EK-avontuur eindigt met sisser voor Red Dragons in achtste finales

  EK volleybal 1/8e finales

  België 
  set
  Oekraïne 
  22
  1
  25
  25
  2
  21
  25
  3
  14
  18
  4
  25
  10
  5
  15
  2
  3

  De Belgische volleybalmannen hebben verrassend naast een ticket voor de kwartfinales op het EK gegrepen. De Red Dragons leken na anderhalve set de Oekraïners in hun greep te hebben, maar in de tiebreak ging het toch nog mis. Een zware ontgoocheling voor de Belgen.

  Bekijk het verslag:

  Dragons komen pas na 1,5 set los

  De Red Dragons waren door de groepsfase van het EK geraasd en moesten enkel tegen Servië het hoofd buigen.  Een rematch lonkte in de kwartfinales, maar dan moesten de Belgen nog voorbij Oekraïne, op papier een haalbare kaart.

   

  In de eerste set leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Belgen, tot Oekraïne een kloofje kon dichten tot 13-13. Plots waren de Dragons het noorden kwijt: aanvallend was het ondermaats en ook defensief lieten ze te veel steken vallen.

   

  De wake-upcall voor de Belgen miste zijn effect, want ook in de tweede set haalden de Dragons hun niveau niet. "Eruit gaan in de achtste finales zou toch een mislukking zijn", zei commentator Marc Willems en dat leken de volleybalmannen zelf ook te beseffen. Met een onwaarschijnlijke ommekeer maakten ze een achterstand van 6 punten goed: 25-21.

  Gemiste kansen breken België zuur op

  Het ophalen van een verloren gewaande set gaf de Dragons vleugels. Met Deroo en Van den Dries op toerental maakte Oekraïne geen schijn van kans. Niets leek de Belgen nog uit de kwartfinales te kunnen houden...

   

  Behalve de Oekraïners dan. De Belgen lieten te veel bijna-gemaakte punten liggen en dat brak hen zuur op: een tiebreak moest de beslissing brengen. Dat bracht de Dragons helemaal van hun stuk. Ze konden geen druk meer zetten op hun opslag en wankelden. Een tweede miraculeuze ommekeer zat er niet meer in. Het EK eindigt zo ontgoochelend in de achtste finales.

  Deroo: "Ontgoocheld dat we publiek niet meer kunnen geven"

  "We zijn uiteraard ontgoocheld", opende Sam Deroo. "We hadden er veel meer van verwacht. Door de blessure van Hendrik Tuerlinckx moesten we schuiven en dat pakte niet goed uit. We twijfelden en maakten domme foutjes."

   

  "Dit is heel pijnlijk. Ik ben ontgoocheld dat we mensen niet meer kunnen geven dan de achtste finales. We hebben het aan onszelf te wijten en dan is het extra balen. We moeten eerlijk zijn en zeggen dat het niet goed genoeg was. Voor mij is het EK absoluut niet geslaagd. We kunnen veel excuses inroepen, maar dat is ergens gezever. We moeten altijd van Oekraïne winnen. Ik zal het EK blijven volgen met een wrange nasmaak."

  Herbekijk de beslissende vijfde set:

  VIDEO: De Ronaldo-viering van Semeniuk viel niet in de smaak

  Deroo: "Het was niet goed genoeg"

  Valkiers: "Hier zal ik nog even van wakker liggen"

  Van Kerckhove: "Ons EK is niet geslaagd"

  Fase per fase

  1. 22 uur 44. De tiebreak was er te veel aan voor de Belgen: 10-15.

   De tiebreak was er te veel aan voor de Belgen: 10-15

  2. 22 uur 43. Over en out voor Dragons. Wat een ontgoocheling voor de Belgen. Niet de Red Dragons, maar wel Oekraïne speelt de kwartfinale op het EK tegen Servië. De tiebreak was er te veel aan voor de Belgen.
  3. 22 uur 42. Vier matchballen voor Oekraïne. Grobelny mept zijn opslag in het net.
  4. 22 uur 41. De Oekraïners komen op twee punten van de overwinning. De Red Dragons voelen het ticket voor de kwartfinale wegglippen.
  5. 22 uur 39. Kloof van drie punten. Brecht Van Kerckhove vraagt aan zijn spelers om de afspraken te respecteren. De Dragons moeten een kloof van drie punten goedmaken. Ze hebben een tweede mirakel nodig.
  6. 22 uur 34. Bijna halfweg de tiebreak en de spanning is te snijden in het Sportpaleis. België slaagt er maar niet in om afstand te nemen van Oekraïne.
  7. 22 uur 33. Op deze manier gaan we het niet halen, vrees ik. De opslagen moeten beter. Commentator Marc Willems.
  8. 22 uur 33. De Red Dragons wankelen niet na de terugkeer van de Oekraïners tot 5-5. Van Den Dries maakt duidelijk dat de Belgen naar de kwartfinale willen.
  9. 22 uur 32. Als de opslagdruk even vermindert bij de Belgen, slaan de Oekraïners toe. Het wordt nagelbijten voor de bondscoach tot het einde.
  10. 22 uur 30. Het publiek moet de Belgen er mee doorheen slepen, want het zal slepen worden. Commentator Marc Willems.
  11. 22 uur 30. Een hoopgevende start van de Belgen, maar een opslagmisser brengt de Oekraïners terug tot 3-2.
  12. 22 uur 28. Meevaller. Het block van Grobelny belandt nog net binnen de lijnen. Een beetje meeval, maar het eerste punt in de tiebreak is wel voor de Belgen.
  13. 22 uur 26. Red Dragons geven gunstige positie helemaal uit handen in de vierde set: 18-25.

   Red Dragons geven gunstige positie helemaal uit handen in de vierde set: 18-25

  14. 22 uur 25. Er komt een vijfde set. De Red Dragons geven hun gunstige positie helemaal uit handen in de vierde set. Ze lieten te veel kansen onbenut en dat gaf de Oekraïners weer vertrouwen. De vijfde set moet beslissen wie naar de kwartfinales mag.
  15. 22 uur 22. Hebben de Red Dragons net als in de tweede set nog een ommekeer in huis? Deroo wordt alvast gewisseld voor Grobelny.
  16. 22 uur 19. De Belgen hebben het even moeilijk om de Oekraïners in toom te houden. Vooral de gemiste kansen breken hen zuur op en leveren nu een achterstand van drie punten op.
  17. 22 uur 13. De Belgen gaan soms te overhaast te werk en laten zo punten liggen. De Oekraïners profiteren met plezier en volgen tot 13-13.
  18. 22 uur 09. De Belgen moeten op zoek naar het niveau van de vorige set. Commentator Marc Willems.
  19. 22 uur 09. De Belgen geven opnieuw een bijna-gemaakt punt uit handen. Oekraïne verdedigt uitstekend en leidt met twee punten. Van Kerckhove moet op zoek naar oplossingen.
  20. 22 uur 06. Een laatste stuiptrek of toch nog een vijfde set? De Oekraïners klampen aan tot 7-7 in de vierde set.