• home
 • video
 • pas verschenen

  Belofte Van Moer verrast met zilver in de tijdrit, bisnummer voor Bjerg

  België heeft zijn eerste medaille te pakken op het WK in Innsbruck. Brent Van Moer verbaasde vriend en vijand met een zilveren medaille in de tijdrit bij de beloften. Het goud ging voor het tweede jaar op een rij naar de Deen Mikkel Bjerg.

  Bjerg knalt als laatste renner Van Moer nog naar het zilver

  Leysen ontgoochelt, Van Moer verbluft

  Vanuit Belgische hoek werd Senne Leysen getipt als een mogelijke medaillekandidaat. In Bergen werd hij 6e, nu hoopte hij op een topdag en dus een plaats op een podium. Maar die topdag kwam er niet. Leysen ging voortvarend van start, maar moest daar al snel een prijs voor betalen.

   

  Dé Belg van de dag werd zo Brent Van Moer. De stagiair van Lotto-Soudal had zijn tijdrit magistraal ingedeeld. De ene na de andere grote naam uit het beloftecircuit (McNulty! Affini! Scotson! Kämna!) moest buigen voor de 20-jarige tempobeul uit Beveren.

   

  Eén man torende daar nog hoog bovenuit. Mikkel Bjerg werd vorig jaar op zijn 18e al met een verbluffende overmacht wereldkampioen bij de beloften en deed dat nu nog eens droogjes over. Zoveel voorsprong als in Bergen had de Deen niet, maar de renner van de Hagens-ploeg van Axel Merckx was toch weer een klasse apart. Hij is de eerste die erin slaagt zijn tijdrittitel te verlengen in de beloftecategorie.

  Brent Van Moer verrast met zilver op het WK in de tijdrit voor beloften

  Uitslag WK tijdrijden beloften

  1. Mikkel Bjerg (Den) in 32'31"
  2. Brent Van Moer op 33"
  3. Mathias Jørgensen (Den) 38"
  4. Edoardo Affini (Ita) 44"
  5. Ethan Hayter (GBr) 45"
  6. Tobias Foss (Noo) 50"
  7. Brandon McNulty (VS) 52"
  8. Stefan de Bod (ZAf) 59"
  9. Matteo Sobrero (Ita) 1'01"
  10. Callum Scotson (Aus) 1'01"
  20. Senne Leysen 1'18"

  De finish van Brent Van Moer

  Bjerg: "Axel Merckx is heel inspirerend geweest voor mij"

  Fase per fase

  1. 16 uur 57. Bjerg verlengt titel. Mikkel Bjerg is de eerste renner die zijn wereldtitel bij de beloften kan verlengen. Hij is 33 seconden sneller dan de verbazingwekkende Brent Van Moer.
  2. 16 uur 56. Zilver voor Van Moer. Zonder onheil voor Bjerg wordt het een zilveren medaille voor Brent Van Moer. Brandon McNulty heeft het ook niet kunnen volhouden. Het brons is voor Mathias Jørgensen, ook een Deen.
  3. 16 uur 54. Medaille voor Van Moer! Brent Van Moer is al zeker van minstens brons, want Edoardo Affini is slechts goed voor de 3e tijd.
  4. 16 uur 54. Ook door Wirtgen mogen we een streep trekken. Er moeten nu nog 3 renners binnenkomen. Een medaille wenkt voor Van Moer.
  5. 16 uur 53. "Het zou geweldig zijn als we hier een medaille uit de brand slepen. Stel je voor!". José De Cauwer.
  6. 16 uur 52. Callum Scotson zal zijn broer Miles niet evenaren door een medaille te veroven op het WK tijdrijden voor beloften. Miles won brons in 2016, maar Callum zal maar net de top 10 halen.
  7. 16 uur 50. Toptijd voor Mikkel Bjerg aan tussenpunt: "Dit wordt de nieuwe wereldkampioen".

   Toptijd voor Mikkel Bjerg aan tussenpunt: "Dit wordt de nieuwe wereldkampioen"

