Ga naar de inhoud

2 goals & 1 assist: magische Mbappé tovert Frankrijk naar kwartfinales

Frankrijk
einde
3-1
Polen
  1. 64' - Verv. Sebastian Szymanski door Arkadiusz Milik
  2. 66' - Verv. Aurélien Tchouaméni door Youssouf Fofana
  3. 71' - Verv. Grzegorz Krychowiak door Krystian Bielik
  4. 74' - Doelpunt - Kylian Mbappé (2 - 0)
  5. 87' - Verv. Przemyslaw Frankowski door Kamil Grosicki
  6. 88' - Geel - Matthew Cash
  7. 90+1' - Doelpunt - Kylian Mbappé (3 - 0)
  FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 04/12/22 - 16:00
  timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
  74'
  Kylian Mbappé
  74'
  Kylian Mbappé
  2 - 0
  90+1'
  Kylian Mbappé
  90+1'
  Kylian Mbappé
  3 - 0

  Frankrijk kan zichzelf nog steeds opvolgen als wereldkampioen. Kylian Mbappé ontpopte zich in de 1/8e finale tegen Polen andermaal tot man van de match. Hij schotelde Giroud de opener voor en na de pauze schoot hij er zelf nog twee meesterlijk binnen. Oh ja, in het slot tekende Lewandowski nog voor een eerredder bij zijn tweede poging vanaf de stip.

  Frankrijk - Polen in een notendop

  • Sleutelmoment: Polen houdt in de eerste helft gelijke tred en dwingt zelfs een uitstekende kans af om op voorsprong te komen, maar vlak voor de rust slaan de Fransen toe. Na de goal van Giroud neemt Frankrijk de teugels stevig in handen om ze niet meer los te laten.
  • Man van de Match: Het leek een beetje alsof Mbappé de spotlights niet wilde delen met Giroud. Na de 1-0, die hij zelf voorbereidde, ging hij nadrukkelijk op zoek naar persoonlijk succes. Als dat dan ook lukt, en nog wel op zo'n magistrale manier, haal je je gelijk.
  • Opvallend: Het was een avondje van records voor de Fransen. Griezmann speelde zijn 71e opeenvolgende interland, Lloris werd gedeeld recordhouder met zijn 142e cap, Giroud werd Frans topschutter aller tijden met 52 goals en Mbappé werd de jongste speler ooit met 9 WK-doelpunten.

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Herbekijk de volledige match tussen Frankrijk en Polen (3-1)
  di 29 november 2022 158 min

  Polen verrast en maakt het Frankrijk lastig

  De eerste minuten lieten een Franse stormloop op het Poolse bolwerk verwachten, maar al snel namen Les Bleus een meer bedachtzame houding aan. Polen was ook niet naar het Al Thumama Stadion gekomen om zich te verstoppen. Zo werd het een boeiend kijkstuk.

   

  Het gevaar was wel vooral blauw gekleurd. Tchouaméni en Dembélé deelden plaagstootjes uit, net als Lewandowski aan de overkant. Na Pools balverlies ging het alarm voor het eerst écht af, maar Giroud liet een bijna zeker doelpunt liggen. Wat later was het aan de Polen om te vloeken. Zielinski schoot een uitstekende kans pal op Lloris, die in de rebound geholpen werd door Hernandez en Varane op de lijn.

   

  Vlak voor de rust toonde Giroud dat zijn zelfvertrouwen niet aangetast was. Hij benutte als een echt roofdier de assist van Mbappé. Met zijn 52e goals kroonde hij zich tot Frans topschutter aller tijden. 

  Mbappé toont andermaal buitenaardse klasse

  Het is nog maar de vraag hoe lang Giroud die titel mag dragen. In de tweede helft zoog Mbappé immers zelf de ballen en de aandacht naar zich toe. Soms overmoedig en opportunistisch, maar altijd met een onwrikbaar geloof in eigen kunnen.

