• home
 • video
 • pas verschenen

  Mihkel Räim zet favorieten een neus in Great War Remembrance Race

  Mihkel Räim heeft de eerste editie van de Great War Remembrance Race gewonnen. De Est van Israël Cycling Academy was de snelste van een kopgroep van 3 renners: hij klopte Pavel Bernas en Preben Van Hecke.

  VIDEO: Räim wint de eerste editie van de Great War Remembrance Race

  Uitslag

  1. Mihkel Räim (Est) 193 km in 4u18'25"
  2. Pawel Bernas (Pol) z.t.
  3. Preben Van Hecke op 4"
  4. Jan-Willem van Schip (Ned) 10"
  5.  Yves Lampaert 13"
  6. Fabio Jakobsen (Ned)  
  7. Tom Devriendt  
  8. Moreno Hofland (Ned)  
  9. Michael Schär (Zwi)  
  10. Zico Waeytens 16"
  13. Niki Terpstra (Ned)  
  16. Edward Theuns  
  18. Guillaume Van Keirsbulck  
  20. Aimé De Gendt  

  Eerste editie trekt zich op gang in Nieuwpoort

  Vanmorgen verzamelde het peloton aan het Koning Albert I-Monument in Nieuwpoort voor de officieuze start van de Great War Remembrance Race. Deze nieuwe koers werd in het leven geroepen ter nagedachtenis van WOI, precies 100 jaar nadat de 'Groote Oorlog' beëindigd werd. Met onder meer Yves Lampaert, Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria kwam vooral Quick-Step Floors met enkele grote namen aan de start. 

   

  192,7 km en verschillende hellingen en kasseistroken moesten de koers kleur geven, waarna de uiteindelijke winnaar zou gekroond worden op de Grote Markt in Ieper. Na een rustig begin en enkele schuchtere ontsnappingspogingen in de beginfase van de race, zorgde het hoge tempo in het peloton uiteindelijk voor een splitsing in vier grote groepen op iets meer dan 100 km van de streep. 

  Kopgroep met Lampaert, Jakobsen en Gaviria

  De eerste groep, met onder meer Lampaert en Gaviria, reed al snel een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar. Na een technisch probleem moest de Colombiaanse sprinter echter lossen uit de kopgroep, dat met nog 40 km voor de boeg nog meer dan een minuut voorsprong telde op de tweede en derde groep, die inmiddels opnieuw samen waren gekomen.

   

  Bij de tweede passage op de Vidaigneberg barstte de koers dan echt los. De Pool Pawel Bernas koos het ruime sop en sloeg meteen een gaatje. Hij reed al gauw een kleine minuut weg van de rest, het signaal voor de achtervolgende groep om het tempo te verhogen. Vooral Yves Lampaert leek de Pool niet te veel ruimte te willen gunnen. Hij reed even weg met Devriendt als gezelschap, maar kon niet lang uit de greep van de achtervolgende groep blijven. Intussen kende Fabio Jakobsen alle moeite om bij de groep te blijven. 

  Räim wint sprint met drie, Lampaert en co komen te laat

  Met nog 20 km te gaan werd Bernas terug ingerekend. Bij de tweede passage op de Palingbeek trok Lampaert stevig door, maar uiteindelijk was het weer Bernas die zich los kon rukken uit de groep. De Pool kreeg het gezelschap van Van Hecke en de Estse kampioen Mihkel Räim.

   

  Het drietal profiteerde van een gebrek aan overleg bij de achtervolgers om met zijn drieën de laatste kilometer aan te vatten. In de sprint bleek de Est de snelste te zijn, en zo mocht hij als eerste de Great War Remembrance Race aan zijn palmares toevoegen. Bernas werd tweede, Van Hecke derde, en in de achtergrond bolde Yves Lampaert als vijfde over de streep. En zo kreeg een zeer mooie eerste editie een verrassende winnaar in Ieper. 

  Fase per fase

  1. 17 uur 07. Räim: "Ik voelde me zo slecht, maar maakte toch juiste beslissingen en won".

   Räim: "Ik voelde me zo slecht, maar maakte toch juiste beslissingen en won"

  2. 17 uur 05. Räim: "Voelde me eigenlijk niet super vandaag". "De laatste twee weken voelde ik me niet super op de fiets. De wind stond hevig waardoor ik het lastig had, ook vandaag. Maar ik bleef proberen en op een of andere manier raakte ik vooraan vandaag. Ik wou vooral de race uitrijden, omdat ik me echt niet goed voelde. Ik weet niet hoe, maar uiteindelijk kon ik toch winnen, omdat ik de juiste beslissingen maakte. Ik wist dat ik de snelste was van de drie, maar had wat last met mijn versnellingen, dus ik ben blij dat ik hier als eerste win. Dat is toch bijzonder.".
  3. 16 uur 52. Räim wint! Mihkel Räim wint voor Bernas en Van Hecke. Lampaert bolt als vijfde over de streep. De kampioen van Estland is de verrassende winnaar in Ieper!
  4. 16 uur 50. Voorin kan het speculeren beginnen bij het aansnijden van de laatste kilometer. De drie koplopers kijken naar mekaar, Van Schip komt in de achtergrond nog akelig dichtbij. .
  5. 16 uur 48. Nog 3 km. 3 km scheiden de drie leiders van de streep, die nu 23 seconden voor de achtervolgers rijden. Van Schip zit nog tussen de twee groepen. In de achtergrond komt de groep van Terpstra aansluiten, maar de drie koplopers lijken buiten schot. .
  6. 16 uur 45. Schär wil naar de drie toerijden en meteen reageert Yves Lampaert. Zijn de achtervolgers nog in staat om terug te komen?
  7. 16 uur 44. Er is te weinig overleg in de achtervolgende groep, wat enkel in de kaart speelt van de drie koplopers. Die hebben een tiental seconden voorsprong met nog 5 km voor de boeg. .