog slechts een kilometer tot de streep. Ze hebben nog 12 seconden voorsprong.
  6. 15 uur 31. Valpartij! Heel wat renners gaan op 6 kilometer van de streep tegen de vlakte. "Gelukkig" gebeurt dat vrijwel in de staart van het peloton, dus kunnen de meesten hun weg wel ongeschonden vervolgen.
  7. 15 uur 30. Jasper Philipsen. Daar komt even Jasper Philipsen piepen. Kan de jonge Belgische spurter van Hagens Berman axeon zich straks meten met Dylan Groenewegen?
  8. 15 uur 27. LottoNL-Jumbo controleert. De Nederlandse WorldTour-formatie geeft de kopgroep wat meer ademruimte, want de 5 vooraan hebben hun voorsprong opnieuw uitgediept naar een dikke halve minuut. Wanneer worden zij gegrepen, of doet een van hen een "Wallayske"?
  9. 15 uur 24. Degenkolb. John Degenkolb staat moedeloos langs de kant van de weg. "John Beton" heeft een platte band. De wissel gaat niet pijlsnel, komt de Duitser nog terug?
  10. 15 uur 23. Nog 13 kilometer. De kopgroep lijkt een vogel voor de kat, hun voorsprong op een op stoom komend peloton schommelt rond de 13 seconden. De Nederlander Huub Duyn (Veranda's Willems-Crelan) denkt daar echter anders over, want hij heeft de sprong naar voor gewaagd.
  11. 15 uur 18. LottoNL-Jumbo . Ook die aanvalspoging wordt tenietgedaan, voor BMC lijkt alle werk een maat voor niets geweest. Zal LottoNL-Jumbo de wedstrijd nu controleren?
  12. 15 uur 16. De tandem Drucker-Van Avermaet versnelt op de Hulstbergstraat. Vier à vijf renners kunnen mee, achter hen scheurt het.
  13. 15 uur 12. De Hulstbergstraat loert om de hoek. Roelandts en Drucker houden het tempo in het peloton strak, Van Avermaet laadt z'n geweer. Volgt er straks een rake kogel, of een losse flodder?
  14. 15 uur 09. 5 kilometer tot de Hulstbergstraat. De BMC-trein leidt het peloton in volle galop tot bij de laatste helling van de dag. Ontplooit Van Avermaet daar nog eens zijn krachten?
  15. 15 uur 09. Robeet valt terug. Met Robeet wordt de laatste vroege vluchter opgeraapt. Het trio die zo'n dertig kilometer geleden de sprong naar voren waagde, is wel nog altijd bijeen. Zij verdedigen al een tijdje een voorsprong van om en bij de 20 seconden.
  16. 14 uur 58. Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen Baloise) is op kousevoeten naar de kopgroep toe geslopen. Het vijftal heeft nog zo'n 200 meter op het peloton.
  17. 14 uur 52. Onder meer Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), twee jongens van Hagens Berman Axeon en eentje van Willems Veranda's Crelan volgen in het zog van Avermaet. .
  18. 14 uur 52. Daar is Van Avermaet! De BMC-kopman trekt door op de Holstheide, wie kan hem volgen?
  19. 14 uur 51. Een derde aanval van een BMC-renner. De jongens van de Zwitserse brigade maakt de koers hard. Wanneer is het de beurt aan kopman Van Avermaet?
  20. 14 uur 50. Dag Wallonië. De renners verlaten de Waalse wegen en komen opnieuw in Brabant terecht. Nog 4 kilometer tot de voorlaatste helling van de wedstrijd, de Holstheide.
  21. 14 uur 46. BMC domineert. Van Avermaet stuurt zijn helpers een voor een naar het front. Na Drucker trekt ook Vliegen in de aanval. Maar ook de jonge Belg geraakt niet meteen weg.
  22. 14 uur 45. "Drucker drukt door". Hendrik Redant.
  23. 14 uur 45. Jempy Drucker zoeft weg. De BMC-renner krijgt niet veel ruimte, onder meer een LottoNL-Jumbo-renner legt de aanvalspoging van de 2e van vorig jaar aan banden.
  24. 14 uur 42. Op de Chaussée d'Ottenbourg komen beide trio's bij elkaar. Voor Vasiljev gaat het te rap, de Oekraïner moet de rol lossen. Het peloton volgt op 15 seconden.
  25. 14 uur 35. Frison in de aanval. Frederik Frison ontplooit zijn krachten in de "afzink" van de Rue des Quatre Carrés. Hij krijgt onder meer Taco van der Hoorn (Roompot) en Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) mee in zijn aanvalspoging. In de achtergrond probeert BMC te reageren. .
