Yellow Tigers rekenen vlotjes af met Oekraïne in hun EK-opener

  EK volleybal

  België 
  set
  Oekraïne 
  25
  1
  10
  25
  2
  19
  25
  3
  22
  3
  0

  De Belgische volleybalvrouwen hebben hun start op het EK in Polen niet gemist. De Yellow Tigers wasten het Oekraïense varkentje zonder al te veel moeite. Eindstand: 3-0 (25-10, 25-19, 25-22).

  Stevige opslagdruk van de Belgen

  In het Belgische kamp werd de openingsmatch van het EK tegen Oekraïne toch wel een beetje gevreesd, want het resultaat van vandaag kon het verdere verloop van dit EK bepalen.

   

  De Yellow Tigers hadden duidelijk goed geluisterd naar de richtlijnen van bondscoach Gert Vande Broek, want in geen tijd staken ze de eerste set op zak. België (FIVB-19) gunde Oekraïne (FIVB-52) met uitstekende opslagen geen enkele kans.

   

  Het spelbeeld veranderde niet in de tweede set, al begon Oekraïne mondjesmaat een woordje mee te spreken.

   

  Dat verhaal voltrok zich ook in de derde set, waarin de Belgen vooral moeite hadden om de wedstrijd af te maken. Na enkele gemiste matchpunten was het dan toch bingo. 

  Bondscoach: "Een opsteker, maar geen reden om te zweven"

  Bondscoach Gert Vande Broek was op zijn hoede voor Oekraïne, maar dat leek - achteraf bekeken - niet echt nodig. "Een openingsmatch is voor beide ploegen moeilijk en dat was vandaag zeker het geval voor Oekraïne. Wij zijn heel sterk begonnen en we zullen in het verdere verloop van het toernooi wel weten wat Oekraïne waard is", legt hij uit.

   

  "Als zij in hun ritme komen, dan zijn ze aanvallend erg sterk. Dat hebben we niet toegelaten en daardoor was er vandaag zo'n groot verschil. Zonder onze start hadden we een ander verhaal gekregen. De sleutel lag bij de service en dat is bijzonder goed gelukt."

   

  "Ik heb een hele sterke ploeg gezien en hier staat een ongelofelijk blije coach. Maar het EK begint pas. Slovenië is morgen een hele moeilijke tegenstander. Dit is een opsteker, maar dat is nog geen reden om te zweven."

  Vande Broek: "Geen enkele reden om te gaan zweven"

  Van de Vyver: "We mogen trots zijn op onze eerste wedstrijd"

  Janssens: "Op bepaalde vlakken hebben we de perfecte wedstrijd gespeeld"

  Fase per fase

  1. 15 uur 21. Einde. Oekraïne spartelde tegen, maar België wint zijn openingsmatch uiteindelijk vrij vlot. Zonder setverlies bovendien. .
  2. 15 uur 20. De Yellow Tigers kraaien iets te snel victorie. Ze laten hun matchpunten voorlopig liggen. Oekraïne gelooft er weer even in. .
  3. 15 uur 05. Oekraïne blijft zwak verdedigen. De Belgen hebben ook in de derde set een mooie kloof te pakken. De 3-0 zit er aan te komen. .
  4. 15 uur 02. Hoogtepunten van de 2e set.

   Hoogtepunten van de 2e set

  5. 14 uur 53. Het staat zeker nog niet 3-0. We hebben al gezien dat Oekraïne beter en beter begint te spelen. . Marc Willems.
  6. 14 uur 47. Set 2: 25-19. Het ging net iets minder vlot dan in de eerste set, maar de Yellow Tigers houden het hoofd koel: ze smeren Oekraïne een tweede set aan. .
  7. 14 uur 44. Er leek ook in deze set geen vuiltje aan de lucht voor de Tigers, maar Oekraïne loopt weer een beetje in. Kunnen de Belgen die tussensprint afbreken? .
  8. 14 uur 35. België blijft doorstomen, ook dankzij de goed draaiende opslagen. Oekraïne zal plots uit een ander vaatje moeten tappen als het nog voor een ommekeer wil zorgen.
  9. 14 uur 29. De Yellow Tigers hebben deze zomer geleerd om niet te overhaast te werk te gaan. Dat zie je nu in hun spel. Marc Willems (Sporza).
  10. 14 uur 28. Door wat concentratieverlies en slordigheden kan Oekraïne in het begin van de 2e set een beetje weglopen. De Tigers zetten het snel weer recht en leiden nu al met 7-4.
  11. 14 uur 20. Hoogtepunten van de 1e set.

   Hoogtepunten van de 1e set

  12. 14 uur 19. Set 1: 25-10. In een mum van tijd hebben de Belgen de eerste set al binnen. De Tigers overklasten Oekraine op alle vlakken.
  13. 14 uur 15. De Yellow Tigers denderen in deze eerste set voorbij de Oekraïners, die zich geen raad weten met de sterke opslagdruk van de Belgen.
  14. 14 uur . Start. De Yellow Tigers zijn aan hun EK begonnen.
  15. 11 uur 41. België-Oekraïne live! Deze namiddag begint voor onze nationale volleybalvrouwen het Europese kampioenschap, in Polen. Om 14u wacht Oekraïne. U kunt die match live bekijken op Eén en in een livestream in dit artikel.