FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 01/12/22 - 16:00
40'
Nayef Aguerd
40'
1 - 2

Marokko heeft voor de tweede keer de 1/8e finales van een WK bereikt. Het Canadese varkentje leek makkelijk gewassen te worden, maar het werd uiteindelijk nog een lastige klus om de overwinning en bijbehorende groepswinst veilig te stellen.

Canada - Marokko in een notendop:

• Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde resulteert de aanhoudende druk van de Canadezen bijna in de gelijkmaker. Een kopbal van Hutchinson strandt op de lat en botst óp de doellijn. Dichter bij een historisch WK-punt komt Canada niet meer, Marokko geeft de winst niet meer weg.

• Man van de match: Wat een jaar voor Hakim Ziyech. Door een dispuut met de vorige bondscoach Vahid Halilhodzic stopte hij bij de nationale ploeg, onder Walid Regragui keerde hij terug en nu is hij dé man die Marokko naar de 1/8e finales loodst. Met een sterke prestatie tegen de Belgen en de knappe openingsgoal tegen Canada.

• Opvallend: Slechts twee Afrikaanse landen slaagden erin om groepswinnaar te worden op het WK. Nigeria deed dat in 1994 en 1998, Marokko in 1986. Ruim 36 jaar later herhalen de Marokkanen hun kunstje van het WK in Mexico. Toen sneuvelden ze uiteindelijk in de 1/8e finales tegen West-Duitsland.

• Statistiek: Canada stond pas voor de tweede keer op het WK, maar net als in 1986 blijft het met lege handen achter. Zes WK-wedstrijden spelen en ze allemaal verliezen, dat is alleen El Salvador eerder overkomen. Alphonso Davies zorgde wel voor een lichtpunt door tegen Kroatië de eerste Canadese WK-goal ooit te maken.

(Her)bekijk de volledige match op VRT MAX

Vroege goal Ziyech zet Marokko in een zetel

Canada was al uitgeschakeld na nederlagen tegen België en Kroatië, maar kon tegen Marokko wel nog geschiedenis schrijven. Davies zorgde tegen de Kroaten al voor de allereerste Canadese WK-goal, de allereerste overwinning op een WK moest de volgende mijlpaal worden.

Nog geen 4 minuten ver in de wedstrijd kreeg die ambitie al een flinke knauw. Na een te korte terugspeelbal van Vitoria leverde Borjan de bal zomaar in bij Ziyech en die profiteerde optimaal van het geklungel. Van ruim buiten de zestien lobde hij de bal met een fluwelen toets over de doelman in het lege doel.

Marokko zat meteen in een zetel, de weg naar de 1/8e finales lag wijd open. Canada kon zijn felle start van de vorige twee wedstrijden niet herhalen en kreeg halfweg de eerste helft een tweede tik. Op een lange bal van Hakimi werden Miller en Vitoria genadeloos afgetroefd op snelheid en En-Nesyri gaf ook doelman Borjan het nakijken: 0-2.

Canada had niks in de pap te brokken, maar kwam kort voor de rust uit het niks weer in de wedstrijd. Aguerd zette zijn voet ongelukkig tegen een lage voorzet van Adekugbe en verschalkte zo zijn eigen doelman. In de extra tijd zette En-Nesyri bijna orde op zaken met een knappe tweede treffer, maar die werd afgekeurd voor buitenspel.

Herhaling van WK 1986 voor Canada én Marokko

De Canadezen konden zo in de tweede helft nog jacht maken op een historisch WK-punt en trokken het laken ook naar zich toe. Marokko plooide terug, maar tot echt goed uitgespeelde kansen kwam Canada ondanks de aanhoudende druk niet.

Twintig minuten voor het einde resulteerde de Canadese gretigheid bijna toch in de gelijkmaker. Hutchinson torende boven iedereen uit op een hoekschop, maar zijn kopbal strandde op de lat en botste vervolgens op en niet volledig achter de doellijn.

Marokko kwam niet meer aan voetballen toe en ontsnapte nog in de slotfase toen Bono een diepe bal fout inschatte. Canada zette nog alles op alles, maar kon niet meer vermijden dat het net als bij de vorige WK-deelname in 1986 puntenloos moet afdruipen. Marokko stoot dan weer voor het eerst sinds 1986 door naar de knock-outfase. Net als toen bovendien als groepswinnaar.

90+5'

Marokko kwam er in de tweede helft niet aan te pas, maar het stoot met een 1-2-overwinning wel als groepswinnaar door naar de 1/8e finales. Canada zette nog alles op alles om een historisch WK-punt te veroveren, maar het moet net als in 1986 weer puntenloos het WK verlaten.

90+4'

Exit Rode Duivels

De andere wedstrijd in deze groep is afgelopen. Het is 0-0 gebleven en dus zijn de Rode Duivels uitgeschakeld. Marokko is groepswinnaar.

90+1'

4 minuten extra

Marokko moet de Canadese storm nog even doorstaan. Canada zet alles op alles om dat eerste WK-punt te veroveren.

90+1'

88'

Bono komt met de schrik vrij

Prangend momentje voor Bono, die een diepe bal fout inschat. Hij staat buiten de zestien en controleert de bal dan maar met zijn borst. Net voor de aanstormende Davies pakt hij de bal in zijn handen, in de zestien.

88'

85'

Geel voor Vitoria

Vitoria deelt een slag uit in het gezicht van Hamdallah. Het komt hem op geel te staan.

85'
De kopbal van Hutchinson ging niet volledig over de lijn, kan Canada nog iets?
82'

Marokko geeft nog maar eens een hoekschop weg, maar ook nu kunnen de Canadezen er niks uit puren. De tijd begint stilaan te dringen voor Canada als het een 6e nederlaag op het WK wil vermijden.

79'

Marokko komt niet meer aan voetballen toe. Ze willen die voorsprong verdedigen en zo kom je automatisch in de problemen.

Eddy Demarez
76'

Wotherspoon wordt bij de Canadezen nog in de strijd geworpen, Hoilett mag gaan rusten. Bij Marokko verdwijnen doelpuntenmaker Ziyech en Ounahi. Hamdallah en El Yamiq zijn de vervangers.

75'

Canada stapelt de hoekschoppen nu op, maar de uitvoering is niet op niveau. Marokko moet in elk geval alle zeilen bijzetten.

73'

Hutchinson kopt tegen de binnenkant van de lat, de bal is niet over de lijn

72'

Hutchinson op de lat!

Bijna staat het 2-2! Hutchinson kan koppen op de corner, maar zijn kopbal strandt op de lat en botst vervolgens op de doellijn. Ook in de herneming krijgen de Canadezen de bal er niet in. Er is ook gevlagd voor buitenspel.

71'

Davies mag het nog eens proberen met een vrije trap. Hij dropt de bal aan de tweede paal en daar moet Saïss een hoekschop toestaan.

67'

De druk van Canada houdt aan, maar het blijft wachten op echt goed uitgespeelde kansen. Marokko komt er aanvallend niet meer uit. Omdat het nog steeds 0-0 is in Kroatië-België liggen de Marokkanen wel nog steeds op koers om als groepswinnaar door te stoten naar de 1/8e finales.