Ga naar de inhoud

Kroatië houdt revelatie Marokko van historisch WK-brons dankzij heerlijke treffers

Kroatië
einde
2-1
Marokko
 1. 7' - Doelpunt - Joško Gvardiol (1 - 0)
 2. 9' - Doelpunt - Achraf Dari (1 - 1)
 3. 42' - Doelpunt - Mislav Oršic (2 - 1)
 1. 56' - Verv. Bilal El Khannous door Azzedine Ounahi
 2. 66' - Verv. Marko Livaja door Bruno Petkovic
 3. 84' - Geel - Selim Amallah
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 17/12/22 - 16:00
homeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
7'
Joško Gvardiol
1 - 0
1 - 1
Achraf Dari
9'
42'
Mislav Oršic
2 - 1

Na zilver nu brons voor Kroatië. De uittredend vicewereldkampioen hield revelatie Marokko van een historische derde plaats op het WK. Kroatië won de troostfinale met 2-1 dankzij heerlijke goals van Gvardiol en Orsic. Bij Marokko debuteerde El Khannous in de basis, Zaroury viel in. 

Kroatië-Marokko kort samengevat:

 • Sleutelmoment: Vlak voor de rust slingert Orsic de bal heerlijk in doel. Kroatië staat verdiend op voorsprong en geeft die bonus niet meer weg in de tweede helft.
 
 • Man van de Match: Josko Gvardiol heeft zijn teleurstellende prestatie tegen Argentinië doorgespoeld met een goal in de troostfinale. Hij heerste als vanouds in de defensie en moest in de tweede helft nog een penalty krijgen.
 
 • Statistiek: De vierde plaats van Marokko is de beste ooit voor een Afrikaans land op een WK. Kroatië is dan weer voor de tweede keer derde. Straf voor een land met amper 4 miljoen inwoners.

Sporza: FIFA WK voetbal 2022

Herbekijk de volledige match tussen Kroatië en Marokko (2-1)
vr 09 december 2022 168 min

Heerlijke krul van Orsic

Met de jonge El Khannouss, speler van Racing Genk, in het team ging Marokko op zoek naar historisch WK-brons. De Marokkanen begonnen dominant aan de troostfinale tegen Kroatië, maar ontsnapten aan de vroege achterstand toen Bounou de bal bijna in zijn eigen doel schoot.

 

Na 7 minuten keek Marokko toch tegen een achterstand aan. Op een vrije trap schudden de Kroaten een ingestudeerd nummertje uit hun mouw. Perisic bereikte met een kopbal Gvardiol en die kopte in duikvlucht de 1-0 netjes buiten het bereik van Bounou. 

 

Het antwoord van de Marokkanen kwam er geen minuut later. Een vrije trap van Ziyech week af, maar de bal kwam toch bij Dari terecht. Vlak voor doel kon die bijna niet meer missen met zijn hoofd: 1-1.

 

Nadien namen de twee teams toch wat gas terug. Bounou moest wel nog een keer redding brengen op een schot van Modric. Hij deed dat in twee tijden uitstekend. 

 

Vlak voor de rust had de Marokkaanse keeper dan weer geen verhaal op een heerlijke krul van Orsic. Via de paal zag hij de 2-1 tegen de touwen belanden. 

Dubbele misser En-Nesyri

Meteen na de rust had Orsic een nieuwe wereldgoal in gedachten. Hij zocht de andere hoek, maar mikte in het zijnet. 

 

Nadien viel de wedstrijd volledig stil. El Khannouss werd na 54 minuten gewisseld, maar kan toch tevreden terugblikken op zijn WK-debuut. Op zijn 18e was hij er toch maar mooi bij voor een stukje Marokkaanse/Afrikaanse geschiedenis.

 

Een kwartier voor tijd eiste de Qatarese ref de hoofdrol op. Hij zag niet dat de doorgebroken Gvardiol geraakt werd door Amrabat in de zestien. Ook na het bekijken van de beelden door de VAR wees Abdularham niet naar de stip. Onbegrijpelijk.

 

In het geharrewar voor de beelden werden bekeken, versierde En-Nesyri een dot van een kans. Livakovic ging goed plat op het schot van dichtbij.

 

Diezelfde En-Nesyri torende in de toegevoegde tijd nog boven Perisic uit voor doel, maar ook de allerlaatste kans van de match kopte hij over.