  26. 14 uur 32. Het verschil tussen peloton 1 en 2 bedraagt een kleine 10 seconden. Volgt er nog een samensmelting?
  27. 14 uur 29. Roelandts zet zich recht. Jurgen Roelandts (BMC) trekt de gashendel open op de Chemin du Relais. De voormalige Belgische kampioen trekt het peloton zo in stukken.
  28. 14 uur 25. De voorsprong van de kopgroep lijdt onder al het aanvalsgeweld in het peloton, want die bedraagt nog slechts 1'47".
  29. 14 uur 23. Keukeleire komt piepen. Het is koers! Van Avermaet zat al een tijdje op de eerste rij van het peloton, en ook Jens Keukeleire laat zich even zien. Met een fikse ruk probeert de renner van Lotto Soudal naar Steels toe te rijden, maar meteen zitten er een stuk of 10 renners in zijn wiel.
  30. 14 uur 20. Petit heeft de aanzet gegeven tot wat meer animo in deze wedstrijd. Onder Stijn Steels (Veranda's Willems Crelan) probeert er nu vanonder te muizen.
  31. 14 uur 19. Petit gegrepen. De renner van Continental Walon is Tomas Petit. De 21-jarige Belg reed dit seizoen een hele rits verre ereplaatsen bij elkaar in wedstrijden als de Druivenkoers en Halle Ingooigem. Zijn beste resultaat is een 5e stek in de Grand Prix des Marbriers op 21 augustus. Petit is intussen alweer opgeslokt door het peleton.
  32. 14 uur 15. Een renner van Team Palm - Pole Continental Wallon trekt ten aanval. Een mooie poging, die evenwel eerder symbolisch is dan wat anders, want hij krijgt geen metgezel uit het peloton met zich noch valt de achterstand op de vluchters alleen te overbruggen.
  33. 14 uur 12. BMC zet zich aan kop . Greg Van Avermaet vindt het welletjes geweest en zet zijn team aan kop van het peloton. Trekt het WorldTourTeam de grote groep uit elkaar?
  34. 14 uur 03. Van Avermaet heeft er zin in. Nu zit ie op zijn gemak in het peloton, maar rond kilometerpaal 1 ging de hartslag van Greg Van Avermaet flink de hoogte in. De BMC-kopman trok al van in den beginne ten strijde, en kreeg daarbij onder meer Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise) mee in zijn zog. Een gesloten overweg strooide echter roet in het eten van de olympische kampioen, die zo opnieuw in de buik van het peloton terechtkwam. .
  35. 13 uur 55. Geen Quick-Step Floors. Dé ploeg van vorig jaar, Quick-Step Floors, is er niet bij vandaag. De mannen van Patrick Lefevere schudden vorig seizoen de koerssituatie door elkaar met een collectieve aanval. Naast winnaar Matteo Trentin waren ook Fernando Gaviria, Maximilano Richeze en Dries Devenyns van de partij.
  36. 13 uur 51. Hulstbergstraat. De laatste helling van de wedstrijd is de Hulstbergstraat, op 19,5 kilometer van de eindstreep. De laatste kans voor klassieke mannen à la Van Avermaet om een spurt te vermijden.
  37. 13 uur 45. Tractor Tankink . Hij kreunt en steunt, de Nederlander van LottoNL-Jumbo, want kopman Groenewegen heeft zijn kompaan de opdracht gegeven het trio vooraan niet al te veel vrijgeleide te geven. Bram Tankink trekt het peloton op een lint.
  38. 13 uur 44. De kopgroep rijdt ondertussen langs de akkers van het Henegouwse Genappe. Vasiljev, de winnaar van de enige tussenspurt van de dag, en co hebben nog slechts 5'40" voorgift op het peloton.
  39. 13 uur 36. Nu live op Eén. U kan de wedstrijd nu volgen via livestream op deze pagina en op Eén.
  40. 13 uur 22. Trio voorin. De 3 renners in de kopgroep zijn bekend. Robeet (WB Aqua Protect), Hjemsæter (Team Coop) en Vasiljev (Lviv Cycling Team). Hun voorsprong schommelt rond de 7 minuten. Nog 107 kilometer.
  41. 13 uur 09. "Deze wedstrijd, mijn laatste koers voor het WK, is de ideale gelegenheid om de benen nog eens te testen". Greg Van Avermaet.
