Ga naar de inhoud
Brazilië wint met het kleinste verschil van Zwitserland.
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 2

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Brazilië
6
3
2
1
0
3
1
2
Zwitserland
6
3
2
1
0
4
3
3
Kameroen
4
3
1
1
1
4
4
4
Servië
1
3
0
2
1
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Brazilië
0
0
0
0
0
0
0
2
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
3
Kameroen
0
0
0
0
0
0
0
4
Servië
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Brazilië
0
0
0
0
0
0
0
2
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
3
Kameroen
0
0
0
0
0
0
0
4
Servië
0
0
0
0
0
0
0
BraziliëZwitserland
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Ivan Cisneros
stadion
Stadion 974
toeschouwers
43649

Brazilië ontregelt Zwitsers uurwerk pas na lang aandringen en boekt plekje in 1/8e finales

 ma 28 november 2022 18:53
    1. 50' - Geel - Fabian Rieder
    2. 58' - Verv. Fred door Bruno Guimarães
    3. 59' - Verv. Fabian Rieder door Renato Steffen
    4. 86' - Verv. Silvan Widmer door Fabian Frei
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 28/11/22 - 17:00

    Brazilië heeft ook zonder Neymar zijn tweede groepsmatch kunnen winnen. Een heerlijke knal van Casemiro bevrijdde de Brazilianen laat in de match. Na Frankrijk is Brazilië het 2e land dat zich plaatst voor de 1/8e finales.

    Brazilië - Zwitserland in een notendop:

    • Sleutelmoment: Brazilië bijt zijn tanden stuk op het robuuste, Zwitserse blok en een 0-0-gelijkspel lijkt in de maak. Tot de Seleção in de slotfase Zwitserland toch één keer uit verband kunnen spelen. Na een knappe combinatie bevrijdt Casemiro de Brazilianen.

    • Man van de match: De aanvallende weelde bij Brazilië is indrukwekkend, maar vandaag was het een middenvelder die het verschil maakte. Casemiro koos het perfecte moment om zijn allereerste WK-treffer te maken.

    • Opvallend: Brazilië slaagt er voor het eerst in om Zwitserland te kloppen op het WK. De voorgaande WK-ontmoetingen tussen beide ploegen eindigden in een gelijkspel. In 1950 werd het 2-2, vier jaar geleden draaide de confrontatie op 1-1 uit.

    • Statistiek: Na twee wedstrijden heeft Brazilië nog geen enkel doelpunt geslikt. Meer zelfs, Alisson moest nog geen enkele redding maken. Brazilië is nog maar het tweede land dat geen schot op doel incasseerde in de eerste twee groepswedstrijden sinds Frankrijk op het WK 1998.

    Zwitserland kraakt pas in het slot, Casemiro bevrijdt de Seleção

    Neymar dependência noemen ze het in Brazilië ofwel het extreem afhankelijk zijn van de PSG-vedette. Vandaag mochten de Brazilianen bewijzen dat ze het ook zonder hun geblesseerde superster konden, maar dat lukte aanvankelijk niet. Amper versnellingen of knappe dribbels, amper kansen ook. Het was allemaal te weinig om een robuust Zwitserland te ontwrichten.

    Rond het halfuur liet Widmer achteraan een zeldzame steek vallen en zo kreeg Brazilië plots toch een kans. Vinicius werd helemaal uit het oog verloren op een uitstekende voorzet van Raphinha, maar zijn afwerking was ondermaats en Sommer kon redding brengen. Dat deed de doelman kort daarna ook op een verre knal van Raphinha.

    In de eerste groepswedstrijd tegen Servië kon Richarlison pas rond het uur de ban breken voor Brazilië en dat scenario leek zich te herhalen tegen de Zwitsers. Dit keer was het Vinicius die na mistasten bij Zwitserland de score opende, maar zijn treffer werd afgekeurd voor voorafgaand buitenspel.

