Ga naar de inhoud
Marta Bastianelli
Na de wereldtitel in 2007 heeft Marta Bastianelli nu ook Europees goud te pakken.

Nederland laat het liggen, Bastianelli is Europees kampioene

 zo 5 augustus 2018 18:58

Marta Bastianelli heeft op de Europese kampioenschappen in Glasgow de wegrit gewonnen. De 31-jarige Italiaanse strafte gepoker van de Nederlanders af. Marianne Vos werd tweede.

Herbekijk de laatste kilometer van de wegrit bij de vrouwen

Hoog tempo, verschillende ontsnappingspogingen

Negen rondjes van ongeveer 14 km door de straten van Glasgow, dat was de opdracht vandaag voor de wegrit bij de vrouwen. Het peloton legde er van in het begin stevig de pees op, waardoor verschillende rensters al in de eerste ronden moesten afhaken. Na wat schuchtere ontsnappingspogingen ontstond er een kopgroep van 7 rensters, met onder meer de Nederlandse Lucinda Brand. 

 

De Nederlandse kreeg het al snel op haar heupen wanneer bleek dat onder meer Quagliotto niet erg bereid was om mee te werken. De Britse Sophie Wright kreeg er genoeg van en trok alleen op avontuur, met de Duitse Lisa Klein in haar zog. 

 

De 19-jarige Britse gaf haar visitekaartje af en begon aan een indrukwekkende solo. In de achtergrond kwam er vanuit het peloton de ene demarrage na de andere, en telkens was er een Nederlandse bij betrokken. 

Wright wordt teruggefloten, Nederland leidt de dans

Met nog drie ronden te gaan stak het peloton dan een tandje bij om de voorsprong van Wright terug te schroeven. Nog geen ronde later was de jonge Britse er dan ook aan voor de moeite. De koers kon nu echt beginnen.

 

Een nieuw kopgroepje met onder meer de wereldkampioene van 2017 Chantal Blaak ondernam een ontsnappingspoging, maar ook hun vlucht kende weinig succes. 

 

De zoveelste Nederlandse actie kwam van Anna van der Breggen, die het gezelschap kreeg van de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Het duo reed een voorsprong van 40 seconden bij elkaar, en dus leek de winnares vooraan te zitten. 

Van der Breggen
Anna van der Breggen kon het niet waarmaken.

Kansen genoeg voor Nederland, maar ze laten het liggen

Maar de Nederlandse strategie zou vandaag meermaals tekortschieten. Met van der Breggen in de kopgroep en Mackaij in de achtervolging leken ze twee ijzers in het vuur te hebben, maar toch reden hun ploeggenoten ook in het peloton op kop. De kopgroep en de achtervolgers kwamen even samen, tot van der Breggen en Longo Borghini er opnieuw op uit trokken.


Het duo leek dit keer wel genoeg voorsprong op te bouwen. Maar alweer zat het niet goed met de strategie van de Nederlanders. De twee koplopers keken te veel naar mekaar en in de achtergrond kwam het overgebleven peloton steeds dichterbij. De twee werden gegrepen en dus werd alle Nederlandse hoop gevestigd op de sprint van de jonge Lorena Wiebes.

Geen derde Nederlandse op rij, Bastianelli profiteert

Maar Oranje mocht niet voor de derde keer op rij juichen. Nederland had gegokt en verloren, en het was de Italiaanse Marta Bastianelli die naar de Europese titel sprintte. De 31-jarige Italiaanse, in 2007 ook al wereldkampioene, klopte net als toen Marianne Vos en dompelde onze Noorderburen in rouw. 

Bekijk hier de reactie van Europees kampioene Bastianelli

Kaat Hannes: "Het was enorm lastig"

Sofie De Vuyst: "Begrijp de Nederlanders ook niet zo goed"

Ellen Van Loy: "100 keer gestorven en 99 keer terug gekomen"

Fase per fase

17:44
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:03
Bastianelli werd in 2007 al wereldkampioen, toen ook voor Marianne Vos. En zo zet de trend zich verder: de winnares van de BeNe Ladies Tour wint ook het EK!
17:01

"Ik begrijp er helemaal niks van"

Ruben Van Gucht
16:59

Bastianelli wint de sprint!

