• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Heynen geeft Belgisch tintje aan Poolse wereldtitel: "Geweldig team"

  Brazilië 
  set
  Polen 
  26
  1
  28
  20
  2
  25
  23
  3
  25
  0
  3

  Polen heeft zijn wereldtitel volleybal verlengd. De kampioen van 2014 won dit keer de finale tegen olympisch kampioen Brazilië met duidelijke 3-0-cijfers. Bondscoach Vital Heynen zorgt voor een Belgisch randje aan de Poolse zege.

  Een week geleden moesten de Belgen het WK volleybal nog verlaten na een knappe prestatie tegen Brazilië en in de finale stond er opnieuw een landgenoot oog in oog met de olympische kampioen. Vital Heynen ging met Polen op zoek naar de wereldtitel.

   

  De titelverdediger maakte een vliegende start. Polen leek probleemloos naar de setwinst te stomen, maar Brazilië vocht. Na een spannende slotfase was het 4e setpunt uiteindelijk het goeie voor de ploeg van Vital Heynen. 

   

  Het begin van set 2 was opnieuw voor de Polen. De opslag van de Brazilianen draaide niet op volle toeren en zo kon het de tegenstander nooit echt verontrusten. Polen speelde daarentegen een formidabele partij: 20-25-setwinst.

   

  Brazilië stond voor een loodzware opdracht. Zeker toen het in set 3 tegen een kloof van 7 punten aankeek. Toch lieten de kanaries het hoofd niet zakken. Ze keerden terug tot op 2 punten en werkten ook nog 2 matchballen weg, maar daarna was de tank leeg. Polen maakte het af bij 23-24.

   

  Voor het land is het na 2014 de tweede wereldtitel op een rij. Vital Heynen kan met deze prijs op zak een gooi doen naar de titel van Trainer van het Jaar in ons land.

  Heynen: "Andere coaches hebben geweldige spelers, ik heb een geweldig team"

  Heynen was trots. Zijn Polen haalde het na een uitstekende prestatie. Het team kwam letterlijk heel goed uit de verf, de band tussen de spelers maakte het verschil. "We bleven maar groeien in ons spel, terwijl de druk steeg. Andere trainers hebben geweldige spelers, ik heb een geweldig team. Dat speelde zijn beste match van het toernooi in de finale. Ik bedank mijn spelers en staf. Zonder hen zouden we geen wereldkampioen zijn."

   

  De Poolse oppositie Bartosz Kurek werd uitgeroepen tot MVP van het WK. "We speelden heel goed en beter dan elk ander team. We zijn trots, omdat onze overwinning welverdiend is."

   

  Brazilië was een sportieve verliezer: "Misschien hadden we een setje, de eerste, kunnen winnen, als onze opslag wat meer rendeerde. Maar ik zou niet durven te zeggen dat we de match hadden kunnen winnen. Polen was simpelweg de beste. Ik wens hen proficiat."

  Fase per fase

  1. 23 uur 05. Polen maakt het af in de derde set (25-23) en is wereldkampioen.

   Polen maakt het af in de derde set (25-23) en is wereldkampioen

  2. 22 uur 58. Polen is wereldkampioen. Polen maakt het af in drie sets tegen Brazilië! Het verlengt zo zijn titel. Vital Heynen heeft zijn wereldtitel binnen.
  3. 22 uur 50. De buit is bijna binnen voor Polen. In de slotfase van set 3 hebben ze een bonus van 4 punten in handen. Wordt het nog spannend?
  4. 22 uur 31. "Het is helemaal fout aan het lopen bij Brazilië.". Marc Willems.
  5. 22 uur 27. Polen pakt ook de tweede set tegen Brazilië met 25-20.

   Polen pakt ook de tweede set tegen Brazilië met 25-20

  6. 22 uur 22. Polen op 1 set van winst. In set twee loopt het net wat makkelijker voor Polen. Het versiert al vroeg een bonus van enkele punten en Brazilië kan de achterstand nooit meer goedmaken. De receptie van de Polen draait goed, de opslag van de Brazilianen iets minder. Zo kreeg Polen bij 19-24 5 setballen. De tweede was de juiste. Heynen kan de wereldtitel ruiken.
  7. 21 uur 52. Polen wint de eerste set in de WK-finale met 28-26.

   Polen wint de eerste set in de WK-finale met 28-26

  8. 21 uur 51. Polen pakt set 1. De Polen beginnen goed aan de WK-finale. De ploeg van Vital Heynen wint de eerste set. Polen leek vlot naar winst te stomen, maar het slot van de set werd nog spannend. Het 4e setpunt was uiteindelijk het goeie.
  9. 21 uur 16. Start! Polen, met bondscoach Vital Heynen, en Brazilië zijn aan de finale begonnen. Wie is straks wereldkampioen?