• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Dragons rechten rug op WK en plaatsen zich voor 2e ronde

  Japan 
  set
  België 
  25
  1
  14
  23
  2
  25
  14
  3
  25
  19
  4
  25
  1
  3

  De Belgische volleybalmannen hebben zich met een 3-1-zege tegen Japan gekwalificeerd voor de 2e groepsfase op het WK. De Red Dragons groeiden in de match en kunnen met meer vertrouwen uitkijken naar het vervolg van het toernooi.

  De pijnlijke 2-3-nederlaag tegen Slovenië van gisteren zat duidelijk nog in de kleren bij de Red Dragons, want de eerste set was niet om over naar huis te schrijven. Bij Japan kon het 18-jarige talent Nishida zich helemaal uitleven: 25-14 was het pijnlijke verdict.

   

  Anastasi greep dan maar terug naar zijn basisspelers en naar zijn torens Van de Voorde en Van den Dries. Dat loonde tegen de kleinere Japanners. Vooral Van den Dries was een gesel in aanvallende én verdedigend opzicht. Werd set 2 nog ternauwernood gewonnen (25-23), dan was daarna het hek van de dam. Er leek een zak van 100 kilogram van de schouders van de Dragons te vallen en dat kwam de prestatie ten goede. Japan hield het bij flitsen.

   

  België eindigt al zeker in de top 4 van zijn groep en doet dus beter dan zijn WK-debuut 4 jaar geleden, toen het de 1e groepsfase niet overleefde. Als het morgen ook nog de Dominicaanse Republiek verslaat, worden de Dragons minstens 3e en mogen ze in Italië blijven. Anders verhuizen ze naar Bulgarije.

  Bekijk de slotfase van de wedstrijd

  "In de 1e set waren we helemaal onze kluts kwijt"

  • Andrea Anastasi (bondscoach): "Ik denk dat we door deze zege zo goed als zeker zijn van de 3e plaats in de groep. Op voorhand had ik gezegd: als we naar Bologna mogen, dan zal je een glimlach zien bij mij. Dan hebben we het goed gedaan. De match tegen Slovenië was een gevecht en ook onze 2e nederlaag op een rij. Dan kom je niet bevrijd op het terrein. Dat heeft tijd nodig. Toen ons blok eruit kwam, konden we wel het verschil maken."
  • Tomas Rousseaux: "Gisteren was een moeilijke match, maar we konden ons gelukkig herpakken. In de 1e set waren we wel totaal onze kluts kwijt. Japan speelt een soort volleybal dat we niet gewoon zijn. Het was ook moeilijk om weer in een positieve sfeer te komen. Als we goed spelen, gaat het altijd heel goed bij ons. We moeten nu nog leren om ook op de sleutelmomenten die luciditeit te bewaren."
  • Bram Van den Dries: "Deze 3 punten hadden we broodnodig. We zaten niet in de match in het begin, maar we zijn gelukkig in onszelf blijven geloven."

  Fase per fase

  1. 18 uur 55. België wint met 3-1 en is geplaatst! Met een paar kill blocks liep België nog wat verder uit op het einde. 3-1 en de kwalificatie voor de 2e ronde is een feit.
  2. 18 uur 54.

  3. 18 uur 51. "Nog 5 punten scheiden ons van de 2e ronde. En dan doen ze al beter dan op het vorige WK.". Marc Willems (Sporza).
  4. 18 uur 50. Met een comfortabele bonus gaan de Red Dragons de eindfase van deze set (en de match?) in. Dit mag niet meer verkeerdlopen.
  5. 18 uur 40. De 4e set is weer evenwichtiger, ook al omdat onder meer Nishida zijn oude niveau heeft teruggevonden.
  6. 18 uur 27. Nog 1 set nodig. De Belgische volleybalmannen laten eindelijk hun ware gelaat zien in deze 3e set. Dat geeft de burger moed, want hierdoor staan ze op 1 set van de 2e ronde.
  7. 18 uur 26.

  8. 18 uur 14. "De receptie van de Belgen is nu veel beter. Daar ligt de sleutel van de ommekeer.". Cocommentator Koen Hoeyberghs.
  9. 18 uur 11. Goeie start. De Red Dragons lijken in deze 3e set hun zaakjes beter op orde te hebben. Anastasi heeft nu resoluut voor zijn torens gekozen en dat betaalt zich tegen de kleine Japanners uit.
  10. 18 uur . Dragons trekken het gelijk. Japan kwam op het einde nog opzetten, maar België houdt zijn bonus toch vast. Als België met 3-1 wint, is het zeker van de 2e ronde. In het andere geval blijft het bibberen.

  Van Kerckhove: "Opdoffer is verwerkt"

  De Belgen stonden 2-0 voor tegen Slovenië. Maar die opdoffer is verwerkt, zegt assistent-coach Brecht Van Kerckhove aan Sporza. "Daar ga ik van uit. Eens de opwarming begint,  dan is dat volledig weg."

   

  "De spelers zijn volledig gefocust op Japan, dat merk je ook in de bus. We beseffen dat we gisteren een kans hebben laten liggen. Een WK is in de 1e ronde 5 wedstrijden. Het zou stom zijn dat hier bij blijven stilstaan, terwijl we nu op papier 2 mindere tegenstanders hebben."

   

  De zware vijfsetter tegen Slovenië zou fysiek geen problemen mogen geven vandaag. Van Kerckhove: "We hebben een heel goeie fysieke voorbereiding gehad, dus ik vermoed dat dat geen probleem gaat zijn. Vanochtend hebben we bewust gekozen voor stretching en niet voor een busverplaatsing naar de zaal."

   

  Hoe moeten we Japan inschatten? "Japan heeft niet zo'n grote gestalte. Maar omdat ze kleiner zijn, moeten ze alles tot in de perfectie uitvoeren. Ze zijn technisch dan ook meer geschoold dan een Europese ploeg. Het gaat meer uit van techniek dan van fysiek. We zullen geduldig moeten zijn, want ze gaan meer verdedigen. Maar we moeten voordeel kunnen halen uit onze gestalte. Drie punten is een must. Vandaag en morgen: en dan hebben we alles nog in eigen hand."