Nederland lijkt dan toch te speculeren op de sprint van Wiebes. Hun plan valt uiteindelijk helemaal in duigen, want het is Marta Bastianelli die de sprint wint en zich voor een jaar Europees kampioene mag noemen!
16:57

Dan toch een sprint!

Van der Breggen en Longo Borghini mogen niet te veel naar mekaar kijken, want in de achtergrond komt het peloton steeds dichter. De twee zijn eraan voor de moeite en worden gegrepen door wat nog van het peloton overblijft. Wat een verrassing!
16:54

Vergeefse pogingen Longo Borghini

De Italiaanse beseft dat van der Breggen de snelste is in de sprint. Ze probeert tot tweemaal toe weg te raken, maar van der Breggen is niet uit haar lood te slaan.
16:52

Drie op drie voor Nederland?

Met nog 5 km te gaan loopt de voorsprong op tot 35 seconden. Kan Anna van der Breggen Marianne Vos opvolgen en na 2016 haar tweede Europese titel op de weg veroveren?
16:47

Voorsprong wordt uitgediept

Het gat wordt nu snel groter. Gaan we met deze twee rensters naar de finish? Anna van der Breggen lijkt op dit moment de grote favoriet om het af te maken.
16:46

Demarrage van der Breggen!

Van der Breggen heeft genoeg van het schaakspel. Ze trekt erop uit, met Longo Borghini in haar zog. Het lijkt alsof we een ronde teruggespoeld hebben, want een ronde geleden reed hetzelfde tweetal ook al op kop. Ze nemen al snel een kleine voorsprong van 12 seconden.
16:43

Vreemde strategie bij onze Noorderburen

Er is kop noch staart te krijgen aan de tactiek van de Nederlanders. Ondanks de twee Nederlandse koplopers rijden in het peloton ook hun landgenoten op kop. Benieuwd wat hier de bedoeling van is. Ondertussen zijn we de laatste 10 km ingedoken.
16:41

Kopgroep met 5

Op 11 km van de streep zitten we met een kopgroep van vijf rensters. Mackaij en de Franse Biannic voegen zich bij van der Breggen, Longo Borghini en Rowe. Zit de winnares in dit select groepje?
16:40

Italianen werken niet mee

Longo Borghini wil niet overnemen voorin. De Italianen lijken vandaag niet erg strijdlustig, want daarstraks was het bij Quagliotto niet anders. De koplopers lijken niet goed te weten hoe ze het best aanpakken.
16:37

Laatste ronde!

We duiken de laatste ronde in met drie koplopers. Kunnen van der Breggen en co hun voorsprong verzilveren? Het peloton volgt op 40 seconden, daartussen bevindt zich nog een duo met onder meer Mackaij dat de achtervolging op de koplopers verderzet.
16:32
Nu probeert Dani Rowe (GBr) de oversteek te maken naar van der Breggen en Longo Borghini. Nog 17 km te gaan.
16:28

Nieuwe vlucht uit het peloton, alweer een Nederlandse

Anna van der Breggen en Elisa Longo Borghini vertrekken uit het peloton. Gaat de wedstrijd nu echt losbarsten?
16:21
De voorsprong bedraagt nog steeds 24 seconden voor de drie koplopers, het signaal voor de drie Duitse meisjes op kop van het peloton om het tempo op te trekken. Houdt de kopgroep stand of zijn ze ten dode opgeschreven?
16:16
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:14

Laatste twee ronden

De laatste twee van negen ronden zijn ingezet. Het peloton volgt op een seconde of 25 van de drie koplopers. De kopgroep bestaat uit Blaak, Cecchini en Barnes.