Tigers zien olympisch ticket uit klauwen glippen na Turkse thriller

  Olympisch kwalificatietoernooi volleybal

  Turkije 
  set
  België 
  25
  1
  20
  25
  2
  15
  20
  3
  25
  22
  4
  25
  15
  5
  10
  3
  2

  Na de Belgische volleybalmannen zijn ook de Belgische volleybalvrouwen uitgeschakeld op hun olympisch kwalificatietoernooi. In de laatste groepsmatch tegen Turkije was het erop of eronder, maar in de beslissende 5e set was het uiteindelijk eronder.

  Verslag van België-Turkije

  Slechte start in tiebreak breekt Belgen zuur op

  Turkije was zeker niet de minste opponent, want een jaar geleden speelden de Turkse vrouwen nog de finale van het EK. Met Giovanni Guidetti heeft het bovendien een vermaarde bondscoach. In de eerste 2 sets draaide de Turkse machine op volle toeren, zowel offensief als defensief. België stelde daar te weinig tegenover, bijna tot wanhoop van bondscoach Gert Vande Broek.

   

  Maar de vechtlust van de Yellow Tigers is stilaan alombekend. De Turkse vrouwen werden in set 3 overvallen door plankenkoorts. Bij België, waar zowat alles via Britt Herbots liep, nam het vertrouwen samen met het spelpeil zienderogen toe.

   

  Toen België ook een spannende 4e set naar zich toetrok, leek het momentum in het kamp van de Tigers te liggen. Maar de Belgische vrouwen misten hun start van de tiebreak compleet en hinkten voortdurend achterop. Ze kwamen nooit meer in de set. Game over, de olympische droom moet minstens 4 jaar uitgesteld worden.

  Bondscoach: "Nooit had ik méér het gevoel dat de Spelen geen utopie zijn"

  • Gert Vande Broek (bondscoach): "Dit is een héél bittere pil, die enigszins verzacht wordt omdat ik nooit méér het gevoel heb dat we dichtbij die bijna onmogelijk grote droom te realiseren. De Spelen halen is niet totaal utopisch. Alleen kopen we daar nu niets mee. Dit is een ploeg met een enorme drive, maar ook met een realistische ambitie, die er ook nog eens voor wil werken."

   

  • Britt Herbots: "De oefenwedstrijden hadden wij gewonnen, maar zij hebben daar meer uit geleerd dan wij. We missen nog de zekerheid in ons spel om dat er op de belangrijke momenten, zoals in een 5e set, in te duwen. Dat is een stuk ervaring. Nu moeten we individueel bij onze ploeg blijven werken, zodat we een nog sterkere ploeg kunnen vormen als we samenkomen."

  Fase per fase

  1. 18 uur 47. EINDE: Turkije naar de halve finales. België kan zich uiteindelijk niet meer in de set knokken. Turkije wint de tiebreak en de match.
  2. 18 uur 41. België kwam een klein beetje dichter, maar Herbots botst nu op een dodelijk Turkse blok en plots staat het 11-8. Komen de Tigers hier nog van terug?
  3. 18 uur 34. Slechte start. De Yellow Tigers hebben - niet voor het eerst - hun start van de set compleet gemist. Kunnen ze het nog eens rechtzetten?
  4. 18 uur 28. Set 4 voor de Tigers! We krijgen een tiebreak! Onder meer door 2 cruciale missers van sterspeelster Baladin krijgt België een setpunt, dat door de onvermijdelijke Herbots via het blok tegen de grond wordt gemept. Een tiebreak zal alles beslissen.
  5. 18 uur 25. Dankzij een ace van Marlies Janssens komt België toch weer langszij: 22-22. De Turkse bondscoach Guidetti vraagt prompt een time-out.
  6. 18 uur 22. Herbots ligt languit op het terrein. Met een rake smash hebben de Turken er net 21-19 van gemaakt. De beslissende kloof?
  7. 18 uur 07. 7-7. België heeft de scheve situatie weer rechtgezet. Het gevecht gaat gewoon voort.
  8. 18 uur 02. Opnieuw een mindere start voor de Belgen in set 4 of je kunt het ook bekijken dat de Turkse vrouwen weer bij de les zijn. Na elk punt schreeuwen ze zich de longen uit het lijf.
  9. 17 uur 55. België leeft! Set is voor de Tigers! Alles kan dan toch nog! De Yellow Tigers profiteren optimaal van een plotse niveaudaling bij de Turken en sluipen een set dichterbij.
  10. 17 uur 51. De Belgische vrouwen leken op weg naar winst in set 3, maar nu hebben de Turken toch weer de turbo aangezet. Zij willen het duidelijk in 3 sets afmaken.
  11. 17 uur 23. Set 2: afstraffing voor België. Het is uiteindelijk een 25-15-pandoering geworden in de 2e set, maar we kunnen niet zeggen dat deze score niet naar het beeld van het spel is. De Tigers staan nu echt met de rug tegen de muur. Mission impossible?
  12. 17 uur 21. Berusting. Gert Vande Broek heeft zich aan de zijlijn erbij neergezet, met een blik vol berusting. Deze set heeft hij bij 23-13 al opgegeven en ook de olympische droom lijkt al wat uit zijn ogen verdwenen.