   

  Giroud stal nog even de bewonderende blikken met een omhaal die jammer genoeg werd afgekeurd, maar kon uiteindelijk niet op tegen de toverkracht van zijn jongere ploegmaat. Met een atoomschot in het dak van het doel en een meesterlijke plaatsbal in de verste winkelhaak gaf hij Polen de coup de grâce.

   

  De Polen, en in het bijzonder Lewandowski, kregen in een veel te lange epiloog wel nog een leuk afscheid. Nadat de VAR ongelukkig handspel van Disasi had opgemerkt, kreeg Lewa twee kansen om een strafschop om te zetten. Zijn 3-1 was enkel een voetnoot in de Franse mars op weg naar misschien wel een tweede wereldtitel op rij. Met Mbappé als onbetwiste generaal.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 100 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 100. Einde! Polen hield een helft gelijke tred met Frankrijk, maar moest uiteindelijk buigen voor de klasse van Les Bleus. Giroud opende de score, Mbappé deed er nog twee kunstwerkjes bovenop. .
  3. tweede helft, minuut 100. Lewandowski redt (in 2 keer) nog de Poolse eer vanaf de stip.

   Lewandowski redt (in 2 keer) nog de Poolse eer vanaf de stip

  4. tweede helft, minuut 99. Lewa neemt afscheid. Op Lewandowski's leeftijd blijven er nog weinig mooie voetbaljaren over. Hij mag zijn strafschop twee keer nemen en verlaat het toernooi met een tweede goal. Verdiend voor een verdienstelijk Polen.  .
  5. Strafschop? Ja! De wedstrijd is voorbij, maar Valenzuela wordt naar het scherm geroepen. Disasi heeft ongelukkig handspel begaan en dus gaat de bal op de stip. . tweede helft, minuut 97.
  6. tweede helft, minuut 96. Milik scoort bijna nog met geweldige omhaal.

   Milik scoort bijna nog met geweldige omhaal

  7. Geen eerredder! Milik heeft goed naar Giroud gekeken en pakt ook uit met een omhaal. Hij raakt de paal en wordt ook afgevlagd. . tweede helft, minuut 95.
  8. tweede helft, minuut 93. Mbappé doet er nog een prachtgoal bij: 3-0 "Zijn traptechniek is buitenaards!".

   Mbappé doet er nog een prachtgoal bij: 3-0 "Zijn traptechniek is buitenaards!"

  9. tweede helft, minuut 92. Pareltje van Mbappé! Deze is zelfs nog mooier dan de 2-0! "Elk superlatief voor Mbappé is een tekortkoming", vindt Peter Vandenbempt, en wij gaan akkoord. De plaatsbal past precies in de winkelhaak. .
  10. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 91 door Kylian Mbappé van Frankrijk. 3, 0.
  11. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  12. tweede helft, minuut 88. Nog wat vervangingen. Pools bondscoach Michniewicz gooit Bednarek en Grosicki in de strijd, als je het zo nog kunt noemen. .
  13. Gele kaart voor Matthew Cash van Polen tijdens tweede helft, minuut 88
  14. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Polen, Kamil Grosicki erin, Przemyslaw Frankowski eruit
  15. tweede helft, minuut 85. Een heel deel van de fans heeft het wel gezien en vertrekt. Dit gaat Frankrijk niet meer uit handen geven. .
  16. tweede helft, minuut 84. Ik denk dat de commentaren in Polen toch een stuk positiever gaan zijn dan na de groepsfase. Peter Vandenbempt.
  17. tweede helft, minuut 82. Hernandez neemt een onderbroken dribbel van Mbappé over, maar schiet dan nogal onbesuisd. Ondertussen zijn ook Thuram en Coman ingevallen bij de wereldkampioen. .
  18. tweede helft, minuut 80. Het verzet van de Polen lijkt gebroken. Tenzij er iets raars gebeurt, kan Frankrijk dit rustig uitspelen. .
  19. Topschutter. De vierde goal van Mbappé betekent ook dat hij voorlopig alleen op kop komt van het klassement met de topschutters. . tweede helft, minuut 78.