Duke kopte de enige goal prachtig binnen.

Australië zwoegt zich voorbij Tunesië en mag blijven dromen van de volgende ronde

za 26 november 2022 12:57
  1. 23' - Doelpunt - Mitchell Duke (0 - 1)
  1. 64' - Geel - Ali Abdi
  2. 73' - Verv. Issam Jebali door Taha Khenissi
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 26/11/22 - 11:00
23'
Mitchell Duke
0 - 1
23'

Australië heeft zijn tweede wedstrijd op het WK gewonnen en mag blijven dromen van de volgende ronde. Een vroege kopbalgoal van Duke bracht de voorsprong op het bord en die gaven ze niet meer uit handen. Tunesië blijft achter met 1 op 6.

Tunesië-Australië in een notendop:

• Sleutelmoment: In een wedstrijd met één doelpunt is dat meestal ook het doelpunt. De kopbalgoal van Mitchell Duke was prachtig.

• Man van de Match: Doelpuntenmaker Duke maakte het 50e doelpunt in Qatar. Hij is ook de eerste speler uit een club uit de tweede divisie die de weg naar doel vindt op het WK.

• Statistiek: Het is voor Australië de tweede clean sheet in 18 WK-wedstrijden. Die kon op geen beter moment komen, want door de 1-0 blijven ze in de running voor de 1/8e finales.

Duke opent score met prachtige kopbal

Na de Franse pandoering begon Australië met het mes op de keel aan de wedstrijd tegen Tunesië, dat ook stevig van start ging voor een uitzinnige Noord-Afrikaanse massa in het stadion.

Na het felle wedstrijdbegin, kwam het eerste schotje er pas na meer dan 20 minuten spelen. Het vizier van Dräger stond niet goed afgesteld.

Meteen daarna was het wel raak aan de overkant. Duke torende netjes boven zijn man uit in de zestien en kopte de goede voorzet van Goodwin prachtig in de verste hoek binnen.

Het antwoord van Tunesië kwam er opnieuw via Dräger, die niet voorbij zijn bewaker raakte, en Msakni, die van dichtbij naast mikte.

Tunesisch slotoffensief komt te laat

Na de thee bleef Tunesië komen. De eerste dreiging, een lage voorzet van Goodwin, was wel van de Australiërs, maar daarna was het vrouwen en kinderen eerst bij The Socceroos.

De druk werd opgevoerd, al kwam sluitstuk Ryan (ex-Club Brugge) nooit echt in de problemen.

Uiteindelijk was de 0-2 zelfs nog dichterbij dan de gelijkmaker. Eerst kwam Leckie een halve meter te kort om in doel te glijden, waarna Mooy over knalde vanop afstand. Het Tunesisch slotoffensief kwam daarna te laat en miste ook vuurkracht.

Voetballend was de hele wedstrijd matig, maar dat zal Down Under iedereen een worst wezen. Na meer dan 100 felbevochten minuten is de derde WK-zege ooit binnen voor Australië, dat zich nog altijd kan plaatsen voor de 1/8e finales.

90+7'

Na een nagelbijter tot het einde heeft Australië voor de derde keer in zijn geschiedenis een WK-wedstrijd kunnen winnen. Tunesië blijft achter met een wrang gevoel, want er zat zeker meer in vandaag.

90+6'

Invaller Mabil vergeet de wedstrijd te beslissen in het voordeel van de Austtraliërs. Hij loopt zich vast in de zestien na een tegenstoot.

90+6'

Behich kopt een goede voorzet weg voor de neus van Ryan. Het is nagelbijten bij Australië.

90+5'

Nog 2,5 minuten en de drie punten zijn binnen voor de Socceroos. Het zal een felbevochten zege zijn.

90+3'

Sassi breekt een counter van Australië af met een handsbal. Geel voor de invaller.

90+3'

De Tunesiërs droppen nog een paar ballen in de grote rechthoek, maar veel problemen hebben de Australiërs er niet mee.

90+1'

6 minuten toegevoegde tijd

De 90 minuten zitten erop, maar we spelen nog zeker 6 minuten.

90+1'

90'

Op basis van de tweede helft verdient Tunesië het niet om te verliezen.

Floris Geerts
89'

Khazri vergeet te mikken

De kansen volgen mekaar nu snel op voor Tunesië. Kechrida brengt knap voor doel na een goede loopactie, Khazri mikt flauw in de handen van Ryan.

89'

Sterk verdedigd van de Australiërs: "Hoeveel druk kan Australië nog aan?"

88'

Sliti slalomt door de Australische verdediging, maar mist het laatste poortje. De Tunesiërs voeren de druk op.

87'

Rowles gaat in de fout, maar wordt uit de nood geholpen door Souttar, zijn maatje achterin. Khenissi was op weg naar doel, maar raakte er dus niet.

86'

De wedstrijd van Leckie zit er dan toch op. Ook Goodwin mag gaan rusten na een goede match. Mabil en Baccus, twee jonge gasten, krijgen nog 5 minuten (+ toegevoegde tijd).

84'

Ryan klemt

Een afvallende bal na een verre inworp wordt door Talbi netjes op de slof genomen buiten de grote rechthoek. Ryan heeft geen problemen met het schot.

84'

Het is vrouwen en kinderen eerst bij de Australiërs, die zich beperken tot het buiten trappen van de ballen. Houden ze stand?

81'

Nog tien minuten op de klok. De Tunesische gezichten in de tribunes worden steeds wanhopiger.