Ga naar de inhoud
Frankrijk mag opnieuw een gooi doen naar de wereldtitel.

WK-finale wordt clash tussen Frankrijk en Argentinië, moedig Marokko ziet droom uiteenspatten

 wo 14 december 2022 21:57
  1. 5' - Doelpunt - Theo Hernandez (1 - 0)
  2. 27' - Geel - Sofiane Boufal
  1. 66' - Verv. Youssef En-Nesyri door Abderrazak Hamdallah
  2. 67' - Verv. Sofiane Boufal door Zakaria Aboukhlal
  3. 78' - Verv. Selim Amallah door Abde Ezzalzouli
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 14/12/22 - 20:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
5'
Theo Hernandez
5'
Theo Hernandez
1 - 0

Argentinië tegen Frankrijk, Messi versus Mbappé: dat wordt zondag de clash om de wereldbeker. De titelverdediger staat opnieuw in de finale na een 2-0-zege tegen Marokko. De revelatie van het WK leverde moedig weerwerk, maar kon een vroege openingsgoal van Theo Hernandez nooit uitwissen. Kolo Muani deed de Afrikaanse droom helemaal uit elkaar spatten.

Frankrijk-Marokko in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na nog geen vijf minuten kon het hele strijdplan van Marokko al overboord gegooid worden. Hernandez bracht Frankrijk op voorsprong, waarna Les Bleus met z'n allen aan verdedigen dachten.
 
  • Man van de Match: Ontelbare keren stond Antoine Griezmann op de juiste plaats om de angel uit een gevaarlijke Marokkaanse aanval te halen. We zijn doelpunten en assists van hem gewoon, maar vanavond blonk hij uit op een andere manier.
 
  • Opvallende statistiek: Frankrijk is het eerste Europese land dat erin slaagt om minstens twee keer na mekaar de WK-finale te halen sinds Duitsland dat deed in 1982, 1986 en 1990. Tussendoor lukte het ook Brazilië in 1994, 1998 en 2002.

Snelle Franse voorsprong

De Marokkaanse bondscoach Regragui verraste vooraf door drie centrale verdedigers op te stellen, met aanvoerder Saïss, die tegen Portugal op een draagbaar werd afgevoerd, toch (even) tussen de lijnen.

 

Net als tegen Spanje en Portugal wilde Marokko ook tegen de titelverdediger lang de nul houden, maar na nog geen vijf minuten mislukte dat plan. 

 

Griezmann profiteerde van een misrekening van El Yamiq en vond Mbappé voor doel. Die vond het gaatje niet, maar Hernandez slaagde daar wel in. Hij ging de bal heel hoog halen en werkte netjes af met links: 1-0.

 

Het antwoord van Marokko kwam via Ounahi, die Lloris aan het werk zette met een plaatsbal. 

 

Een tweede Marokkaanse "blunder" leverde na twintig minuten spelen bijna een tweede tegendoelpunt op. Giroud profiteerde net niet en mikte keihard tegen de paal.

El Yamiq mikt omhaal op de paal

Iets voor het halfuur had Marokko misschien wel een penalty moeten krijgen. Boufal werd in de zestien geraakt door Hernandez, maar kreeg verrassend zelf een gele kaart van scheidsrechter Ramos, die een heel matige wedstrijd floot.

 

Tien minuten voor de rust kwamen de Fransen nog een keer dichtbij de 2-0. Na een flits van Mbappé kwam de bal plots bij Giroud, die weer miste.

 

Een doelpunt hing in de lucht en bijna viel het er aan de overkant ook letterlijk uit. Een omhaal van El Yamiq, die in de fout ging bij het tegendoelpunt, spatte uiteen tegen de paal.

Marokkanen domineren na rust, maar scoren niet

Na de rust speelden de Fransen hun geliefkoosde spel. Ze hielden eerst collectief hun adem in toen de enkel van Mbappé omplooide na een vliegende tackle van Amrabat, waarna ze met z'n allen terugtrokken richting het eigen doel.