  8. 16 uur 49. Leysen ontgoochelt. Senne Leysen was als een kanonskogel gestart, misschien wel opgefokt door de tijd van Van Moer. Vorig jaar was hij 6e, nu zal hij wellicht de top 20 niet halen.
  9. 16 uur 49. "Ik kan me voorstellen dat Van Moer nu zit te daveren op de hotseat. Of juist te genieten?". Renaat Schotte.
  10. 16 uur 46. Bjerg! Achter de naam van Bjerg moeten we een uitroepteken zetten, want de titelverdediger is maar liefst 38 seconden sneller dan Van Moer bij het tussenpunt. Die reed wel een heel sterk 2e deel, maar zoveel zal de Deen toch niet verzwakken?
  11. 16 uur 44. McNulty? Achter de naam van McNulty zetten we een vraagteken, want hij evenaart de tijd van Van Moer.
  12. 16 uur 40. Gevaar Affini. Edoardo Affini raakt niet aan de tijd van Jørgensen, maar die kon het niet volhouden. De Italiaan is wel 12 seconden sneller dan Brent Van Moer. Kan de Europese kampioen die bonus vasthouden tot de finish?
  13. 16 uur 39. Leysen in crisis. Ook Leysen lijkt zijn hand in de beginfase overspeeld te hebben. Hij heeft pas de 7e tussentijd.
  14. 16 uur 37. "Van Moer en Leysen hebben ongeveer dezelfde tijd. 2 Belgen op het podium, daar durven we niet van te dromen.". Renaat Schotte.
  15. 16 uur 35. Ook Kämna is weggedeemsterd. Lennard Kämna, vorig jaar nog zilver op de wegrit bij de beloften en wereldkampioen tijdrijden bij de junioren in 2014, had bij het tussenpunt dezelfde tijd als Van Moer. Aan de finish: 31 seconden achterstand!
  16. 16 uur 33. "Het zal vooral de vraag zijn wat de 2 topfavorieten, McNulty en Bjerg, doen tegenover Van Moer". Renaat Schotte.
  17. 16 uur 28. Ook Leysen top. Senne Leysen is volgens de GPS nu al enkele seconden sneller onderweg dan Van Moer. Zo hebben we er wel al veel zien passeren, maar het verval was telkens groot. Heeft Leysen beter ingedeeld?
  18. 16 uur 27. Eenkhoorn maar net in top 10. Pascal Eenkhoorn was als een speer vertrokken, maar staat nu maar net in de top 10 aan de finish. Dan heeft Brent Van Moer zijn tijdrit beter ingedeeld. Mag de jonge Belg beginnen te dromen?
  19. 16 uur 26. Ook Mikkel Bjerg is van start gegaan. Hij kan de eerste renner worden die zijn titel met succes verdedigt bij de beloften.
  20. 16 uur 22. McNulty. Met Brandon McNulty is de nummer 2 van vorig jaar vertrokken. De Amerikaan probeert een 2e wereldtitel in het tijdrijden te veroveren, na zijn gouden medaille bij de junioren in 2016. Slechts 3 renners slaagden erin in beide categorieën wereldkampioen te worden: Taylor Phinney, Michail Ignatjev en Luke Durbridge.
  21. 16 uur 22. "Affini, de man waar heel Italië affiniteit mee heeft". Renaat Schotte.
  22. 16 uur 18. Leysen. Senne Leysen, de zoon van ex-prof Bart, is aan zijn onderneming begonnen. Hij eindigde vorig jaar 6e en droomt nu van een medaille. Kan de sterke prestatie van Van Moer hem extra motiveren?
  23. 16 uur 14. Straffe Otruba. De Tsjech Jakub Otruba is van start gegaan. Geen favoriet voor de zege, maar toch verdient hij al bij voorbaat een applausje. Otruba reed gisteren nog met de ploeg Elkov het WK ploegentijdrijden. Hoe fris zal hij nog zijn?
  24. 16 uur 13. Pascal Eenkhoorn passeert als 4e halverwege, op 3 seconden van Van Moer, maar op 17 seconden van Jørgensen, die wel helemaal wegzakte in deel 2.
  25. 16 uur 12. "Ook Eenkhoorn lijkt zich stuk te bijten op de tijd van Van Moer. Misschien moeten we die voorspelling van top 8 toch bijstellen? In de positieve zin dan.". José De Cauwer.
  26. 16 uur 10. Opvallend: Brit Tanfield is te laat.

   Opvallend: Brit Tanfield is te laat

  27. 15 uur 56. Als we de GPS mogen geloven zijn de Nederlander Eenkhoorn en de Duitser Kämna aan een sterke tijdrit bezig. Zij zouden een grote bedreiging kunnen worden voor Van Moer.
  28. 15 uur 55. Jørgensen kraakt. Mathias Jørgensen is in het 2e deel de man met de hamer tegengekomen. Hij lag 14 seconden voor, maar is nu 4 seconden trager dan Van Moer, die in de hotseat mag blijven zitten.
  29. 15 uur 52. Zwitser Bissegger gaat helemaal stuk na de finish.

   Zwitser Bissegger gaat helemaal stuk na de finish

  30. 15 uur 46. Van Moer in de hotseat. Brent Van Moer is 12 seconden sneller dan Ethan Hayter. Er moeten nog heel wat renners binnenkomen, maar het is alvast veelbelovend.
  31. 15 uur 46. Finish van Van Moer.

   Finish van Van Moer

  32. 15 uur 45. Wisselende kansen. De titelpretendenten volgen elkaar razendsnel op. Nu werpt de Deen Mathias Jørgensen zich op als de te kloppen man. Hij is 14 seconden sneller dan Van Moer.
  33. 15 uur 39. Kanter verzwakt. Max Kanter heeft zijn hoge tempo niet kunnen volhouden in het 2e deel. Aan de finish is hij zelfs trager dan de Noor Andreas Leknessund, die voorlopig 2e staat.
  34. 15 uur 38. Toptijd voor Van Moer! Brent Van Moer verbaast tussen de profs. Bij het tussenpunt is hij iets meer dan een seconde sneller dan Max Kanter. Hopelijk heeft hij zich niet vergaloppeerd.
  35. 15 uur 37. Van Moer bij het tussenpunt.

