• home
 • video
 • pas verschenen

  Italianen flikken Van der Poel en bronzen Van Aert, Trentin is Europees kampioen

  Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) mag een jaar in de Europese kampioenentrui rondfietsen. In een afvallingskoers in een uitgeregend Glasgow won de Italiaan de sprint van een groepje van 6. Veldrijders Mathieu van der Poel en Wout van Aert mochten mee op het podium. 

  VIDEO: Trentin klopt Van der Poel en Van Aert in de sprint

  Sagan geeft nog voor de finale op

  Het werd een vrij geschiedenisloze 3e editie van het Europees Kampioenschap. Al vroeg in de wedstrijd vormde zich een kopgroep met redelijk onbekende renners. Krizek, Thalmann, Cerny, Tzortzakis, McCarthy en Neilands waren de namen. Op 50 kilometer van de streep werden ze ingehaald.

   

  De gevaarlijke Peter Sagan, in 2016 winnaar van het eerste EK wielrennen, waren we toen al kwijt. De Slovaak had materiaalpech, kon na een lange achtervolging aansluiten, maar moest uiteindelijk op de klimmetjes toch weer de rol lossen.

  Trentin zet veldritduel naar zijn hand

  Het was Xandro Meurisse die wat later de finale inluidde. Pas na een tijd beseften Van Aert en Van der Poel dat het wel eens de goede vlucht zou kunnen zijn. Samen met onder meer Lammertink, Cimolai en Trentin bouwden ze voldoende voorsprong uit. De winnaar leek vooraan te zitten.

   

  Niemand durfde het om aan te vallen of om voor een schifting te zorgen. Die kwam er uiteindelijk wel toen Maurits Lammertink in een bocht onderuitging. Hij kwam onzacht in aanraking met de dranghekken waardoor Van der Poel, Van Aert, Cimolai, Trentin en Herrada konden wegrijden.

   

  Alle 5 leken ze te gokken op een sprint. Cimolai trok de sprint aan voor zijn landgenoot Trentin. Die was in principe de snelste van de kopgroep en maakte dat ook duidelijk. Hij won voor Van der Poel en Van Aert. Het podium was zo gevuld met 2 veldrijders en 1 ex-veldrijder.

   

  "Het is ongelooflijk. Het weer was voorspeld en samen met mijn ploegmaten hebben we de wedstrijd hard gemaakt", zei Trentin na afloop.

  Valpartij dunt kopgroep uit in de finale

  Uitslag wegrit EK:
  1. Matteo Trentin (Ita) 230 km in 5u50'02"
  2. Mathieu van der Poel (Ned) zelfde tijd
  3. Wout van Aert  
  4. Jesus Herrada (Spa)  
  5. Davide Cimolai (Ita)  
  6. Xandro Meurisse op 7"
  7. Michael Albasini (Zwi) z.t.
  8. Pierre Luc Périchon (Fra)  
  9. Nico Denz (Dui) 25"
  10. Maurits Lammertink (Ned) 2'15"
  11. Alexander Kristoff (Noo) 2'22"
  12. Jasper Stuyven z.t.
  13. Rick Zabel (Dui)  
  14. Sonny Colbrelli (Ita)  
  15. Luke Rowe (GBr)  
  25. Greg Van Avermaet 2'32"
  33. Jelle Wallays z.t.
  47. Tosh Van der Sande 4'54"

  Trentin: "1 miljoen bochten, nat, op en neer: dit was voor veldrijders"

  Matteo Trentin zag zijn door een val op training (gebroken rib) en een val in Parijs-Roubaix (gebroken ruggenwervel) het grootste deel van zijn seizoen tot nu toe in het water vallen. "Na alles wat ik dit seizoen heb meegemaakt, is dit ongelooflijk."

   

  "We wisten dat het zwaar zou worden, de regen hielp natuurlijk ook niet. Van der Poel zei voor de start nog tegen mij: "Het is hier precies een veldrit." 1 miljoen bochten, nat, een hele dag op en neer,... De 2 veldrijders waren ook de mannen om in de gaten te houden. Ik heb ze allebei verslagen, dus dat is goed."

  Trentin: "Het parcours zag er uit als een veldrit"

  Fase per fase

  1. 17 uur 30. Trentin wint het EK, Van der Poel pakt zilver en Van Aert brons.

   Trentin wint het EK, Van der Poel pakt zilver en Van Aert brons

  2. 17 uur 25. Cimolai trekt de sprint aan voor Trentin. Van der Poel lijkt eventjes van zijn lijn af te wijken en raakt Wout van Aert net niet aan.
  3. 17 uur 23. Greg Van Avermaet komt met het peloton binnen op 2'30" van de winnaar Trentin.
  4. 17 uur 22. Weer Belgische medaille. Mathieu Van der Poel wordt 2e en Wout van Aert wordt 3e. We hebben er een bronzen medaille bij.
  5. 17 uur 20. Trentin wint! Matteo Trentin heeft voor Italië het EK wielrennen gewonnen.
  6. 17 uur 20. De laatste rechte lijn en we gaan sprinten met 5.
  7. 17 uur 18. Aansluiting Meurisse. Xandro Meurisse kan in de laatste kilometer nog aansluiten bij de koplopers. Kan hij nog een rol van betekenis spelen voor Wout Van Aert? .
  8. 17 uur 16. Sprint? Nog 2km. De 5 koplopers lijken te kiezen voor een sprint, tenzij er nu nog iemand wil of durft te demarreren.
  9. 17 uur 13. Cimolai versnelt, sterke Van Aert haalt hem terug.

   Cimolai versnelt, sterke Van Aert haalt hem terug

  10. 17 uur 10. Valpartij in de kopgroep, Van Aert en Van der Poel ontsnappen.

   Valpartij in de kopgroep, Van Aert en Van der Poel ontsnappen