 

Het brons is dus voor Kroatië, vier jaar na de zilveren plak in Rusland. 

Regragui: "Tot het gaatje gegaan"

Marokko kon in de troostfinale net geen kroon op het werk zetten. Bondscoach Walid Regragui was toch heel fier achteraf. "We zijn allemaal tot het gaatje gegaan en uiteraard nog wat ontgoocheld na het tweede opeenvolgende verlies", zei de Marokkaanse coach meteen na de wedstrijd.

 

"Ik kan mijn spelers niets verwijten, ze hebben geprobeerd om de fans te plezieren tot het einde. We gaan nu veel proberen te leren van dit WK, maar de verwachtingen zullen nu nog hoger komen te liggen."

 

"We hebben tot het einde het spektakel verzorgd en zijn toch maar mooi bij de beste vier teams geraakt. Maar vanavond was Kroatië gewoon beter, ze hebben gewoon veel meer ervaring met dit soort wedstrijden."

 

Regragui beseft dat er nog veel werk is om die laatste kloof te dichten. "Dat hebben we gemerkt tegen Frankrijk en Kroatië. We zijn er nog niet en moeten gewoon keihard blijven werken."

We hebben tot het einde het spektakel verzorgd en zijn toch maar mooi bij de beste vier teams geraakt. 

Walid Regragui

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 97. Einde. Niet Marokko, maar wel Kroatië is derde op het WK. Het wint met 2-1 na vooral een spectaculaire eerste helft. Nog 1 wedstrijd te gaan en dan zit het WK erop. .
 2. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
 3. tweede helft, minuut 96. En-Nesyri knikt over. De laatste kans van de wedstrijd wordt door En-Nesyri nog over het doel gekopt. Perisic gaat mee in duel, maar had geen verhaal. Bijna stond het nog 2-2. .
 4. tweede helft, minuut 96. En-Nesyri kopt laatste kans op gelijkmaker net over.

  En-Nesyri kopt laatste kans op gelijkmaker net over

 5. tweede helft, minuut 96. Doelpuntenmaker Orsic wordt nog naar de kant gehaald. Hij is wellicht de matchwinnaar vandaag. .
 6. tweede helft, minuut 95. De voorlaatste minuut van de kleine finale is bezig. Houdt Kroatië stand? .
 7. tweede helft, minuut 94. Een matige voorzet van Zaroury wordt geplukt door Livakovic. .
 8. tweede helft, minuut 94. In de toegevoegde tijd zetten de Marokkanen nog een keer alles op alles. De Kroaten trekken met z'n allen terug. .
 9. tweede helft, minuut 91. De VAR heeft naar de beelden gekeken en zegt gelukkig dat het geen strafschop is. .
 10. tweede helft, minuut 91. De bal raakt duidelijk de nek van Petkovic en niet zijn arm. Dit kan onmogelijk een penalty zijn. .
 11. tweede helft, minuut 91. De Marokkanen hebben hands gezien in de zestien en claimen een strafschop. Er wordt opnieuw naar de Qatarese scheidsrechter gekeken. .
 12. tweede helft, minuut 91.
 13. Er komen 6 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 14. tweede helft, minuut 90. Het vet lijkt van de soep bij Ziyech want hij krijgt de bal niet over de eerste linie. .
 15. tweede helft, minuut 89. Marokko krijgt nog een vrije trap. Wat doet Ziyech ermee? .
 16. tweede helft, minuut 87. Kovacic mikt naast. Kovacic legt de bal prachtig klaar voor zichzelf na een goede Kroatische tegenstoot. Hij heeft de hoek voor het uitkiezen, maar mikt flauw naast. .
 17. tweede helft, minuut 85. De Marokkanen weten even met hun frustraties geen blijf. Amallah krijgt geel voor protest. .
 18. Gele kaart voor Selim Amallah van Marokko tijdens tweede helft, minuut 84
 19. tweede helft, minuut 84. De Kroaten in de tribunes rekenen zich al rijk. Ze zijn dichtbij brons, maar moeten nog altijd 8 minuten + toegevoegde tijd overleven. .
 20. tweede helft, minuut 81. Nog tien minuten heeft Marokko om alsnog verlengingen uit de brand te slepen. Regragui schreeuwt zijn jongens nog een keer naar voren. .