Ga naar de inhoud
Jasper Stuyven
Stuyven bleef Claeys en Barguil voor in de sprint.

Sterke Stuyven triomfeert op de Citadel van Namen

 wo 12 september 2018 19:32

Jasper Stuyven heeft de Grote Prijs van Wallonië op zijn naam geschreven. De renner van Trek was op de Citadel van Namen de sterkste van een select groepje, voor Claeys en Barguil.

1 Jasper Stuyven Trek-Segafredo
2 Dimitri Claeys Cofidis, solutions crédits
3 Warren Barguil (Fra) Team Fortuneo-Samsic
4 Jelle Vanendert Lotto-Soudal
5 Guillaume Martin (Fra) Wanty-Groupe Gobert
6 Huub Duijn (Ned) Veranda's Willems-Crelan
7 Jonathan Hivert (Fra) Direct Energie
8 Jérémy Cabot (Fra) Roubaix-Lille Métropole
9 Kévin Réza (Fra) Vital Concept Cycling Club
10 Sean Bennett (VS) Hagens Berman Axeon

Jasper Stuyven is de beste op de Citadel van Namen

Kwintet rijdt al vroeg weg, stilte voor de storm

De tweede aanval van de dag was al meteen de goede in de 59e editie van de GP van Wallonië. Op de Côte de Trasenster gingen Jasper De Laat (Wanty-Groupe Gobert), Gordon De Winter (AGO-Aqua Service), Tom Dernies (Roubaix-Lille Métropole), Ivo Oliveira (Hagens Berman Axeon) en Julien Mortier (WB-Aqua Protect-Veranclassic) op avontuur. 

 

Het vijftal kreeg al snel de goedkeuring van het peloton en reed een voorsprong van om en bij de 5 minuten bij elkaar. Na mechanische pech voor de Portugees Oliveira moest de kopgroep voort met vier, al was een hergroepering met het peloton slechts uitstel van executie. Op 50 km van de finish werden de vroege vluchters gegrepen en kon de finale richting Namen eindelijk beginnen.

 

Op de Côte d'Ermeton kregen we al snel enkele aanvalspogingen, maar de grote kanonnen bleven nog in de achtergrond. Enkele nobele onbekenden waagden hun kans. Trek-Segafredo controleerde de wedstrijd goed en niemand raakte weg. Het venijn leek in de staart van de wedstrijd te gaan zitten, op de Citadel van Namen, waar wel vaker het verschil werd gemaakt. 

Stuyven is een maatje te sterk voor de tegenstand

Wachten op de Citadel? Daar deed Stuyven niet aan mee. Op de Tienne aux Pierres, de voorlaatste beklimming van de dag, achtte onze landgenoot zijn moment gekomen en haalde hij uit met een knappe versnelling. Hij kreeg een select groepje met zich mee, met onder anderen Jelle Vanendert, Jan Bakelants, Warren Barguil en Dimitri Claeys.

 

De beslissing zou uiteindelijk op de Citadel van Namen vallen. Barguil opende de debatten, maar Stuyven en co zaten al snel in het wiel van de Fransman. Stuyven probeerde het dan maar zelf op 1 km van de streep. Net iets te vroeg, want ook hij kon geen voorsprong uitbouwen. 

 

Een sprint dus, en daar zette Stuyven zich op kop. Onze landgenoot begon zijn beresterke sprint vanaf de koppositie en zag niemand meer langszij komen. Na zijn 3e plek in de GP van Québec, is het deze keer dus wel raak. Dimitri Claeys eindigde knap tweede, Barguil moest vrede nemen met de derde plek. 

Stuyven: "Gemotiveerd na ereplaatsen"

Stuyven houdt een goed gevoel over aan zijn twee zege van het seizoen. "Dit is fijn, want ik wilde nog een mooi einde aan mijn seizoen breien en dat lukt verbazingwekkend goed."