    Zwitserland gaf ook nadien geen krimp, Brazilië bleef vruchteloos zoeken naar openingen. In de slotfase kraakten de Zwitsers dan toch. Geen van de aanvallende sterren, maar wel Casemiro maakte het verschil voor de Seleção. Na een knappe combinatie haalde hij buitenkant voet uit, zijn schot week licht af op Akanji en Sommer bleef kansloos achter.

    Zonder te imponeren plaatst Brazilië zich zo voor de 1/8e finales. Zwitserland heeft zijn lot nog steeds in eigen handen in de laatste groepswedstrijd tegen Servië.

    Casemiro beslist de match: "We wisten dat we geduldig moesten zijn"

    • Casemiro (Brazilië): "De kwalificatie was het doel en dat is gelukt. Het was niet eenvoudig in deze moeilijke groep. Vandaag wisten we dat we geduldig moesten blijven. Zwitserland is een ervaren ploeg. De wedstrijd werd beslist op details. We wisten ook vooraf dat wij de bal zouden krijgen en we danken God dat het gelukt is te scoren. Ik had het geluk de treffer te maken, een heel belangrijk doelpunt voor de ploeg."
    • Murat Yakin (bondscoach Zwitserland): "Onze strategie werkte lange tijd. Maar het resultaat is jammer, er ontbrak voorin wat lef. Ik kan mijn team weinig verwijten, maar onze aanvallen mochten wat risicovoller zijn."

    Fase per fase

    90+7'

    Einde

    Een demonstratie was het allerminst, maar Brazilië zit dankzij een nipte 1-0-overwinning wel in de 1/8e finales. De Zwitsers kraakten pas in de slotfase toen Casemiro met een afgeweken schot het verschil maakte.

    90+7' tweede helft
    90+4'

    Akanji voorkomt de 2-0!

    Bijna staat het toch nog 2-0. Na een vrije trap van Thiago Silva tikt Vinicius de bal knap door tot bij Rodrygo. Die heeft de 2-0 aan zijn voet, maar Akanji kan zijn schot nog net afblokken.

    90+3'

    Brazilië kan het helemaal uitspelen in de omschakeling. Twee tegen één, maar Vinicius talmt te lang en verspeelt de bal. Hier zat veel meer in.

    90+3'

    Dan toch! Casemiro rondt knappe Braziliaanse aanval netjes af: 1-0

    90+2'
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    90+1'

    6 - extra time

    Er komen 6 minuten extra tijd bij.
    88'

    6 minuten extra

    Zwitserland krijgt nog 6 minuten toegevoegde tijd om alsnog een nederlaag af te wenden. 

    88'

    Sommer voorkomt erger

    Is Brazilië eindelijk los? Rodrygo waagt zijn kans met een stevige knal, Sommer moet redding brengen voor Zwitserland.

    87'
    86'

    Alex voor Alex

    Bij Zwitserland wordt Frei nog in de ploeg gedropt voor Widmer. Alex Telles komt bij Brazilië in de ploeg voor Alex Sandro.

    86'
    wissel
    86'
    83'

    Casemiro zet Brazilië op voorsprong!

    Dan toch 1-0 voor Brazilië. Casemiro haalt in de zestien uit met een verrassend schot, buitenkant rechts. De knal wijkt nog licht af op Akanji en laat Sommer zo kansloos achter. Brazilië zit virtueel in de 1/8e finales.

    80'

    Antony pakt uit met een gevaarlijke, indraaiende vrije trap, maar Sommer laat zich niet verrassen. De tijd begint stilaan te dringen voor de Seleção. Of nemen ze vrede met een puntje?

    80'
    78'

    Er zit af en toe wat meer snelheid in bij Brazilië, wat meer openingen. Maar toch ook heel weinig in deze tweede helft.

    Eddy Demarez
    74'

    Ook bij Zwitserland voeren ze een dubbele wissel door. Sow en Embolo mogen gaan rusten, Aebischer en Seferovic zijn hun vervangers.