   Van Moer bij het tussenpunt

  36. 15 uur 36. Nieuwe Britse topper? Ethan Hayter, stagiair bij Team Sky, blaast Zukowsky weg aan de finish: 34 seconden is de 20-jarige Hayter sneller.
  37. 15 uur 30. Julius van den Berg spert zijn mond wijd open, maar toch bijt hij zijn tanden stuk op de tijd van Zukowsky. Een kleine 4 seconden komt hij tekort. Vanuit de hotseat zwaait de Canadees, snoepjes etend, naar de camera.
  38. 15 uur 28. Max is de Max. Max Kanter, die sinds augustus stagiair is bij Sunweb, veegt de concurrentie weg bij het tussenpunt. Hij is er 6 tellen sneller dan de Brit Ethan Hayter. Julius van den Berg staat daar 3e.
  39. 15 uur 21. Zukowsky leidt. Met Nickolas Zukowsky hebben we een nieuwe machtshebber. Hij was maar liefst 20 seconden sneller dan Price-Pejtersen. Levert Canada na Svein Tuft een nieuwe tijdritmachine af?
  40. 15 uur 17. Van Moer is ermee weg. Brent Van Moer heeft zich over zijn fiets gekromd, klaar voor iets meer dan een halfuur afzien.
  41. 15 uur 15. Johan Price-Pejtersen scheert 12 seconden van de tijd van Konychev en mag plaatsnemen in de hotseat.
  42. 15 uur 14. Konychev gefinisht. Voor Konychev zit het erop. Met het kwijl uit de mond komt hij over de finish, in 34'24". Op basis van de tussentijden wordt dat ongetwijfeld niet genoeg voor een medaille.
  43. 15 uur 05. De Canadees Zukowsky heeft nog voor het tussenpunt de Serviër Ilic te grazen genomen. Hij is 12 seconden sneller dan Price-Pejtersen.
  44. 15 uur 04. Rijdt Price straks prijs? Price-Pejtersen is een kleine 10 seconden sneller dan Konychev bij het tussenpunt. Zeker geen kleine jongen die Price-Pejtersen, want hij won dit seizoen nog de tijdrit in de hoogaangeschreven Olympia's Tour en was vorig jaar 14e bij de junioren. Hij is wel nog maar 19 jaar.
  45. 15 uur 02. Konychev passeert aan het eerste tussenpunt in 22'26", maar het is nu nog niet duidelijk wat die tijd waard is.
  46. 14 uur 42. Ook voor de Deen Price-Pejtersen is de werkdag gestart. De Denen hebben de voorbije jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd in het tijdrijden. Na Price-Pejtersen komen er enkele exoten. We gaan weer wat meer rechtop zitten zodra de Nederlander Julius van den Berg, 2e in Parijs-Roubaix, op het startpodium verschijnt.
  47. 14 uur 40. Start tijdrit. Alexander Konychev is vertrokken. Op het nationaal kampioenschap van Italië bij de beloften werd hij 5e.
  48. 14 uur 36. Konychev. Over 4 minuten gaat Alexander Konychev als eerste van start. Een naam die klinkt als een klok, want hij is de zoon van Dimitri, die onder meer 4 ritten won in de Tour en die tegenwoordig ploegleider is bij Katjoesja. Vader Dimitri werd 3 keer kampioen van Rusland, maar zoon Alexander komt uit voor Italië.
  49. 13 uur 17. Leysen en zijn concurrenten. Senne Leysen krijgt in Innsbruck een laatste kans om een medaille te veroveren bij de beloften. Een jaar geleden eindigde hij 6e in Bergen, op amper 5 seconden van de medailles. Van de top 6 van toen staan wel 5 renners opnieuw aan de start, met titelverdediger Mikkel Bjerg en vicekampioen Brandon McNulty als grootste concurrenten. Zij gaan dan ook als laatsten van start.
  50. 13 uur 15. "Stiekem droom ik van het podium, maar dan moeten echt alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Een top 5 zou ook al mooi zijn.". Senne Leysen.
  51. 13 uur 14. "Ik ben hier vooral om veel te leren, want dit is mijn eerste WK bij de beloften. Ik wil een perfecte tijdrit rijden. Dan zie ik wel waar ik strand.". Brent Van Moer (20).
  52. 13 uur 11. Leysen en Van Moer. Senne Leysen en Brent Van Moer zijn de 2 Belgische vertegenwoordigers voor de tijdrit bij de beloften. Om 14.40u gaat de eerste renner van start voor een onderneming van 27,7 kilometer. Van Moer start om 15.16u, Leysen om 16.17u.