Ga naar de inhoud
Costa Rica wint met het kleinste verschil.

Stuntzege van Costa Rica tegen Japan gooit groep E volledig open

 zo 27 november 2022 18:30
  1. 41' - Geel - Anthony Contreras
  2. 44' - Geel - Miki Yamane
  1. 70' - Geel - Francisco Calvo
  2. 81' - Doelpunt - Keysher Fuller (0 - 1)
  3. 82' - Verv. Yuki Soma door Takumi Minamino
  4. 84' - Geel - Ko Itakura
  5. 90+3' - Geel - Wataru Endo
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 27/11/22 - 11:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
81'
Keysher Fuller
0 - 1
Keysher Fuller
81'

Een tandeloos Costa Rica heeft het onmogelijke voor elkaar gekregen: de drie punten pakken tegen Japan. Daardoor ligt groep E weer helemaal open. Costa Rica werpt door deze overwinning een levenslijn richting Duitsland.

Japan - Costa Rica kort samengevat

  • Sleutelmoment: Niemand houdt in een volledig Japans gekleurde tweede helft nog rekening met Costa Rica, dat op zijn tandvlees zit. En dan glipt een plaatsbal van Fuller, een van de flauwste spelers op het veld, door de vingers van Gonda.
  • Man van de Match: Keylor Navas werd vaak bijgestaan door zijn verdedigers, die hun lijf en leden voor de Japanse schoten gooiden. In het slot pakte de doelman zelf uit met een geweldige redding. Zo stelde hij de Costa Ricaanse zege veilig.
  • Opvallend: Van de meest onmondige ploeg op dit wereldkampioenschap naar de meest efficiënte: Costa Rica verbaast de statistici. Tegen Spanje losten Los Ticos geen enkel schot, tegen Japan resulteerde hun enige bal tussen de palen in een goal.

Japan laat zich rollen door Costa Rica

Beide coaches verrasten vandaag, zeker gezien de uitslagen op de eerste speeldag in de groep. Japan, dat Duitsland versloeg, werd op vijf plaatsen gewijzigd. Costa Rica deed het na de beschamende 7-0 met slechts twee wissels.

 

De eerste helft was, op een vliegende Japanse start na, één lange geeuw. Costa Rica metselde twee rood-blauwe muurtjes waar de Japanners niet doorheen geraakten. Ze maakten simpelweg te weinig tempo.

 

Dat wilde bondscoach Moriyasu verhelpen met de inbreng van onder anderen Asano en Mitoma na de rust. De ingrepen hielpen, want Japan zette de Costa Ricanen helemaal vast. Die weerden zich wel moedig en smeten zich met volle overgave voor elk schot. Morita, Soma, Endo en Kamada konden ervan meespreken.

 

Costa Rica speelde zijn zeldzame counters telkens belabberd uit. Het kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel toen Fuller plots kon schieten. Een slappe plaatsbal, maar doelman Gonda liet hem toch door zijn handschoenen glippen.

 

Een dure misslag, want ondanks enkele hete standjes voor de neus van Navas trok Costa Rica de 0-1 over de streep. Daardoor heeft het zelf nog een waterkansje op de 1/8e finales. Voor Japan daarentegen is dit een serieuze streep door de rekening.

 

Later vandaag is er de clash tussen Spanje en Duitsland. Ook voor de groep van België wordt dit een belangrijke wedstrijd, want deze twee poules komen tegenover elkaar te staan in de 1/8 finale. 

 

Duitsland stond er na het verlies tegen Japan benard voor, maar deze onverwachte overwinning van Costa Rica opent weer perspectieven voor de Mannschaft.

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+6'

Einde!

Voetbal is een raar spelletje. Japan was duidelijk de betere ploeg en had zo goed als alle kansen, maar het was Costa Rica dat scoorde. Fuller bezorgt zijn land eerherstel na de 7-0 tegen Spanje, terwijl Japan zijn kansen op de achtste finales ferm ziet slinken.

90+4'

Japan vergeet te scoren in flipperkastfase

90+4'

Alweer een geweldige actie van Mitoma, maar de afwerking van zijn ploegmaats ontbreekt. Endo pakt zelfs geel wanneer hij de counter er foutief uithaalt.

90+3'
90+2'

Japan krijgt zes minuten toegevoegde tijd.

90+1'

Een punt kan nog steeds een goed resultaat zijn voor Japan, maar dan moet Spanje straks wel Duitsland verslaan. En dan moet het vooral snel zelf scoren.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
89'

Heet standje!

Asano mist de aflegger van Mitoma, die daardoor tot bij Kamada rolt. Navas moet uitpakken met een beenveeg en heeft dan het geluk dat geen enkele Japanner de rebound kan nemen.

88'

Nog niet afgelopen!

Een prachtige aanval van Japan brengt de vers ingevallen Minamino in een interessante positie. Die van Costa Rica doen de deur ruw, maar op een faire manier dicht.

85'

Begin er maar aan, Japan, aan die laatste match tegen Spanje...

Bert Sterckx
85'

Costa Rica klimt zowaar op voorsprong na plaatsbal van Fuller: 0-1

84'
83'

Japan heeft met Minamino nog een serieuze troef achter de hand. Het is wel nogal laat om hem uit te spelen.

82'

Onze oosterburen halen opgelucht adem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
81'

Fuller scoort!

De eerste Costa Ricaanse bal tussen de palen op dit toernooi dwarrelt er gewoon in! Gonda heeft toch boter aan zijn handschoenen, want de plaatsbal van Fuller lijkt houdbaar. Het maakt niet uit, hij hangt in de netten!

81'