• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dom is voor de eerste keer Belgisch kampioene, veldrijdster Cant is 3e

  Annelies Dom is in Binche Belgisch kampioene op de weg geworden. Ze speelde het overwicht van Lotto Soudal Ladies goed uit en klopte haar drie medevluchters in de sprint. Ploegmate Valerie Demey werd tweede, Sanne Cant, de wereldkampioene in het veld, derde.

  Uitslag BK bij de vrouwen:
  1. Annelies Dom 103km in 2u48'23"
  2. Valerie Demey z.t
  3. Sanne Cant  
  4. Sofie De Vuyst 4"
  5. Kaat Hannes 21"
  6. Nathalie Bex 26"
  7. Lotte Kopecky  
  8. Kelly Druyts  
  9. Jolien D'hoore  
  10. Saartje Vandenbroucke  

  Bekijk de slotfase van het BK bij de vrouwen:

  Video player inladen ...

  Kopecky probeert het vroeg, D'hoore raakt niet voorin

  Om 07.45u begonnen de vrouwen aan hun BK in Binche. Vier rensters probeerden weg te rijden in de eerste ronden, maar meer dan een minuut kregen Castrique, De Baat, Ten Hartog en Berton nooit.

   

  Ze werden opnieuw bij de lurven gevat en dat was het signaal voor Lotte Kopecky, één van de favorietes, om te versnellen. Ze kreeg geen vrijgeleide en op iets meer dan 40 kilometer van het einde was alles te herdoen.

   

  Sanne Cant, de wereldkampioene in het veld, probeerde het dan maar. Ze kreeg met Sofie De Vuyst, Kelly Van den Steen en Annelies Dom drie rensters mee. Bij het ingaan va de slotronde kwamen Valerie Demey, Kaat Hannes en Ann-Sophie Duyck voorin aansluiten.

   

  Dom en De Vuyst waren duidelijk de sterksten voorin. Ze reden weg van de rest, enkel Demey en Cant keerden nog terug. Het peloton, met titelverdedigster Jolien D'hoore was nooit veraf, maar helemaal voorin raakte de grote groep niet meer.

   

  Een sprint moest voor de beslissing zorgen en daarin ging Cant heel vroeg aan. Dom volgde goed en haalde het al bij al gemakkelijk voor haar ploegmate Demey. Cant werd derde. De Vuyst, op papier zeker niet traag, sukkelde in de laatste rechte lijn met haar ketting en viel daardoor net naast het podium.

  Reacties:

  • Annelies Dom (Winnares): "We speelden in de ploeg niet op één pion. Iedereen kreeg zijn kans. In de breedte hebben we de wedstrijd gemaakt. In de juiste ontsnapping zaten we met twee rensters. Dat maakte het gemakkelijk. We hadden met Lotte Kopecky ook een excuus. We draaiden goed rond en ik kon het afmaken in de sprint. Een heel jaar met de trui mogen rijden is fantastisch. De mensen zullen mij nu wat meer herkennen."
   
  • Valerie Demey (tweede): "Ik ben in mijn eentje op zoek gegaan naar de vluchtersgroep. Even kreeg ik de steun van mijn teamgenote Julie Van De Velde maar zij kon het hoge tempo net niet volgen. Uiteindelijk slaagde ik er toch in nog een mooie finale te rijden met Annelies Dom, Sanne Cant en Sofie De Vuyst. Cant begon de sprint van ver op kop. Ze sloeg eenk loof, maar we konden die nog dichten. Eén en twee op een BK: ons doel met de ploeg is meer dan geslaagd."
   
  • Sanne Cant (derde): "Ik had van bij de start heel slechte benen en zag het op een gegeven moment zelfs helemaal niet meer zitten. Ik wou daarom wel iets proberen. Alles of niets spelen. Toen Dom en De Vuyst gingen ben ik meegegaan omdat ik in het peloton toch niets kon doen. In de sprint begon ik van ver maar hield het niet uit tot aan de eindmeet. Maar ik ben tevreden met die derde plaats en dat in mijn derde wegkoers dit seizoen."

  Annelies Dom: "Wist dat ik zou winnen want ik was de snelste van de vier"

  Video player inladen ...

  Emotionele De Vuyst: "Mijn ketting viel af en was spaak kwijt in de sprint"

  Video player inladen ...

  Vreugde bij de Lotto Soudal Ladies

  Fase per fase

  1. "Anderhalf jaar geleden dacht Dom er nog aan om haar fiets aan de haak te hangen."

   Lieselot Decroix
  2. Sofie De Vuyst had een probleem met haar ketting en kon haar kansen niet voldoende verdedigen in de spurt. Dat moet pijn doen.
  3. Dom is Belgisch kampioene!

   Sanne Cant speelt het slim en zet aan de kant van de nadar, maar Annelies Dom gaat er met een machtige sprong nog over. Demey gooit haar wiel als tweede over de streep, Cant wordt derde.
  4. De klim op de steentjes heeft het tempo er helemaal uitgehaald. Er wordt geloerd naar elkaar, wie wint de sprint?
  5. Laatste kilometer!

   Onder de vod verdappert De Vuyst en dan neemt Demey over. Cant bijt op haar tanden en blijft erbij.
  6. Bij Lotto weten ze dat ze De Vuyst overboord moeten gooien. Het is de beurt aan Demey om te versnellen, maar ook deze keer dicht De Vuyst het gat. Cant volgt stilletjes en maakt misschien ook nog een kans in de sprint.
  7. "Ik denk dat het vooraan om de knikkers zal gaan."

   Renaat Schotte
  8. Tussen kopgroep en peloton perst Hannes alles uit haar benen. Zij hoopt natuurlijk dat het voorin stilvalt na die demarrage van Dom. Ook het peloton is zeker nog niet uitgeteld voor de zege.