Red Dragons walsen over Slovakije naar top 2 van groep op EK

  EK volleybal

  Slovakije 
  set
  België 
  23
  1
  25
  20
  2
  25
  15
  3
  25
  0
  3

  De Belgische volleybalmannen zijn op hun elan voortgegaan en hebben ook hun 4e groepsduel op het EK in eigen land gewonnen. Slovakije sputterde in het begin nog een beetje tegen, maar de Belgen groeiden in de match en haalden de sets steeds vlotter binnen: 25-23, 25-20, 25-15. Ze zijn nu zeker van de top 2 in Groep B en dus een mindere tegenstander in de 1/8e finales.

  Red Dragons pakken 4e opeenvolgende zege op het EK volleybal

  Elke set wat vlotter

  De mannen van bondscoach Brecht Van Kerckhove waren vooraf al zeker van de achtste finales, maar speelden voor de top 2 en zo een makkelijkere opponent in de volgende ronde.

   

  Na een aarzelend begin pakten de Belgen toch een 3 puntenkloof (15-18, 17-20) en leek de eerste set binnen. Maar dat was zonder de service van Krisko gerekend. Slovakije ging zelfs op en over België (22-21). In tegenstelling tot de vorige duels lieten de Belgen zich betrappen op een pak aanvallende fouten.

   

  Met D'Hulst aan de opslag maakten de Belgen wel alsnog het verschil: een smash van Deroo en ace van D'Hulst later was de eerste setwinst een feit: 23-25.

   

  Dankzij een uitstekende Simon Van de Voorde, met 3 winnende blocks, liep België meteen weg in de 2e set (8-12 en 10-15). Met goed volleybal hielden de Dragons die kloof simpel in stand, tot ze wat speelser begonnen te acteren (18-21). Tot woede van Van Kerckhove. Dat bracht Deroo en co meteen weer bij de les: 20-25.

   

  In de derde set waren de Belgen helemaal los. Alles leek te lukken: van 6-16, over 8-20 naar 15-25. Tomas Rousseaux was met 17 punten de Belgische topschutter.

   

  België speelt morgen in zijn laatste groepsduel om de eerste plaats tegen Servië. De top 2 van Groep B wordt gekoppeld aan de 3e of 4e uit Groep D. Daarvoor komen wellicht nog Oekraïne, Tsjechië en Montenegro in aanmerking, dat zijn haalbare opponenten voor de Belgen, die in Antwerpen mogen blijven acteren tot in de eventuele kwartfinales.

  Van Kerckhove: "Door die rustdag was het niet eenvoudig om meteen in de juiste setting te raken"

  De bondscoach zag zijn spelers na een lastig begin doorstomen naar een vlotte zege: “Tegen Spanje speelden we demonstratievolleybal, maar je kan niet verwachten dat dat 2 keer op een rij lukt. Ik ben 100 procent tevreden met de winst. Over de manier waarop moeten we niet te veel woorden vuil maken.”

   

  “Het heeft toch wel in de hoofden gespeeld dat we met een zege zeker konden zijn van de top 2. Ook hebben we de knop onvoldoende kunnen omdraaien na de rustdag. In de vorige wedstrijden en op training speelden we met plezier, vandaag zag ik dat veel te weinig.”

   

  Morgen wacht Servië met de 1e plek als inzet: “Dan zal de stress van vandaag er niet zijn. We gaan er vol voor, al is Servië op papier beter. Twee zomers geleden hebben de Serviërs ons op het EK het brons afgesnoept. Het is een heel moeilijk bespeelbaar team, maar we kunnen zeker van hen winnen. Het wordt in ieder geval een mooie wedstrijd en een test om te bekijken hoeveel progressie we hebben gemaakt in vergelijking met het olympische kwalificatietoernooi.”

  Deroo: "Match tegen Servië is altijd wel iets speciaal"

  Sam Deroo weet dat België aan een perfect parcours bezig is: "Al was het vandaag niet altijd briljant. Maar we doen onze job, winnen met 3-0 en staan er op de belangrijke momenten. Dat is goed dat je dat als team kan op een iets mindere dag."

   

  "We zijn klaar voor de verdere fase van het toernooi. Morgen wordt het tegen Servië gewoon voor 1 en 2 en in de andere poule ligt het dicht bij elkaar, dus kunnen we geen tegenstander kiezen. Ik denk dat we gewoon in de positieve flow moeten blijven. Hopelijk kunnen we dan met iedereen fit zaterdag aan de 1/8e finales beginnen."

   

  "Door de rustdag waren we toch even uit "the zone": je moet van persconferentie naar persconferentie, je ziet wat familie. Dan zie je dat je er weer even moet inkomen."

   

  Deroo is bezig aan een goed EK. Is dit de beste Sam Deroo bij de nationale ploeg of moet die nog komen? "Ik weet het niet, ik amuseer mij, heb opnieuw veel plezier in het volleybal en daar ben ik heel blij om. Dat is voor mij het belangrijkste. Ik ben 27, je moet ergens op een leeftijd komen dat je begint te pieken, maar die fase probeer ik zo lang mogelijk uit te stellen. Nog 4 wedstrijden op dit EK en dan zie je de beste Sam Deroo", lacht hij.

