Kroatië stoot door naar de laatste acht.

Kroatië bezorgt Japan opnieuw trauma in 1/8e finales na felbevochten zege op strafschoppen

ma 5 december 2022 17:57
Japan
einde (pen.)
11-13
Kroatië
    1. 55' - Doelpunt - Ivan Perišic (1 - 1)
    2. 64' - Verv. Yuto Nagatomo door Kaoru Mitoma
    3. 75' - Verv. Daichi Kamada door Hiroki Sakai
    4. 90' - Geel - Mateo Kovacic
      1. 116' - Geel - Borna Barišic
      FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 05/12/22 - 16:00
      55'
      Ivan Perišic
      1 - 1
      55'

Nieuw trauma voor Japan in de 1/8e finales van het WK. De stuntploeg van de poules kwam tegen Kroatië op voorsprong via Maeda, maar na rust vond Perisic de gelijkmaker. Geen van beide ploegen vond een winnende treffer in de verlengingen. In de strafschoppenreeks bleven de Kroaten het koelste.

Japan - Kroatië in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een felle strijd van meer dan 120 minuten moeten strafschoppen beslissen wie naar de kwartfinales mag. De penaltyreeks wordt een regelrecht drama voor Japan, terwijl Livakovic zich ontpopt tot Kroatische held met maar liefst drie penaltyreddingen.

• Man van de match: Dominik Livakovic mag de kwalificatie voor de kwartfinales voor een groot deel op zijn conto schrijven. De Japanse strafschoppen waren misschien niet geweldig getrapt, hij pakte toch zowel die van Minamino, Mitoma als Yoshida. Ook in de wedstrijd schudde hij enkele belangrijke saves uit zijn mouwen.

• Opvallend: Slechts vier spelers slaagden erin om op elk van de laatste drie WK's te scoren. Sinds vandaag maakt Ivan Perisic deel uit van dat eliteclubje. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Xherdan Shaqiri hadden al een lidkaart.

Maeda brengt Japan in extase

Turkije in 2002, Paraguay in 2010 en de Rode Duivels vier jaar geleden. Drie keer stond Japan al in de 1/8e finales op het WK, drie keer werd het uitgeschakeld. De vierde keer moest de goede zijn voor de verrassende groepswinnaar van de "Poule des doods" en dus trok Japan meteen fel van leer. Na amper twee minuten liet Taniguchi een vrije kopbalkans onbenut.

Kroatië kreeg ook al vroeg een enorme mogelijkheid. Perisic kon na een slim duwtje en een zeldzaam foutje van Tomiyasu alleen op doel afgaan, maar hij besloot recht op Gonda. Een energiek Japan bleef gas geven in een boeiende eerste helft. Maeda en Nagatomo kwamen net te laat op een gevaarlijke voorzet van Ito.

Ook Kroatië bleef prikjes uitdelen. Gvardiol lanceerde Petkovic met een lange bal, maar die talmde te lang om de vrijstaande Kramaric aan te spelen en verknoeide zo een reuzenkans. Even later drong Kramaric dan weer onvoldoende aan op een doorgekopte voorzet van Barisic.

Japan pufte even onder de Kroatische druk, maar met de rust in zicht kwam het land van de rijzende zon weer boven water. Een heerlijk hakje van Morita leidde een reuzenkans in voor Kamada. Het kappen was prima, het besluiten een pak minder. Kort daarna stond het toch 1-0. Na een kort genomen hoekschop bleef de bal voor doel hangen en Maeda was er als de kippen bij om de bal in doel te duwen.

Perisic doet de Kroatische hoop weer oplaaien

Kroatië dook zo met een flinke domper de rust in, maar zette amper 10 minuten na de rust weer orde op zaken. Perisic troefde Ito makkelijk af op een uitstekende voorzet van Lovren en liet Gonda kansloos achter met een heerlijke kopbal. 1-1, alles was te herdoen in het Al Janoub-stadion.

Japan reageerde meteen met een gevaarlijk afstandsschot van Endo, Livakovic kon de bal nog net over doel duwen. Het was een zeldzame prik van de Japanners, want Kroatië nam de bovenhand in de tweede helft. Gonda had een schitterende redding nodig om Modric van de 1-2 te houden. Invaller Budimir liet een grote kopbalkans liggen.

Ook in de slotfase kon Japan het frisse spel uit de eerste helft niet meer bovenhalen. Kroatië probeerde de klus nog in de reguliere speeltijd te klaren. Perisic ging op zoek naar zijn tweede goal, de tenen van Tomiyasu devieerden zijn schot net naast.

Livakovic bezorgt Japan nachtmerrie

Het bleef 1-1 en dus kregen we voor het eerst op dit WK verlengingen. De eerste leverde weinig noemenswaardigs op, tenzij de vervanging van sterspeler Modric. Bijna zat het venijn wel in de staart toen Mitoma zijn duivels ontbond, maar Livakovic pakte uit met een uitstekende redding op de pegel van de ex-Union-speler.

De verlengingen waren een kopie van de reguliere speeltijd, want net als de tweede helft was ook de tweede verlenging voor Kroatië. Zonder Perisic, want na Modric en Kovavic werd ook hij vervangen bij de Kroaten. Die deden er nog alles aan om strafschoppen te vermijden, maar het draaide toch uit op de bekende zenuwenoorlog.

Voor Japan werd die strafschoppenreeks een regelrecht drama. Livakovic ontpopte zich tot dé held van Kroatië. De doelman pakte de strafschoppen van Minamino, Mitoma én Yoshida, terwijl bij Kroatië enkel Livaja faalde. Pasalic mocht de belissende strafschop nemen en faalde niet. Kroatië zit in de kwartfinales, voor Japan eindigt het verhaal opnieuw in de 1/8e finales.

18:43
      18:43

Treurnis bij Japan, dolle vreugde bij Kroatië. De Kroaten waren dankzij doelman Livakovic duidelijk de beste in de strafschoppenreeks en stoten door naar de kwartfinales. Japan slaagt er ook bij zijn vierde poging niet in om de laatste 8 van het WK te halen.

18:42

Pasalic doet het voor Kroatië!

Pasalic faalt niet en brengt Kroatië naar de kwartfinales!

Livakovic doet het weer

Niet te geloven! Livakovic stopt ook de penalty van Yoshida!

Livaja tegen de paal!

Livaja mikt de bal tegen de paal met een bijzonder nonchalante strafschop. Japan is nog niet dood.

Asano treft wel raak

Asano kan wel scoren. Eerste strafschopdoelpunt voor Japan.

18:40

Brozovic klaart de klus

Brozovic mikt de bal door het midden, Gonda kiest de hoek. Het staat 2-0 voor Kroatië.

Ook Mitoma mist!

Weer de redding van Livakovic! Ook Mitoma kan niet scoren vanaf de penaltystip!

18:39

Vlasic scoort

Vlasic zet de strafschop feilloos om. Gonda kiest de goede hoek, maar kan niet bij de bal. Kroatië op voorsprong.

Minamino mist!

Dramatisch begin voor Japan. Minamino trapt te slap in, Livakovic stopt de elfmeter.

18:37

Kroatië verliest de toss

Japan komt als winnaar uit de toss. Er wordt getrapt aan de kant waar de Japanse supporters zitten. Japan mag ook beginnen.

18:37
      120+2'

Strafschoppen!

Ismail Elfath fluit de wedstrijd af na 120 minuten felle strijd. Voor het eerst op dit WK krijgen we strafschoppen. De zenuwenoorlog kan beginnen.