 

"Na mijn ereplaatsen in de Brussels Cycling Classic en de GP Quebec was ik echt bijzonder gemotiveerd om hier te scoren", zo gaat Stuyven verder. "Als je goede resultaten bij elkaar rijdt, motiveert dat om verder te gaan en ik wilde nog een paar mooie resultaten op het eind van het jaar. Het is fijn als dat ook lukt."

Stuyven begon en eindigde op kop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

17:33
Dimitri Claeys eindigt knap op de tweede plek, Barguil wordt derde.
17:32

Stuyven wint!

Een beresterke Stuyven begint de sprint vanop de koppositie en sprint iedereen uit het wiel. Alweer een Belgische zege op de Citadel van Namen!
17:31
Stuyven zet de sprint in!
17:31
Vanendert, Barguil, Martin en Almeida komen weer aansluiten.
17:30

Stuyven gaat ervan door!

Nog 1 km te gaan en Jasper Stuyven versnelt alweer. Hij krijgt Claeys met zich mee. Barguil en Vanendert moeten wat meters laten.
17:28

2.5 km!

De renners bevinden zich op de Citadel van Namen. Momenteel gaat het nog niet al te steil, dus Barguil jaagt het tempo al snel de hoogte in.
17:26

Krijgen we opnieuw een Belgische winnaar?

De voorgaande edities kleurde het podium in Namen vaak Belgisch. Ook nu is de kans op een Belgische zege groot. Wie hebben we vooraan? Stuyven, die de sterkste man in koers lijkt te zijn, Bakelants, Vanendert en Claeys zijn de bekendste landgenoten.
17:22

6 km

De Citadel van Namen is niet meer veraf. De kopgroep lijkt weg te zijn, de winnaar zit vooraan. Wie heeft er nog wat over op de Citadel?
17:18
Nog vier renners komen in de groep Stuyven, waaronder Dimitri Claeys. De kopgroep telt zo'n 15 man. Nog 10 km!
17:11
Onder anderen Barguil, Martin, Vanendert en Bakelants komen in het wiel van Stuyven. Dit lijkt wel eens de goede vlucht te kunnen zijn. Julien Simon heeft een mindere dag en is niet mee.
17:09
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:07

Opnieuw versnelling Stuyven

Jasper Stuyven lijkt zich goed in z'n vel te voelen, want het tempo in de kopgroep ligt niet hoog genoeg. Hij gaat nog eens op de pedalen staan en fietst een paar meters bij elkaar op de Tienne aux Pierres.
17:06

Aanval Vanendert

Jelle Vanendert ziet het vijftal rijden en probeert de aansluiting te maken, wat hem snel en makkelijk lukt. Ook het peloton zit niet veraf.
17:05

Tienne aux Pierres

Met 3.1 km aan een gemiddeld percentage van 4.5% is de Tienne aux Pierres de voorlaatste beklimming van de dag. Met nog 18 km te gaan is de voorsprong van Stuyven en co gezakt naar 10".
17:03

Lotto Soudal heeft de boot gemist

In de achtergrond zet Jens Keukeleire zich op kop, want Lotto Soudal heeft niemand mee in de kopgroep. De vijf vooraan hebben een voorsprong van 18".
16:59
We krijgen een interessante kopgroep, want ook Barguil, Reza, Bennett en Almeida zijn komen aansluiten. Nog 20 km te gaan!
16:53

Daar gaat Stuyven!

Op de Côte de Lustin acht Jasper Stuyven zijn moment gekomen. Hij springt indrukwekkend weg uit het peloton, waar het opendeurdag is achteraan. De Belg krijgt een paar renners mee, al hebben zij alle moeite van de wereld om het tempo van onze landgenoot te volgen.
16:52
De 3 koplopers zijn eraan voor de moeite. Hun mission impossible wordt een halt toegeroepen door Lotto Soudal dat er de pees oplegt, met Maes op kop.