   

  "Servië is altijd speciaal, ook al is het een veredelde oefenmatch morgen. Een zege kan ons vertrouwen geven. In het verleden hebben we geregeld van hen verloren. We hebben nu een kans om de ban te breken."

  Rousseaux: "Beginnen in een zetel aan de match tegen Servië"

  Wijsmans: "Duitsland was een kantelmoment"

  Fase per fase

  1. 23 uur 12. Deroo: "Match tegen Servië is altijd wel iets speciaal".

   Deroo: "Match tegen Servië is altijd wel iets speciaal"

  2. 23 uur 12. Van Kerckhove: "Door die rustdag was het niet eenvoudig om meteen in de juiste setting te raken".

   Van Kerckhove: "Door die rustdag was het niet eenvoudig om meteen in de juiste setting te raken"

  3. 23 uur 09. Rousseaux: "Beginnen in een zetel aan de match tegen Servië".

   Rousseaux: "Beginnen in een zetel aan de match tegen Servië"

  4. 23 uur 09. Wijsmans: "Duitsland was een kantelmoment".

   Wijsmans: "Duitsland was een kantelmoment"

  5. 22 uur 30. Belgen versmachten Slovakije in de 3e set en boeken 4 op 4 op het EK: 15-25.

   Belgen versmachten Slovakije in de 3e set en boeken 4 op 4 op het EK: 15-25

  6. 22 uur 07. Set en match. België blinkt met 4 op een rij in Groep B van het EK. Elke set ging het wat vlotter. In de derde set leek alles te lukken. De kloof van 10 punten bleef de hele set staan: van 6-16, over 8-20 tot 15-25.
  7. 21 uur 55. België pakt vlot de tweede set tegen Slovakije: 20-25.

   België pakt vlot de tweede set tegen Slovakije: 20-25

  8. 21 uur 40. Set 2 gaat makkelijker. België zet een tandje bij en onder impuls van een uitstekende Simon Van de Voorde, die 3 winnende blocks neerzet, was er snel een kloof van 4 à 5 punten (8-12 en 10-15). De Red Dragons waren helemaal los en lieten fantastisch volleybal zien (15-19). Maar toen kwamen er wat speilereien (18-21), tot woede van coach Brecht Van Kerckhove. De Belgen maakten het daarop koel af: 20-25.
  9. 21 uur 15. Red Dragons winnen spannende eerste set tegen Slovakije met 23-25.

   Red Dragons winnen spannende eerste set tegen Slovakije met 23-25

  10. 21 uur 08. België pakt set 1. Na een aarzelend begin leken de Belgen met een 3 puntenkloof (15-18, 17-20) hun nodige gedaan te hebben voor vlotte setwinst. Maar de Slovaken gingen er nog op en over (22-21). In tegenstelling tot de vorige duels noteerden de Dragons een pak aanvallende fouten. Met D'Hulst aan de opslag werd het verschil toch gemaakt: eerst sloeg Deroo een smash via het blok buiten, daarna volgde er een ace. .
  11. 20 uur 39. De rustdag bij de Belgen gisteren was welgekomen na 3 zware matchen, fysiek en emotioneel. Commentator Marc Willems.
  12. 20 uur 13. Match begint wat later. Omdat Oostenrijk-Spanje (2-3) erg lang duurde, zal de match van de Belgen met 10 minuten vertraging van start gaan.
  13. 20 uur 11. Zatko recordinternational bij Slovaken. Het is een speciale dag voor Juraj Zatko, de 32-jarige setter van Slovakije. Het verdient zijn 242e cap, een nieuw record aller tijden bij het Slovaakse nationale team.
  14. 20 uur 08. Slovakije telt 2 zeges en 1 nederlaag en heeft nog geen plaats bij de top 16. Als het wint, heeft het zijn ticket beet. In de groepsfase van de European Golden League eerder dit jaar speelden de 2 teams 2 keer tegen elkaar, goed voor elk een zege.
  15. 20 uur 02. België gaat voor 4 op 4 tegen Slovakije. De Belgen zijn uitstekend aan het EK begonnen met 3 zeges tegen Oostenrijk, Duitsland (de stunt die ze nodig hadden) en Spanje. Dat bracht hen alvast een ticket voor de 1/8e finales. Ze hebben nog 1 zege nodig om zeker te zijn van de top 2 en een haalbare tegenstander in de volgende ronde.
  16. 20 uur 02. België gaat voor 4 op 4 tegen Slovakije. De Belgen zijn uitstekend aan het EK begonnen met 3 zeges tegen Oostenrijk, Duitsland (de stunt die ze nodig hadden) en Spanje. Ze hebben nog 1 zege nodig om zeker te zijn van de top 2 en een ticket voor de 1/8e finales tegen een haalbare tegenstander.