  42. 13 uur 02. Ondertussen is het Journaal van 13u van start gegaan op Eén. Daarna kan u de koers live volgen op televisie, maar ook met livestream op deze pagina.
  43. 12 uur 15. Erelijst . De Primus Classic mag dan wel geen klassieker zijn, maar toch zijn er heel wat topcoureurs die de wedstrijd in het verleden aandeden. De erelijst van de wedstrijd liegt er dus ook niet om. Vorig seizoen won Trentin, en daarvoor wisten Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), Sean De Bie (Willems Veranda's-Crelan, toen nog bij Lotto Soudal), Greg Van Avermaet (BMC), Sep Vanmarcke (Education First) en André Greipel (Lotto Soudal) de race te winnen. U ziet het, een John Degenkolb of Dylan Groenewegen zou niet misstaan tussen deze kleppers.
  44. 12 uur 01. Dertig kilometer koers. Het peloton heeft ondertussen al 3 hellingen achter de kiezen. De Tenbossestraat is al een tijd geleden gepasseerd, net als de Zonnebloemstraat in Geraardsbergen. De renners zijn ook al doorheen de Rue de St.-Marcoult gezoefd, maar krijgen nu even de tijd om op adem te komen. De volgende helling, de Rue Arthur Brancart, volgt pas binnen een dikke dertig kilometer.
  45. 11 uur 55. Dupont speerpunt bij Wanty. Wanty-Groupe Gobert zou vandaag maar wat graag een van zijn renners zien zegevieren. Met Frederik Backaert en Guillaume van Keirsbulck heeft het 2 renners in de gelederen die van ver hun krachten mogen en kunnen ontplooien. Lopen die pogingen spaak, dan hebben ze ook nog ene Timothy Dupont achter de hand. De snelle zegekoning van 2016 won de laatste 2 seizoenen telkens maar 1 koers, en zal er dus op gebrand zijn vandaag zijn erelijst nog wat verder aan te vullen.
  46. 11 uur 40. Live op Eén. De Primus Classic kunt u vandaag ook op Eén volgen. De uitzending zal van start gaan na het Journaal van 13u. Gastheren zijn Ruben Van Gucht en ex-renner Hendrik Redant.
  47. 11 uur 32. Groenewegen en Degenkolb topfavoriet. Met uitzondering van Van Avermaet zijn het vandaag vooral de snelle mannen die zullen bikkelen om de Haachtse bloemen. En er zijn heel wat van het sprintersgilde afgezakt naar de Primus Classic, met Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) en John Degenkolb (Trek-Segafredo) -beiden ritwinnaars in de Tour- als absolute blikvangers.
  48. 11 uur 16. Ondertussen zijn de renners ook officieel van start gegaan. Van Avermaet en co zijn bijna in Geraardsbergen aanbeland, om daarna richting Henegouwen te trekken. Daar zal, na 75 kilometer koers, om de eerste en enige tussensprint van de dag gestreden worden. Wellicht is die ereprijs voer voor de vrijbuiters van vandaag.
  49. 11 uur 11. Van Avermaet favoriet. Greg Van Avermaet (BMC) is aan zijn laatste wedstrijden bezig voor zijn Team BMC, dat volgend seizoen tot CCC wordt omgesmeed. Kan Van Avermaet zijn oude werkgever nog een laatste overwinning schenken, of stilt hij zijn zegehonger pas op het WK in Innsbruck op 30 september?
  50. 10 uur 54. Vorig jaar wist Matteo Trentin zich in de laatste 15 kilometer van de wedstrijd af te scheiden van een omvangrijke kopgroep. De sluwe Italiaan bleef een aanstormend peloton voor, Drucker werd tweede, André Greipel derde. De Duitser is er vandaag niet bij wegens een verkoudheid. Ook in Koolskamp gisteren moest Greipel de koers vroegtijdig verlaten. Enzo Wouters is zijn vervanger. Kan hij Matteo Trentin opvolgen?
  51. 10 uur 46. Wie wordt de Primus in de Classic Impanis-Van Petegem? Goedemorgen! Het weer zit goed, de sfeer zit goed en bovendien is in de Vuelta de strijd al gestreden. Hoeveel redenen heeft u nog nodig om vandaag al uw concentratie op de Primus Classic Impanis-Van Petegem te richten?! Het parcours slingert zich doorheen de glooiende heuvels van Vlaams- en Waals-Brabant en Henegouwen, om te eindigen in Haacht. Een klassieker is het niet, maar een typisch Vlaams karakter heeft de Primus Classic wel. Dertien hellingen, inclusief kasseistroken, moeten vandaag overwonnen worden.