• home
 • video
 • pas verschenen

  Oranje boven in La Course: Van Vleuten klopt Van der Breggen op de streep

  Annemiek van Vleuten heeft haar titel in La Course met succes verdedigd. De Nederlandse voerde een heroïsche strijd met haar landgenote Anna van der Breggen. Die laatste leek na 2 Alpencols solo op weg naar de zege, maar ze kraakte. In de laatste 25 meter ging de winnares van de Giro Rosa haar voorbij.

  Beijk de onwaarschijnlijke ontknoping in La Course

  4 op 5 voor Nederland in La Course

  Dit jaar koos de organisatie van de 5e editie van La Course voor een bergrit. Het einde van de wedstrijd ging over 2 Alpencols die de mannen straks ook moeten bedwingen. 

   

  Op de Col de Romme ging de Deense Ludwig op en over 5 koploopsters. In de afdaling sloten de Nederlandse vrouwen Brand, Van der Breggen en Van Vleuten aan. Enkel de Zuid-Afrikaanse Moolman kon nog met dat geweld mee.

   

  Op de Col de la Colombière zakte Ludwig door het ijs. Van der Breggen liep in de afdaling op weg naar de laatste vlakke 3 kilometer een aantal seconden uit op Van Vleuten. De olympische kampioene leek lange tijd op weg naar ritwinst.

   

  Titelverdedigster Van Vleuten gooide evenwel alles in de strijd om haar landgenote in te halen. Tot op enkele meters van de streep dacht Van der Breggen dat ze ging winnen. Maar haar achtervolgster plaatste op het ultieme moment een versnelling en jumpte nog over Van der Breggen heen.

  "Mijn ploegleider geloofde er niet meer in"

  Annemiek van Vleuten was erg verrast met haar overwinning. "Het is ongelooflijk dat ik hier win, want op 300 meter van de meet dacht ik dat ik voor de 2e plaats aan het rijden was. Toen zag ik dat Anna (van der Breggen) aan het sterven was." De winnares was vol lof over Van der Breggen. "Ik weet dat ze een hele sterke renster is. Het was een heel zware wedstrijd maar ook mooi." 

   

  De winnares geeft toe dat ze op 500 meter even dacht dat haar wedstrijd over was. "Maar ik bleef geven want als je erin gelooft blijkt alles mogelijk. Ergens had ik het gevoel dat ik mijn kleine teen nog iets extra had zitten."

   

  Van Vleuten gaf opvallend toe: "mijn ploegleider geloofde er op 500 meter van de streep niet meer in, maar ik wel en dat is uiteindelijk goed uitgedraaid".

  Fase per fase

  1. 12 uur 49. Ashleigh Moolman komt als 3e boven op anderhalve minuut. Ludwig is 4e en Guarnier 5e. Brand viel in de achtergrond helemaal stil en eindigde als laatste in de groep.
  2. 12 uur 49. "Ik zag haar sterven". Winnares Annemiek van Vleuten over Anna van der Breggen die tot op 25 meter van de streep aan kop reed van de wedstrijd.
  3. 12 uur 45. Anna van der Breggen gaat er vandoor op de Col de la Colombière.

   Anna van der Breggen gaat er vandoor op de Col de la Colombière

  4. 12 uur 45. Beklimming van de Col de la Colombière.

   Beklimming van de Col de la Colombière

  5. 12 uur 41. Annemiek van Vleuten verrast en klopt haar landgenote op de streep!
  6. 12 uur 31. 4/5 voor Nederland? Het ziet er naar uit dat de strijd voor ritwinst tussen 2 Nederlandse rensters zal gaan. Wordt het olympisch kampioene Anna van der Breggen of Annemiek van Vleuten? Zo wordt het opnieuw een 4e overwinning voor een Nederlandse in de 5 edities van La Course.