Kroatië en Marokko, concurrenten van de Belgen, imponeren niet in scoreloos gelijkspel

wo 23 november 2022 12:55
    1. 71' - Verv. Andrej Kramaric door Marko Livaja
    2. 78' - Geel - Sofyan Amrabat
    3. 79' - Verv. Mateo Kovacic door Lovro Majer
    4. 81' - Verv. Youssef En-Nesyri door Abderrazak Hamdallah
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 23/11/22 - 11:00

In de groep van de Rode Duivels heeft de concurrentie niet al te veel indruk gemaakt. Kroatië en Marokko hielden mekaar 90 minuten lang in evenwicht na een saaie pot voetbal met weinig kansen en geen goals. De Belgen kunnen met een zege tegen Canada vanavond alleen leider worden.

Marokko - Kroatië in een notendop:

• Sleutelmoment: De aftrap. Al vanaf dat moment was het duidelijk dat geen van beide ploegen bereid was om veel risico's te nemen. Dat beeld bleef de hele wedstrijd lang de rode draad.

• Man van de Match: Yassine Bounou was de speler die we het vaakst in actie zagen. De enkele kansen die Kroatië kon creëren, werden door de Marokkaanse doelman onschadelijk gemaakt. Al moest hij daarvoor geen wereldreddingen verrichten.

• Opvallend: Voor de 6e keer in evenveel WK-deelnames kan Marokko zijn openingswedstrijd niet winnend afsluiten. In heel zijn geschiedenis zit het zelfs aan amper 2 zeges in totaal op 17 WK-wedstrijden.

Weinig kansen voor de pauze

Marokko en Kroatië trapten de 4e wedstrijddag op het WK op gang. Meteen ook de eerste wedstrijd in groep F, de groep van de Rode Duivels. De Belgische scouts hadden hun vergrootglas dus bovengehaald voor dit duel.

Al was het in de eerste helft vooral te hopen dat die scouts niet in slaap gevallen waren. De Kroaten slaagden er niet in de Marokkaanse organisatie te ontwrichten. Een schot van grote afstand van Perisic leek het enige hoogtepunt te worden.

Tot in het slot Kroatië toch opeens tot een goede kans kwam. Vlasic kon een voorzet van Sosa bijna in doel tikken, maar Bounou was nog wakker en kwam een eerste keer goed tussenbeide. Nog geen minuut later besloot Modric op een afvallende bal net over doel. Een brilscore bij de rust was echter onvermijdelijk.

Kroatië komt het dichtst bij een doelpunt na de rust

Het begin van de tweede helft was veelbelovend. Eerst versierde Marokko zijn beste kans van de wedstrijd. Mazraoui kopte het leer op Livakovic en moest even later zelfs geblesseerd het veld verlaten na een slechte landing.

Kroatië zorgde meteen voor het antwoord. Bounou kon een gevaarlijk hoekschop maar half wegwerken en had assistentie van Amrabat op de lijn nodig om de 0-1 te vermijden.

Een vrije trap van Marokko rond het uur was zowaar het laatste noemenswaardige hoogtepunt in deze erg matige wedstrijd. Hakimi trapte een vrije trap op de vuisten van Livakovic.

De 0-0 bleef op het bord staan en daar kan geen van beide ploegen iets tegen in brengen. Het is al de 3e brilscore in de 4 meest recente wedstrijden op dit WK. Niet echt een leerrijke match voor de Belgische scouts dus, als ze al wakker gebleven zijn in deze slaapverwekkende wedstrijd.

Modric: "Extreem moeilijk", Amallah: "Kostbaar punt"

Stuurman Luka Modric sprak over "een extreem moeilijke wedstrijd". "Naarmate het toernooi vordert, zullen we verbeteren en zullen we een ander gezicht laten zien", zei Modric, in 2018 vicewereldkampioen, nog.

"We hebben veel ambitie en we zijn niet naar hier gekomen om in de eerste ronde te worden uitgeschakeld na wat we in Rusland hebben laten zien."

Bij Marokko toonde Selim Amallah (Standard) zich tevreden. "We hebben enorm gelopen en gevochten voor elkaar. Dat is wat telt. Het is een kostbaar punt tegen niet om het even welke tegenstander."

"We hadden niet veel nodig om nog te winnen. We zullen moeten blijven spelen zoals we vandaag deden. Maar we zullen toch hoger druk moeten zetten om doelpunten te maken en efficiënt te zijn in de tegenaanval."

12:56

EINDE: 0-0

Het zit erop! Een slaapverwekkende partij eindigt zoals ze begonnen was. Kroatië had in het begin van de tweede helft de betere kansen, maar echt aanspraak op de overwinning mag het ook niet maken. De 0-0 is gewoon logisch te noemen op basis van de hele wedstrijd.

90+5'

Kroatië probeert het nog wel, maar de Marokkaanse organisatie geeft geen krimp. Livaja zet zich eens door, de defensie kan wegwerken.

90+2'

6 minuten extra tijd

Marokko en Kroatië krijgen nog 6 minuten van Rapallini om wie weet nog voor een doelpunt te zorgen. Met een hoogtepunt zouden we al blij zijn, we wachten toch al weer meer dan een halfuur op een nieuwe kans.

90+1'

90'

De Marokkaanse fans zingen uit volle borst nog eens met zijn allen mee. Aan hun vocale steun zal het niet gelegen hebben vandaag.

86'

3e 0-0 op 4 matchen dit WK?

De wedstrijd sleept zich naar het einde. Beide ploegen lijken niet meer bereid om risico's te nemen en houden het dan maar op een gelijkspel.

85'

Marokko zet nu duidelijk minder druk dan in het begin van de wedstrijd.

Bert Sterckx
    81'

Modric verstuurt een vrije trap naar de tweede paal, waar de man met het masker kan koppen. Gvardiol gaat echter te duidelijk leunen en begaat een overtreding. Bovendien kopte hij naast.

79'
    79'

Geel voor Amrabat

Daar is dan toch de eerste gele kaart van de partij. Amrabat komt rijkelijk te laat bij Modric en belandt in het boekje van de Argentijnse scheidsrechter.

78'
    73'

Kroatië komt opzetten

Met enkele corners zorgen de Kroaten nu toch voor wat dreiging. Breken ze de ban en pakken ze toch de 3 punten vanmiddag?

71'

Ook in de voorhoede van Kroatië is het volgens Dalic tijd voor nieuw bloed. Kramaric moet plaats ruimen voor Livaja, een van de sterspelers uit de Kroatische competitie.

66'

Ezzalzouli komt in de plaats van Boufal

De 20-jarige flankaanvaller speelt momenteel op huurbasis bij Osasuna, maar Ezzalzouli staat bekend als een groot talent bij moederclub FC Barcelona. Het is pas zijn derde wedstrijd voor Marokko.

65'

Hakimi en Ziyech staan andermaal met zijn tweeën bij een vrije trap en deze keer doen ze het wel goed. Ziyech legt af voor Hakimi, die de vuisten van Livakovic test.