 

De Marokkanen sneden toch gemakkelijk door de boter de zestien binnen, maar afwerken lukte telkens niet. Was het niet Konaté die op de juiste plaats stond, dan was daar Griezmann om op te ruimen.

 

Tien minuten voor tijd besliste invaller Kolo Muani de wedstrijd dan toch in het voordeel van de Fransen. Het voorbereidend werk kwam uiteraard van Mbappé, waarna Kolo Muani amper 44 seconden na zijn invalbeurt van dichtbij niet meer kon missen.

 

Het gevaarlijke slotoffensief van Marokko kwam te laat, maar de bal wilde er ook niet in. In de toegevoegde tijd haalde Koundé de oververdiende aansluitingstreffer nog van de lijn. 

 

Het bleef 2-0 en dus is Frankrijk opnieuw WK-finalist. Het zal tegen Argentinië wellicht uit een ander vaatje moeten tappen, wil het zichzelf opvolgen als wereldkampioen.

Regragui: "We hebben het maximum gegeven maar die blessures zijn te veel voor ons"

Didier Deschamps was zichtbaar aangedaan in het interview na de wedstrijd. "Natuurlijk zijn er de emoties omdat we de finale halen. En de trots. Het was vandaag al een belangrijke match en nu is er nog die laatste wedstrijd."

 

"De spelers zijn nu al een maand samen en dat is nooit simpel. Zondag gaan we op zoek naar die wereldtitel."

 

In het verliezende kamp was coach Walid Regragui achteraf ook trots. "We hebben het maximum gegeven, hoewel we met al die geblesseerden zaten. Dat was wat te veel voor ons, maar hun vervangers hebben alles gegeven."

 

"Mentaal moeten we ons nu weer opladen voor de wedstrijd om de derde plek, maar dat is moeilijk."

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+6'

Einde!

Frankrijk speelt komende zondag de WK-finale tegen Argentinië. Marokko maakte er een aangename halve finale van, maar scoren lukte niet tegen Les Bleus. De titelverdediger klopt de revelatie met 2-0.

90+6'

De Marokkaanse fans laten zich nog een laatste keer horen in Al Bayt. Ze bedanken hun helden voor een geweldig toernooi. 

90+5'

Koundé redt op de lijn

Het is onwaarschijnlijk, maar de Marokkanen krijgen de bal echt niet in doel. Koundé brengt redding op de lijn na een nieuwe vlotte Marokkaanse aanval.

90+4'

Ezzalzouli versiert nog een hoekschop, maar veel doen de Marokkanen er niet meer mee. Ze geloven er precies niet meer in.

90+4'

Marokko krijgt de bal er maar niet in

90+2'

De zes minuten toegevoegde tijd zijn ondertussen begonnen. Mbappé heeft nog een nummertje in gedachten, maar uitgerekend Hakimi steekt er nog een stokje voor.

90+2'

Frankrijk heeft geen vertrouwenwekkende halve finale achter de rug.

Filip Joos
90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Aboukhlal vertrekt te vroeg

Aboukhlal dwingt Lloris nog tot een redding, maar vertrok vanuit buitenspel. Het was nipt, maar de lijnrechter heeft het bij het rechte eind.

89'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
87'

De Leeuwen van de Atlas zijn heel stil geworden in de tribunes. Hun toernooi zit er nog niet op uiteraard, want zaterdag wacht nog een wedstrijd tegen Kroatië voor het brons.

85'

Wie anders dan Griezmann werkt de bal weer weg. Het is onwaarschijnlijk hoeveel ballen hij vanavond heeft weggewerkt in de eigen zestien.

85'

De Marokkanen krijgen nog een vrije trap, Ziyech maakt zich klaar om te zwiepen.

83'
82'

Frankrijk zit in de finale, maar het heeft toch afgezien. Dat hebben de Argentijnen ongetwijfeld ook gezien.

Filip Joos
82'
82'

Kolo Muani tikt simpel de 2-0 binnen, na mooie actie van Mbappé