De Braziliaanse droom spat uiteen op de paal, Kroatië is eerste halve finalist.

Topfavoriet Brazilië ligt uit het WK! Kroatië stuurt Neymar en co na strafschoppen naar huis

FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 09/12/22 - 16:00
105+1'
Neymar
0 - 1
Neymar
105+1'

Wat een stunt. Duivels-boeman Kroatië heeft topfavoriet Brazilië na strafschoppen uit het WK gekegeld. Neymar leek in de verlengingen de vijfvoudig wereldkampioen met een goddelijke goal naar de laatste vier te trappen, maar Petkovic maakte in het ultieme slot gelijk. Livakovic kroonde zich tot de Kroatische held bij de penalty’s.

Kroatië - Brazilië in een notendop:

• Sleutelmoment: Wanneer geen enkele Braziliaan nog twijfelde aan het halvefinaleticket, sloeg Petkovic iedereen met verstomming. 4 minuten voor het laatste fluitsignaal sleepte hij strafschoppen uit de brand.
  • Man van de Match: Geen twijfel: Dominik Livakovic. De doelman was lang onklopbaar tegen Brazilië, tot de briljante actie van Neymar. In de penaltyserie maakte hij zijn missertje goed en stopte hij de poging van Rodrygo.
  • Record(?): Neymar evenaart met zijn 77e goal het record van legende Pelé bij de Seleçao. Al zal die laatste zelf wel nog eens natellen hoeveel hij er destijds "écht" maakte.
  • Opvallend: Kroatië bereikt - net als in 2018 - de halve finales na twee strafschoppenreeksen in de knock-outfase. Specialisten.

Kroatische specialiteit van het huis

In 7 van de 8 knock-outwedstrijden op grote toernooien sleepte Kroatië verlengingen uit de brand. Een duidelijke trend die de ploeg van Zlatko Dalic graag aanhoudt.

Topfavoriet Brazilië nam meteen het initiatief om het sterke Kroatische blok te dynamiteren. Verder dan zwakke plofjes van Vinicius kwamen de Goddelijke Kanaries evenwel niet.

Het plannetje van Dalic - volgens experten meer een people manager dan tacticus - werkte opnieuw. Op de omschakeling loerde Ivan Perisic. Hij had de verrassende Kroatische openingstreffer aan zijn voet, maar mikte naast.

"Weer overuren straks?", dacht scheidsrechter Michael Oliver, die snel een einde maakte aan een matige eerste helft.

Braziliaans drama in het slot

Het geduld raakte stilaan op bij Brazilië. De aanvalsgolven volgden elkaar in sneltempo op, de Kroatische dijk vertoonde gaandeweg barstjes.

Gelukkig voor de Kroaten stond achter de kustlijn nog een muur genaamd Dominik Livakovic. De doelman van Dinamo Zagreb won niet één, maar twee rechtstreekse duels met Neymar. Stevige beenvegen hielden de superster van de 0-1.

In de verlengingen moest hij zich wel gewonnen geven tegen een dynamietschot van Neymar in het dak van het doel. Zijn 77e voor Brazilië, waarmee hij Pelé evenaart.

Gelukkig voor de doelman zorgde Petkovic voor een laat drama in Qatar met de gelijkmaker in het absolute slot. Tot grote verbazing bij de Brazilianen.

Volksheld Livakovic

Strafschoppen, alweer.

Een nieuwe kans voor Livakovic om zich te onderscheiden. Hij pakte de eerste poging. De misser van Rodrygo deed alle Braziliaanse knieën knikken.

De Kroaten knikten niet, maar knikkeren na 4 perfecte strafschoppen de topfavoriet uit het toernooi. Geen enkele ploeg beheerst penalty's beter.

Neymar? Die mag zijn doelpuntenrecord inpakken voor een vliegreis richting Parijs. De Goddelijke Kanaries tsjirpen niet langer in Qatar.

18:47

Braziliaanse anticlimax! (4) 1-1 (2)

Kroatië plaatst zich voor de halve finales op het WK! Na een dramatisch slot zijn ze opnieuw de beste in de strafschoppenreeks. Rodrygo en Marquinhos misten hun pogingen, Kroatië bleef foutloos. Neymar is de eerste superster die de aftocht moet blazen.