• home
 • video
 • pas verschenen

  Yellow Tigers stunten op EK volleybal tegen gastland Polen

  EK volleybal

  Polen 
  set
  België 
  25
  1
  20
  25
  2
  27
  25
  3
  20
  22
  4
  25
  15
  5
  17
  2
  3

  De Yellow Tigers worden wellicht 2e in hun groep op het EK volleybal na een spectaculaire zege tegen Polen. De Poolse vrouwen werden tot een 5e set gedwongen, waarin ze ook nog eens 3 matchpunten kregen. Maar België ging erop en erover en verzilverde zelf zijn eerste matchbal.

  Het volleybalgekke Polen verwacht niet minder dan een medaille van de nationale vrouwen op het EK in eigen land en dan is een zege tegen België in de groepsfase een evidentie.

   

  Daar leek het ook lange tijd op, want tot diep in de 2e set was er geen vuiltje aan de lucht voor Polen. Het kreeg zelfs 3 setballen, maar onder aanvoering van een sterke Herbots ging België er nog op en over.

   

  Een 2e ontsnappingsact kon België niet opvoeren in de 3e set. Toch bleef het niveau van de Yellow Tigers hoog. In de 4e set toonden ze het beste volleybal dat ze al op dit EK hebben gespeeld.

  "Nu is het over"... of toch niet?

  In de 5e set leken de Poolse vrouwen alsnog met de zege aan de haal te gaan. Aangevoerd door hun fanatieke fans in een enorme hal sloegen ze een kloof van 4 punten. "Nu is het over", concludeerde commentator Marc Willems iets te voorbarig.

   

  Want de Yellow Tigers toonden opmerkelijk veel veerkracht. Dankzij een goeie opslag, een uitstekende verdediging en een superbe Herbots sloop België dichterbij. Polen kreeg 3 kansen om het uit te maken, maar faalde. België kreeg er eentje en sloeg meteen toe met een killblock.

   

  Als er geen verrassende uitslag uit de bus komt in de match tussen Italië en Polen wordt België 2e in zijn groep. Zondag speelt het zijn 1/8e finale, voor de tegenstander is het nog afwachten wat er nog allemaal gebeurt in de groep met onder meer Duitsland, Rusland en Slovakije.

  Herbeleef de spannende slotfase van de match

  Herbots: "Dit zullen we voor eeuwig onthouden"

  Britt Herbots nam op de moeilijke momenten België op sleeptouw, onder meer met een ace op matchpunt voor Polen. "Het enige wat ik dacht was: verneuk het nu niet. Het was een risicovolle opslag, maar de bal viel goed. Dat gaf ons een extra boost. Iedereen besefte dat het weer kon."

   

  "Ik ben supertrots op de ploeg, want we speelden hier tegen een supersterk Polen. Individueel winnen we de battle niet tegen zo'n ploeg, maar we waren sterk als ploeg. We hebben door alle moeilijke momenten gepusht."

  Vande Broek: "De manier waarop we winnen is fe-no-me-naal"

  Gert Vande Broek is al jarenlang bondscoach van de Yellow Tigers. "Ik mocht al veel mooie overwinningen meemaken, maar dit zet ik toch zeker in mijn top 3."

   

  "Op het einde gaf niemand nog een zloty voor onze kansen. Maar deze ploeg heeft echt karakter getoond. De manier waarop we het gedaan hebben, was fe-no-me-naal."

   

  "Voor de verdere toekomst van deze ploeg was dit cruciaal. We hebben een enorme traditie met de Yellow Tigers, we zijn een kwaliteitsproduct, vooral dankzij de vorige generatie, die daar keihard voor gewerkt heeft. Aflossing is niet echt makkelijk, maar vandaag zetten we een orgelpunt."

  Speciale zege voor Grobelna: "Een droom die uitkomt"

  Kaja Grobelna werd 24 jaar geleden in Polen geboren, maar kon nu haar eerste vaderland verslaan met de Yellow Tigers. "Dit is een droom die uitkomt. Ik kan het nog niet geloven."

   

  "Ik had toch wat stress, ik denk dat dat normaal is. Bij mijn opslag bleef mijn hand zelfs bibberen."

   

  "Dit geeft ons een boost dat alles mogelijk, dat hebben we ook bij veel andere ploegen op dit EK gezien. Dit geeft ons vleugels."

  Fase per fase

  1. 20 uur 02. België wint! De laatste Poolse aanval strandt in het Belgische blok. België wint tegen Polen en wordt wellicht 2e in zijn groep. "Wat een stunt van formaat!", kraait Marc Willems.
  2. 20 uur 01. Matchpunt voor België! Plots is het muisstil in de zaal, want België komt op matchpunt door een Poolse aanvallende misser.
  3. 20 uur . Wat een match, zeg! Cocommentator Koen Hoeyberghs.
  4. 19 uur 59. Herbots gaat voluit bij haar opslag. De bal neemt net het buitenste van de lijn mee: 14-14! Het matchpunt van de Polen is weggewerkt.
  5. 19 uur 58. In plaats van 13-13 wordt het 14-12, omdat de ref zelf een video challenge vroeg en die gaf aan dat er een Belgische pink in het spel was. Cruciaal moment misschien wel.
  6. 19 uur 55. Met Marlies Janssens aan de opslag kruipt België toch weer wat dichterbij: 11-12. Kan het dan toch nog?
  7. 19 uur 53. Polen loopt nog wat verder weg. "Nu is het over", concludeert Marc Willems somber.
  8. 19 uur 50. Het is nog altijd mogelijk. We hebben al vaker een kloof van 3 punten gedicht. Marc Willems.
  9. 19 uur 50. Polen maakt 4 punten op een rij en leidt met 9-6. Vande Broek vraagt prompt een time-out aan.
  10. 19 uur 45. Herbots neemt alle risico bij haar opslag, maar dat betaalt zich uit met een ace. België komt zo weer op gelijke hoogte: 4-4.